FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ontarios Lifelines  The 400 highways
Quiz about Ontarios Lifelines  The 400 highways

Ontario's Lifelines - The 400 highways Quiz


The 400 series of highways are the lifeline of Ontario. The main 400 highway, Highway 401, is one of the busiest and longest toll free highways in the world. How much do you know about this system, primarily 401?

A multiple-choice quiz by kaldav. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Roads & Highways

Author
kaldav
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
273,350
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
495
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. What is the approximate length of the Highway 401 corridor? Hint


Question 2 of 10
2. Highway 401 is a small part of a much larger highway system, the trans-Canada Highway, that goes from coast to coast in Canada. True or false?


Question 3 of 10
3. Highway 401 stretches across the full width of Southern Ontario running through Canada's first capital. Which of these cities was Canada's first capital? Hint


Question 4 of 10
4. Going east, which highway in Quebec links with Highway 401 to continue the Trans-Canada system? Hint


Question 5 of 10
5. Which Ontario city is considered the west end of Highway 401? Hint


Question 6 of 10
6. Autoroute 20, running through Quebec, is approximately 640 km long. By adding the approximately 820 km of Highway 401, it totals only 1460 km of the 11,000 km Trans-Canada Highway system. What percentage of Canada's population lives in close proximity to this Autoroute 20, Highway 401 corridor? Hint


Question 7 of 10
7. Even though 401 is one of the longest toll free highways in the world, there are toll roads in the 400 series.


Question 8 of 10
8. Highway 401 junctions with Highway 400 in Toronto. Highway 400 runs north parallel to Highway 11. What is unique about Highway 11? Hint


Question 9 of 10
9. Though the majority of people refer to Highway 401 as just "the four-oh-one", what is the official name? Hint


Question 10 of 10
10. What is the designated speed limit on most of Ontario's 400 highways? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the approximate length of the Highway 401 corridor?

Answer: 820 km

Highway 401 was first conceived in 1938 to alleviate the congestion and speed the flow of traffic along Ontario's two lane highways, primarily Highway 2. It is continuous for 817.9 km (508 miles).
2. Highway 401 is a small part of a much larger highway system, the trans-Canada Highway, that goes from coast to coast in Canada. True or false?

Answer: False

The Trans-Canada Highway system stretches for approximately 11,000 km. However, Highway 401 is not on the TCH; it is on the southwest offshoot.
3. Highway 401 stretches across the full width of Southern Ontario running through Canada's first capital. Which of these cities was Canada's first capital?

Answer: Kingston

Kingston was actually the first capital of Canada, but with the unrest between the United States and Canada in the early 19th century, Kingston was considered too vulnerable with its close proximity to the American border. The government was moved to various cities until it settled in the present day capital of Ottawa around 1857.
4. Going east, which highway in Quebec links with Highway 401 to continue the Trans-Canada system?

Answer: Autoroute 20

In Canada, each province or municipality is responsible for naming or numbering highways. The 400 series is exclusive to Ontario.
5. Which Ontario city is considered the west end of Highway 401?

Answer: Windsor

The City of Windsor is as far as you can go.
6. Autoroute 20, running through Quebec, is approximately 640 km long. By adding the approximately 820 km of Highway 401, it totals only 1460 km of the 11,000 km Trans-Canada Highway system. What percentage of Canada's population lives in close proximity to this Autoroute 20, Highway 401 corridor?

Answer: 50

Amazingly, though Canada is one of the biggest countries in the world and the Trans-Canada system stretches for over 11,000 km, 50% of the population live within close proximity to this 1500 km stretch of the Trans-Canada Highway.
7. Even though 401 is one of the longest toll free highways in the world, there are toll roads in the 400 series.

Answer: True

Highway 407 (ETR) was built to bypass Toronto's heavy traffic and was sold to a private company in 1999. It is the only one of the 400 series to charge a toll.
8. Highway 401 junctions with Highway 400 in Toronto. Highway 400 runs north parallel to Highway 11. What is unique about Highway 11?

Answer: It used to be called the world's longest main street.

To Torontonians, Highway 11 has always been synonymous with Yonge Street which is considered the main street of Toronto. Though Yonge street changes names as it goes through various municipalities, until 1998, the Guinness Book of Worlds Records recognized it as the world's longest main street.

It was removed from the book of records primarily because it does change names as it goes north.
9. Though the majority of people refer to Highway 401 as just "the four-oh-one", what is the official name?

Answer: Macdonald-Cartier Freeway

Highway 401 was named in honour of Sir John A. Macdonald, Canada's first prime minister and Sir George E. Cartier, one of Canada's founding fathers.
10. What is the designated speed limit on most of Ontario's 400 highways?

Answer: 100 km/h

The designated speed limit is 100 km/h even though the original speed, when the highway was built was 112 km/h (70 mph). It was reduced during the gas crunch of the 1980s to conserve fuel.
Source: Author kaldav

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us