FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Roosevelt Theodore Quizzes, Trivia and Puzzles
Roosevelt Theodore Quizzes, Trivia

Theodore Roosevelt Trivia

Theodore Roosevelt Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents

Fun Trivia
5 Theodore Roosevelt quizzes and 60 Theodore Roosevelt trivia questions.
1.
  The Roosevelts   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Theodore and Franklin Delano Roosevelt
How well do you know the famous presidential Roosevelts?
Average, 15 Qns, DaltreyFan, Jan 19 24
Average
DaltreyFan
Jan 19 24
239 plays
2.
  20 Questions on Theodore Roosevelt    
Multiple Choice
 20 Qns
Here's a challenging quiz that I'm sure will test your knowledge about the 26th president of the United States.
Difficult, 20 Qns, mkp51, Jul 21 05
Difficult
mkp51
1457 plays
3.
  The Presidency of Teddy Roosevelt    
Multiple Choice
 10 Qns
See how much you know about the president that the teddy bear is named after.
Tough, 10 Qns, Naugros, Jan 11 12
Tough
Naugros
956 plays
4.
  Assassination Attempt on Theodore Roosevelt    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the assassination attempt on former U.S. President Theodore Roosevelt.
Difficult, 10 Qns, AdmiralShark, May 11 10
Difficult
AdmiralShark
427 plays
5.
  Take this Theodore Roosevelt Quiz    
Multiple Choice
 5 Qns
Here's more short trivia about the United States' 26th President, Theodore Roosevelt (1901-1909).
Tough, 5 Qns, KnightsAngel, Jan 28 09
Tough
KnightsAngel
812 plays

Theodore Roosevelt Trivia Questions

1. Theodore Roosevelt and Franklin Roosevelt were related in what way?

From Quiz
The Roosevelts

Answer: 5th cousins

Theodore was of the Oyster Bay branch of the family, while Franklin was of the Hyde Park branch. They are both descendants of the 17th century immigrant to New Amsterdam, Claes Maartenszen van Rosenvelt. Roosevelt means "rose field".

2. Who tried to assassinate Roosevelt in 1912?

From Quiz Assassination Attempt on Theodore Roosevelt

Answer: John Schrank

Schrank was born in Bavaria in 1876 and his primary occupation was that of a saloonkeeper. He opposed the idea of a third term for any president; he stated later that he would have tried to kill Ulysses S. Grant when Grant tried to run for a third term in 1880. The other three men listed in the question also tried to assassinate a soon-to-be or then current U.S. president. Lawrence tried to kill Andrew Jackson, Zangara tried to kill president-elect Franklin Roosevelt and Byck attempted to kill Richard Nixon.

3. Theodore Roosevelt (TR) won the Medal of Honor for his actions on Kettle Hill and San Juan Hill during the Spanish-American War. In which year was the Medal of Honor conferred on him, and by which U.S. President?

From Quiz Theodore Roosevelt

Answer: 2001, Clinton

It took over 100 years and a lot of lobbying by the Roosevelt family for TR to finally be awarded the United States' highest military decoration. President Bill Clinton conferred TR's posthumous Medal of Honor to his great-grandson, Tweed Roosevelt, in a White House ceremony on January 16, 2001.

4. In what city and in what year was Roosevelt born?

From Quiz Theodore Roosevelt

Answer: New York City 1858

5. The assassin had grown fond of a young woman named Emily Ziegler. However, Ziegler would die during which national tragedy?

From Quiz Assassination Attempt on Theodore Roosevelt

Answer: "General Slocum" fire

Schrank was supposed to go on the cruise on the East River in New York with Ziegler on June 15, 1904 but he could not get someone to cover his shift as a barkeeper so Ziegler went with her family. She was among the over 1,000 people who died that day. Schrank identified her body in the morgue later.

6. What was the name of TR's home at Oyster Bay, New York?

From Quiz Theodore Roosevelt

Answer: Sagamore Hill

Sagamore Hill was the large, ramshackle, sprawling house that Roosevelt loved.

7. What rank did Roosevelt hold during the Spanish-American War in which he was part of the famous Rough Rider Regiment?

From Quiz Theodore Roosevelt

Answer: Lt. Colonel

During the Spanish-American War, Roosevelt was lieutenant colonel of the Rough Rider Regiment, which he led on a charge at the battle of San Juan. He was one of the most conspicuous heroes of the war.

8. How many siblings did Theodore Roosevelt have?

From Quiz The Roosevelts

Answer: Three & 3

He was the second of four children. He had an elder sister, "Bamie" (Anna), and a younger brother and sister, Elliott and Corrine.

9. Whose ghost did the assassin claim to have seen that commanded him to assassinate Roosevelt?

From Quiz Assassination Attempt on Theodore Roosevelt

Answer: William McKinley

Schrank would claim to have seen McKinley's ghost twice. The first was the day after McKinley's death in 1901, commanding him to avenge his death and saying that Roosevelt was responsible. The second was in 1912, when McKinley, supposedly, told Schrank not to allow Roosevelt to serve a third term.

10. Known for his contribution to the National Park System, Teddy was a great conservationalist. Which naturalist did he and his wife Edith meet with on June 10th, 1903 in West Park, NY?

From Quiz The Presidency of Teddy Roosevelt

Answer: John Burroughs

Friends since the 1880's, Teddy referred to Burroughs as "Oom John". "Oom" is the Dutch word for "uncle". Later that year, the two took a much-publicized trip to Yellowstone.

11. During his lifetime, TR wrote 38 books. The title of his first book was:

From Quiz Theodore Roosevelt

Answer: The Naval War of 1812

"The Naval War of 1812" was TR's first published book. It received critical acclaim in its day, and is still in print today.

12. In 1912, Roosevelt again entered the political arena by running for President on the Progressive ticket. What famous nickname did his new party come to be known by during his campaign?

From Quiz Theodore Roosevelt

Answer: Bull Moose

Leaving the Presidency in 1909, Roosevelt went on an African safari, then jumped back into politics. In 1912 he ran for President on the Progressive ticket. To reporters he once remarked that he felt as fit as a bull moose, the name of his new party.

13. In which southern city did the assassin see Roosevelt for the first time?

From Quiz Assassination Attempt on Theodore Roosevelt

Answer: Chattanooga

Schrank saw a newspaper article in New York stating that Roosevelt was on a southern campaign tour. Schrank decided to board a boat and try to intercept Roosevelt during his stop in New Orleans. However, Schrank didn't think he would make it to New Orleans and he got off at Charleston. Schrank saw that Roosevelt would make a stop in Chattanooga. Schrank actually made it to Chattanooga while Roosevelt was still there. Schrank got within ten feet of Roosevelt while in Chattanooga but lost his nerve.

14. Teddy is sometimes credited as having taken some of the earliest steps toward making the United States a world power. True or not, he did strengthen one branch of the military, which he called his "Big Stick". Which branch of the service was it?

From Quiz The Presidency of Teddy Roosevelt

Answer: Navy

A portion of the US Navy was dubbed "The Great White Fleet" and circumnavigated the globe. It departed on December 16, 1907 and returned on February 22, 1909. No other military fleet had completed such a feat.

15. In 1904, President Theodore Roosevelt stated an important new doctrine regarding United States relations with its neighbors in the Western Hemisphere. Roosevelt's statement became known as:

From Quiz Theodore Roosevelt

Answer: the Roosevelt Corollary to the Monroe Doctrine

Basically, the Roosevelt Corollary to the Monroe Doctrine says that the United States reserves the right to *intervene* in the affairs of Latin American and Caribbean nations, whenever those nations "fail to keep order, pay their obligations, and act with decency in industrial and political matters."

16. Roosevelt married his second wife in what month of what year?

From Quiz Theodore Roosevelt

Answer: December 1886

On a visit to London he married Edith Carow, his second wife.

17. How many terms did Theodore Roosevelt serve as president?

From Quiz The Roosevelts

Answer: 2

Although he did run for a 3rd term, even creating his own "Bull Moose Party", the election was won by Woodrow Wilson. No president has ever served four complete terms, and the 22nd Amendment now limits presidents to only two terms.

18. Where did the assassin's attempt on Roosevelt take place?

From Quiz Assassination Attempt on Theodore Roosevelt

Answer: Milwaukee

After finishing his southern campaign tour, Roosevelt went home to Sagamore Hill for a few days of rest. Schrank guessed that Roosevelt would then begin a midwestern campaign swing, which he did during the early part of October. On Monday, October 13, 1912, Schrank finally made his attempt to assassinate Roosevelt.

19. What was the name of the Democrat who defeated TR in the 1886 New York City mayoral race?

From Quiz Theodore Roosevelt

Answer: Abram S. Hewitt

TR finished third behind Hewitt, a middle-of-the-road Democrat, and Henry George, the Labor Party candidate.

20. Roosevelt is famous for leading the charge at what battle during the Spanish-American War?

From Quiz Theodore Roosevelt

Answer: San Juan Hill

21. In front of what building was Roosevelt shot?

From Quiz Assassination Attempt on Theodore Roosevelt

Answer: Hotel

Roosevelt had gone to the Hotel Gilpatrick to meet the owner, a Progressive Party supporter. Schrank shot Roosevelt as he was leaving the hotel to go to the Milwaukee Auditorium to make a speech.

22. In 1906, Teddy was awarded a Nobel Peace Prize. This comes as a surprise to many people who believed him to be a war-monger. What war's peace did Roosevelt help to negotiate to win this prestigious prize?

From Quiz The Presidency of Teddy Roosevelt

Answer: Russo-Japanese War

The Treaty of Portsmouth was so named because it was signed at the US Naval base in Portsmouth, NH in 1905. The delegates arrived in Portsmouth after boarding the Presidential Yacht "Mayflower" at Teddy's home in Oyster Bay, NY.

23. What was the symbol used to brand cattle belonging to TR at his ranch in the Dakota Badlands?

From Quiz Theodore Roosevelt

Answer: Maltese Cross

24. Franklin D. Roosevelt married Eleanor Roosevelt. How was she related to Theodore?

From Quiz The Roosevelts

Answer: Niece

Anna Eleanor was the eldest child of Theodore Roosevelt's only brother, Elliott. That means Eleanor and Franklin were 5th cousins once removed.

25. How many shots did the assassin fire at Roosevelt?

From Quiz Assassination Attempt on Theodore Roosevelt

Answer: 1

Schrank got off only one shot before he was tackled. The bullet struck Roosevelt in the right chest, penetrating far enough to break his fourth rib.

26. Which state was admitted to the Union during Teddy's presidency?

From Quiz The Presidency of Teddy Roosevelt

Answer: Oklahoma

Oklahoma, a Choctaw word meaning "red people", became our 46th state on November 16, 1907.

27. How many siblings did Franklin D. Roosevelt have?

From Quiz The Roosevelts

Answer: 1

This is a bit of a trick question. Although he was the only child of his parents, he did have an older half-brother, from his father's first wife. James "Rosy" Roosevelt was 28 years older than Franklin.

28. When Teddy took residence in the White House, he REALLY took residence. It was not uncommon for one or more of his children to be underfoot or on his lap during an important diplomatic visit. How many children did Teddy have?

From Quiz The Presidency of Teddy Roosevelt

Answer: 6

His first child was the namesake of his first wife, Alice Lee. The subsequent five other children (Theodore, Jr., Kermit, Ethel, Archie and Quentin) were from his second wife, Edith Carow.

29. The maiden name of TR's first wife:

From Quiz Theodore Roosevelt

Answer: Alice Hathaway Lee

Alice Hathaway Lee came from a wealthy Boston family. She was the great love of TR's life.

This is category 13721
Last Updated Apr 22 2024 11:02 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.