FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Assassination Attempt on Theodore Roosevelt
Quiz about Assassination Attempt on Theodore Roosevelt

Assassination Attempt on Theodore Roosevelt Quiz


A quiz on the assassination attempt on former U.S. President Theodore Roosevelt.

A multiple-choice quiz by AdmiralShark. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents
  8. »
  9. Theodore Roosevelt

Author
AdmiralShark
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
221,995
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
434
Last 3 plays: Larrybus (3/10), Guest 73 (3/10), Guest 24 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who tried to assassinate Roosevelt in 1912? Hint


Question 2 of 10
2. The assassin had grown fond of a young woman named Emily Ziegler. However, Ziegler would die during which national tragedy? Hint


Question 3 of 10
3. Whose ghost did the assassin claim to have seen that commanded him to assassinate Roosevelt? Hint


Question 4 of 10
4. In which southern city did the assassin see Roosevelt for the first time? Hint


Question 5 of 10
5. Where did the assassin's attempt on Roosevelt take place? Hint


Question 6 of 10
6. In front of what building was Roosevelt shot? Hint


Question 7 of 10
7. How many shots did the assassin fire at Roosevelt? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following statements is NOT true about the assassination attempt? Hint


Question 9 of 10
9. What happened to the assassin after his attempt on Roosevelt? Hint


Question 10 of 10
10. Is Roosevelt's attempted assassin included in the characters featured in the Stephen Sondheim Broadway musical "Assassins"?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 15 2024 : Larrybus: 3/10
Jun 15 2024 : Guest 73: 3/10
Jun 15 2024 : Guest 24: 6/10
Jun 14 2024 : Guest 15: 5/10
Jun 05 2024 : Guest 24: 10/10
Jun 02 2024 : Guest 136: 1/10
May 19 2024 : Guest 24: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who tried to assassinate Roosevelt in 1912?

Answer: John Schrank

Schrank was born in Bavaria in 1876 and his primary occupation was that of a saloonkeeper. He opposed the idea of a third term for any president; he stated later that he would have tried to kill Ulysses S. Grant when Grant tried to run for a third term in 1880.

The other three men listed in the question also tried to assassinate a soon-to-be or then current U.S. president. Lawrence tried to kill Andrew Jackson, Zangara tried to kill president-elect Franklin Roosevelt and Byck attempted to kill Richard Nixon.
2. The assassin had grown fond of a young woman named Emily Ziegler. However, Ziegler would die during which national tragedy?

Answer: "General Slocum" fire

Schrank was supposed to go on the cruise on the East River in New York with Ziegler on June 15, 1904 but he could not get someone to cover his shift as a barkeeper so Ziegler went with her family. She was among the over 1,000 people who died that day. Schrank identified her body in the morgue later.
3. Whose ghost did the assassin claim to have seen that commanded him to assassinate Roosevelt?

Answer: William McKinley

Schrank would claim to have seen McKinley's ghost twice. The first was the day after McKinley's death in 1901, commanding him to avenge his death and saying that Roosevelt was responsible. The second was in 1912, when McKinley, supposedly, told Schrank not to allow Roosevelt to serve a third term.
4. In which southern city did the assassin see Roosevelt for the first time?

Answer: Chattanooga

Schrank saw a newspaper article in New York stating that Roosevelt was on a southern campaign tour. Schrank decided to board a boat and try to intercept Roosevelt during his stop in New Orleans. However, Schrank didn't think he would make it to New Orleans and he got off at Charleston. Schrank saw that Roosevelt would make a stop in Chattanooga. Schrank actually made it to Chattanooga while Roosevelt was still there. Schrank got within ten feet of Roosevelt while in Chattanooga but lost his nerve.
5. Where did the assassin's attempt on Roosevelt take place?

Answer: Milwaukee

After finishing his southern campaign tour, Roosevelt went home to Sagamore Hill for a few days of rest. Schrank guessed that Roosevelt would then begin a midwestern campaign swing, which he did during the early part of October. On Monday, October 13, 1912, Schrank finally made his attempt to assassinate Roosevelt.
6. In front of what building was Roosevelt shot?

Answer: Hotel

Roosevelt had gone to the Hotel Gilpatrick to meet the owner, a Progressive Party supporter. Schrank shot Roosevelt as he was leaving the hotel to go to the Milwaukee Auditorium to make a speech.
7. How many shots did the assassin fire at Roosevelt?

Answer: 1

Schrank got off only one shot before he was tackled. The bullet struck Roosevelt in the right chest, penetrating far enough to break his fourth rib.
8. Which of the following statements is NOT true about the assassination attempt?

Answer: Surgeons removed the bullet in Chicago the next day

The bullet passed through Roosevelt's folded speech, which was in his right breast coat pocket. The bullet also passed through his spectacle case. Passing through these two items is what generally is believed that saved Roosevelt's life. Roosevelt's insisted on giving his entire speech, even after being shot and his shirt blood-stained. Reports at the time state that people alternately cheering the speech and begging Roosevelt to go to the hospital. Roosevelt had lost a lot of blood and spent a week in a hospital in Chicago after giving his speech.

However, the bullet was never removed and, when Roosevelt died seven years later, he died with the bullet still inside him.
9. What happened to the assassin after his attempt on Roosevelt?

Answer: Spent rest of his life in mental hospital

Five psychiatrists examined Schrank in the early stages of his trial and all five concluded that he was insane. The trial ended at that point and Schrank was committed to a Wisconsin mental hospital in Oshkosh. In 1914, he was transferred to a mental hospital, where he would spend the rest of his life. Schrank died in 1943.
10. Is Roosevelt's attempted assassin included in the characters featured in the Stephen Sondheim Broadway musical "Assassins"?

Answer: No

Schrank and the man who attempted to kill Andrew Jackson, Richard Lawrence, are not included in the musical.
Source: Author AdmiralShark

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us