FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Presidency of Teddy Roosevelt
Quiz about The Presidency of Teddy Roosevelt

The Presidency of Teddy Roosevelt Quiz


See how much you know about the president that the teddy bear is named after.

A multiple-choice quiz by Naugros. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents
  8. »
  9. Theodore Roosevelt

Author
Naugros
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
170,495
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
956
Last 3 plays: Guest 24 (10/10), Guest 24 (4/10), Guest 75 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. Teddy was the Vice-President of William McKinley. He became the 26th President of the United States after McKinley was shot by an anarchist. In what city did this occur? Hint


Question 2 of 10
2. Teddy rushed to the President's side when he heard of the shooting. Being assured that McKinley would recover, he left to join friends and family for some hiking and camping. He was alerted to McKinley's worsening condition by a messenger who had to climb to his campsite. Where was this campsite? Hint


Question 3 of 10
3. Known for his contribution to the National Park System, Teddy was a great conservationalist. Which naturalist did he and his wife Edith meet with on June 10th, 1903 in West Park, NY? Hint


Question 4 of 10
4. Teddy is sometimes credited as having taken some of the earliest steps toward making the United States a world power. True or not, he did strengthen one branch of the military, which he called his "Big Stick". Which branch of the service was it? Hint


Question 5 of 10
5. Another one of Teddy's legacies was the Panama Canal. Work had begun on the canal long before Teddy's term as President and he had to negotiate the property interests of a foreign company in order to make the project "American". Which country was this company from? Hint


Question 6 of 10
6. In 1906, Teddy was awarded a Nobel Peace Prize. This comes as a surprise to many people who believed him to be a war-monger. What war's peace did Roosevelt help to negotiate to win this prestigious prize? Hint


Question 7 of 10
7. Which state was admitted to the Union during Teddy's presidency? Hint


Question 8 of 10
8. When Teddy took residence in the White House, he REALLY took residence. It was not uncommon for one or more of his children to be underfoot or on his lap during an important diplomatic visit. How many children did Teddy have? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these National Monuments did Teddy NOT designate during his administration? Hint


Question 10 of 10
10. In 1912, Teddy attempted to regain the White House. He won 9 out of 12 state primaries, but the nod went to Taft. Furious Republican Party members believed that the nomination had been "stolen". What was created due to their discontent? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 31 2024 : Guest 24: 10/10
Mar 28 2024 : Guest 24: 4/10
Mar 23 2024 : Guest 75: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Teddy was the Vice-President of William McKinley. He became the 26th President of the United States after McKinley was shot by an anarchist. In what city did this occur?

Answer: Buffalo, NY

Standing in a receiving line at the Pan-American Exposition in Buffalo, President William McKinley was shot twice by an anarchist on September 6th, 1901. He would succumb to his wounds eight days later.
2. Teddy rushed to the President's side when he heard of the shooting. Being assured that McKinley would recover, he left to join friends and family for some hiking and camping. He was alerted to McKinley's worsening condition by a messenger who had to climb to his campsite. Where was this campsite?

Answer: Lake Tear of the Clouds

Lake Tear of the Clouds is considered to be the uppermost source of the Hudson River. It lies in the Adirondack Park at 4346 feet of altitude, between three mountains: Gray Peak, Mt. Skylight and Mount Marcy, New York state's tallest.
3. Known for his contribution to the National Park System, Teddy was a great conservationalist. Which naturalist did he and his wife Edith meet with on June 10th, 1903 in West Park, NY?

Answer: John Burroughs

Friends since the 1880's, Teddy referred to Burroughs as "Oom John". "Oom" is the Dutch word for "uncle". Later that year, the two took a much-publicized trip to Yellowstone.
4. Teddy is sometimes credited as having taken some of the earliest steps toward making the United States a world power. True or not, he did strengthen one branch of the military, which he called his "Big Stick". Which branch of the service was it?

Answer: Navy

A portion of the US Navy was dubbed "The Great White Fleet" and circumnavigated the globe. It departed on December 16, 1907 and returned on February 22, 1909. No other military fleet had completed such a feat.
5. Another one of Teddy's legacies was the Panama Canal. Work had begun on the canal long before Teddy's term as President and he had to negotiate the property interests of a foreign company in order to make the project "American". Which country was this company from?

Answer: France

Teddy grew impatient with the Colombian government and in order to expedite the process helped stage the revolution that made Panama an independent nation. Bribing Colombian soldiers and the not-so-discreet presence of the USS Nashville helped things along and on November 3, 1903, the Republic of Panama was born.
6. In 1906, Teddy was awarded a Nobel Peace Prize. This comes as a surprise to many people who believed him to be a war-monger. What war's peace did Roosevelt help to negotiate to win this prestigious prize?

Answer: Russo-Japanese War

The Treaty of Portsmouth was so named because it was signed at the US Naval base in Portsmouth, NH in 1905. The delegates arrived in Portsmouth after boarding the Presidential Yacht "Mayflower" at Teddy's home in Oyster Bay, NY.
7. Which state was admitted to the Union during Teddy's presidency?

Answer: Oklahoma

Oklahoma, a Choctaw word meaning "red people", became our 46th state on November 16, 1907.
8. When Teddy took residence in the White House, he REALLY took residence. It was not uncommon for one or more of his children to be underfoot or on his lap during an important diplomatic visit. How many children did Teddy have?

Answer: 6

His first child was the namesake of his first wife, Alice Lee. The subsequent five other children (Theodore, Jr., Kermit, Ethel, Archie and Quentin) were from his second wife, Edith Carow.
9. Which of these National Monuments did Teddy NOT designate during his administration?

Answer: Admiralty Island

He also designated 15 other National Monuments: El Morro, Montezuma Castle, Chaco Canyon, Lassen Peak, Cinder Cone, Gila Cliff Dwellings, Tonto, Muir Woods, Pinnacles, Jewel Cave, Natural Bridges, Lewis & Clark, Tumaeacori, Wheeler and Mt. Olympus. Combined, these 18 were the first National Monuments in the US.
10. In 1912, Teddy attempted to regain the White House. He won 9 out of 12 state primaries, but the nod went to Taft. Furious Republican Party members believed that the nomination had been "stolen". What was created due to their discontent?

Answer: The Progressive Party

Later known as the Bull Moose Party for Teddy's boisterous style. The Republican National Committee was the vehicle that Taft used to influence the nomination. The Committee was dominated by Taft's supporters and the split in the Republican Party gave the election to Democrat Woodrow Wilson.
Source: Author Naugros

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Jim_in_Oz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us