FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dwight Eisenhower
Quiz about Dwight Eisenhower

Dwight Eisenhower Trivia Quiz


For my 50th quiz, this is one on a man I admire greatly, the supreme Allied commander in Europe during World War II and the 34th president of the United States, Dwight David Eisenhower.

A multiple-choice quiz by AdmiralShark. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Government
  8. »
  9. U.S. Presidents

Author
AdmiralShark
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
210,827
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
9 / 20
Plays
841
Last 3 plays: Guest 172 (14/20), bernie73 (13/20), Guest 73 (2/20).
- -
Question 1 of 20
1. In what state was Eisenhower born? Hint


Question 2 of 20
2. Eisenhower was one of six children that lived to maturity in the family. How many of his siblings were sisters? Hint


Question 3 of 20
3. In 1912, Eisenhower injured his knee so badly in a college football game while attending West Point that he was barred from ever playing again. Who were the Cadets playing the day Ike injured his knee? Hint


Question 4 of 20
4. When Eisenhower graduated from West Point in 1915, where did he rank overall in his class? Hint


Question 5 of 20
5. In what state was Ike's wife Mamie born? Hint


Question 6 of 20
6. In what city were Ike and Mamie married? Hint


Question 7 of 20
7. In 1917, Mamie gave birth to a son. What was his name? Hint


Question 8 of 20
8. Eisenhower spent World War I in the U.S. rather than in Europe, spending time at three different posts. Which of the following was not one of those assigned posts? Hint


Question 9 of 20
9. Was Eisenhower present in Washington DC at the time of the World War I veterans march?


Question 10 of 20
10. Where was Eisenhower stationed when the attack on Pearl Harbor took place? Hint


Question 11 of 20
11. When was Eisenhower awarded his fifth star and promoted to general of the army? Hint


Question 12 of 20
12. Eisenhower resigned from the army in 1948. Shortly after, he became president of what Ivy League university? Hint


Question 13 of 20
13. How long did Eisenhower serve as supreme commander of NATO (the North Atlantic Treaty Organization)? Hint


Question 14 of 20
14. At the Republican National Convention in 1952, Eisenhower's name was placed into nomination by Governor Theodore McKeldin. What state was McKeldin governor of? Hint


Question 15 of 20
15. Which of the following members of Richard Nixon's cabinet also served in Eisenhower's cabinet? Hint


Question 16 of 20
16. Which of the following events did not take place during the Eisenhower administration? Hint


Question 17 of 20
17. In 1957, into what city did Eisenhower order federal troops to ensure the safety of black students who had enrolled at a previously all-white high school? Hint


Question 18 of 20
18. Eisenhower, during his administration, appointed five men to the Supreme Court. Which of the following was *not* one of them? Hint


Question 19 of 20
19. Which of the following did Eisenhower accomplish in 1968? Hint


Question 20 of 20
20. At what hospital did Eisenhower die? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 21 2024 : Guest 172: 14/20
Jun 20 2024 : bernie73: 13/20
Jun 19 2024 : Guest 73: 2/20
Jun 17 2024 : Guest 71: 9/20
Jun 15 2024 : Larrybus: 9/20
Jun 14 2024 : ladyp1214: 8/20
Jun 14 2024 : Guest 24: 12/20
Jun 14 2024 : Guest 173: 2/20
Jun 14 2024 : Guest 172: 13/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what state was Eisenhower born?

Answer: Texas

Ike was born to Ida and David Eisenhower in Denison, Texas on October 14, 1890.
2. Eisenhower was one of six children that lived to maturity in the family. How many of his siblings were sisters?

Answer: 0

Ike had five brothers. They were Arthur, Edgar, Roy, Earl and Milton.
3. In 1912, Eisenhower injured his knee so badly in a college football game while attending West Point that he was barred from ever playing again. Who were the Cadets playing the day Ike injured his knee?

Answer: Tufts

For the record, Army defeated Tufts in the game 15-6.
4. When Eisenhower graduated from West Point in 1915, where did he rank overall in his class?

Answer: 61st

Ike ranked 61st in a class of 164 cadets.
5. In what state was Ike's wife Mamie born?

Answer: Iowa

Mamie Doud was born November 14, 1896 in Boone, Iowa to John and Elvira Doud.
6. In what city were Ike and Mamie married?

Answer: Denver, CO

Ike and Mamie were married in the home of the bride in Denver on July 1, 1916.
7. In 1917, Mamie gave birth to a son. What was his name?

Answer: Doud Dwight

Doud Dwight Eisenhower was born in San Antonio on September 24, 1917. He was called "Icky" by the family. However, on January 2, 1921, Icky died due to scarlet fever. Ike called it the "Greatest disappointment and disaster in my life." Ike would send flowers to Mamie on the anniversary of Icky's birthday for the rest of his life.
8. Eisenhower spent World War I in the U.S. rather than in Europe, spending time at three different posts. Which of the following was not one of those assigned posts?

Answer: Fort Eustis, VA

Ike was a training instructor at Fort Ogelthorpe, he organized the 65th Engineers Battalion at Camp Meade and commander of the Tank Corps Training Center at Camp Colt.
9. Was Eisenhower present in Washington DC at the time of the World War I veterans march?

Answer: Yes

Ike as an aide to General Douglas MacArthur at the time of the bonus march, which was an effort of World War I veterans, during the depression, to collected service bonuses not due to them till 1945. MacArthur commanded the troops that broke up the bonus marchers.
10. Where was Eisenhower stationed when the attack on Pearl Harbor took place?

Answer: Fort Sam Houston, TX

Ike was serving as the chief of staff to General Walter Krueger at the time of the attack.
11. When was Eisenhower awarded his fifth star and promoted to general of the army?

Answer: December 1944

Ike's promotion to general of the army was approved by the U.S. Senate on December 16, 1944.
12. Eisenhower resigned from the army in 1948. Shortly after, he became president of what Ivy League university?

Answer: Columbia

Ike served as president of Columbia from 1948 to 1950. It was more of a ceremonial post.
13. How long did Eisenhower serve as supreme commander of NATO (the North Atlantic Treaty Organization)?

Answer: 13 months

Ike was appointed as supreme commander by President Truman in December 1950 but did not assume his duties until April 1951. He served in the post till he resigned in May 1952.
14. At the Republican National Convention in 1952, Eisenhower's name was placed into nomination by Governor Theodore McKeldin. What state was McKeldin governor of?

Answer: Maryland

McKeldin (1900-1974) was mayor of Baltimore from 1943-47 and again from 1963-67. He was governor of Maryland from 1951 to 1959.
15. Which of the following members of Richard Nixon's cabinet also served in Eisenhower's cabinet?

Answer: William Rogers

Rogers served as secretary of state in Richard Nixon's cabinet from 1969 to 1973. He also served as attorney general in Ike's cabinet from 1957 to 1961.
16. Which of the following events did not take place during the Eisenhower administration?

Answer: first hydrogen bomb detonated

The first hydrogen bomb was detonated in October 1952, during the Truman administration. The remaining events all took place during Ike's administration; the founding of SEATO took place September 8, 1954 (dissolved in 1977), Francis Gary Powers was shot down on May 1, 1960 and the Suez Canal was seized in early November 1956.
17. In 1957, into what city did Eisenhower order federal troops to ensure the safety of black students who had enrolled at a previously all-white high school?

Answer: Little Rock, AR

Ike ordered the 101st Airborne Division, on September 5, 1957, to Little Rock to ensure the safety of nine black students who had enrolled at Central High School.
18. Eisenhower, during his administration, appointed five men to the Supreme Court. Which of the following was *not* one of them?

Answer: Byron White

Byron "Whizzer" White was appointed to the court by President Kennedy in 1962. The rest of the alternate answers were all appointed by Ike (Harlan in 1955, Brennan in 1956 and Stewart in 1959). Ike also appointed Warren in 1953, and Whittaker in 1957.
19. Which of the following did Eisenhower accomplish in 1968?

Answer: hole-in-one in golf

Ike, probably the most avid golfer ever to occupy the White House, recorded his hole-in-one in Palm Springs, California on February 6, 1968.
20. At what hospital did Eisenhower die?

Answer: Walter Reed Army Medical Center

Eisenhower had suffered six heart attacks during his life and his heart finally gave out on March 28, 1969 at Walter Reed Army Medical Center in Washington, DC. After a state funeral, he was buried in Abilene, Kansas.
Source: Author AdmiralShark

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us