FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Harry S Truman
Quiz about Harry S Truman

Harry S. Truman Trivia Quiz


Although under-appreciated while he served as President, Harry Truman is now considered to be one of the greatest U.S. Presidents. His basic honesty, unpretentiousness, and genuine love of people served him well as President.

A multiple-choice quiz by chessart. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Government
  8. »
  9. U.S. Presidents

Author
chessart
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
14,508
Updated
May 22 23
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
12 / 20
Plays
3751
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 68 (10/20), bernie73 (18/20), Guest 73 (15/20).
- -
Question 1 of 20
1. Harry Truman was born on May 8, 1884. In what state was he born? Hint


Question 2 of 20
2. What does the 'S' in Harry S Truman stand for? Hint


Question 3 of 20
3. In 1922, Truman first ran for elective office in Jackson County, Missouri, with the backing of what big city 'machine'? Hint


Question 4 of 20
4. To what office was Truman elected in 1934? Hint


Question 5 of 20
5. When Franklin Delano Roosevelt was nominated to run for a fourth term in 1944, Truman was selected as his Vice-Presidential running mate. Who was the top vote-getter on the first ballot for the Democratic Vice-Presidential nomination that year? Hint


Question 6 of 20
6. Which is NOT true about Truman's daughter Margaret? Hint


Question 7 of 20
7. When did Truman find out about the atomic bomb project? Hint


Question 8 of 20
8. When did Truman become President? Hint


Question 9 of 20
9. How many workers were on strike at the height of the post-war labor troubles in the United States? Hint


Question 10 of 20
10. Truman's program to provide aid to rebuild Europe after World War II, was called what? Hint


Question 11 of 20
11. What method of campaigning did Truman use to good effect in the 1948 campaign against Thomas Dewey? Hint


Question 12 of 20
12. What dramatic announcement did Truman make while accepting the 1948 Democratic nomination for President? Hint


Question 13 of 20
13. Who gave the speech at the 1948 Democratic Convention which resulted in the delegates adopting a stronger civil rights plank in their platform? Hint


Question 14 of 20
14. The policy of aiding free nations in order to meet and beat the Communist threat, especially in Greece and Turkey, became known as what? Hint


Question 15 of 20
15. Who served as Secretary of State during Truman's second term? Hint


Question 16 of 20
16. Truman elected not to run again in 1952, and in January of 1953 he turned the Presidency over to Dwight Eisenhower and retired to private life. Truman did, however, speak out from time to time. Who did Truman support as the Democratic candidate for President in the 1956 primaries? Hint


Question 17 of 20
17. Which Presidential candidate did Truman support in the 1960 Democratic primaries? Hint


Question 18 of 20
18. How old was Truman when he died? Hint


Question 19 of 20
19. When, in late 1999, C-Span asked 90 historians to rate all 41 U.S. Presidents, where did Truman rank? Hint


Question 20 of 20
20. Who is the historian who in 1992, published a 992-page biography of Truman? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 68: 10/20
Jun 19 2024 : bernie73: 18/20
Jun 19 2024 : Guest 73: 15/20
Jun 18 2024 : Guest 74: 15/20
Jun 15 2024 : Guest 99: 7/20
Jun 15 2024 : Guest 131: 12/20
Jun 15 2024 : Guest 69: 8/20
Jun 14 2024 : Guest 173: 8/20
Jun 14 2024 : Guest 172: 12/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Harry Truman was born on May 8, 1884. In what state was he born?

Answer: Missouri

Harry's grandfather, Anderson Truman, had migrated to the Kansas City area from Kentucky in 1846.
2. What does the 'S' in Harry S Truman stand for?

Answer: nothing

Undecided over whether to honor his father or her's (both of which started with 'S'), Harry's parents decided to just make it 'S'. Thanks to player afton8 for pointing out that there is no period after the "S".
3. In 1922, Truman first ran for elective office in Jackson County, Missouri, with the backing of what big city 'machine'?

Answer: Pendergast

The Pendergast family controlled Kansas City Democratic politics, and Harry was asked to run for 'Judge' (a position equivalent to County Comissioner) based on his good war record and his good family background.
4. To what office was Truman elected in 1934?

Answer: U.S. Senate

Again, with the support of the Pendergast 'machine', Truman ran and narrowly won a hotly-contested race.
5. When Franklin Delano Roosevelt was nominated to run for a fourth term in 1944, Truman was selected as his Vice-Presidential running mate. Who was the top vote-getter on the first ballot for the Democratic Vice-Presidential nomination that year?

Answer: Henry Wallace

Truman then prevailed on the second ballot, after FDR let it be known that he preferred Truman over Wallace, who was deemed to be too liberal.
6. Which is NOT true about Truman's daughter Margaret?

Answer: She never married.

Margaret married New York Times reporter Clifton Daniel in 1956 and remained married to him until his death in 2000. They were quite active in the New York social scene.

Margaret's singing career was the source of one of the oddest episodes of the Truman presidency. When the Washington Post music critic wrote a negative review of Margaret's singing, Truman wrote to him, saying, "Some day I hope to meet you. When that happens you'll need a new nose, a lot of beefsteak for black eyes, and perhaps a supporter below!"
7. When did Truman find out about the atomic bomb project?

Answer: April 25, 1945

Besides cabinet meetings, Truman had met with FDR only twice while VP, on March 8, 1945, and March 19, 1945, and nothing of consequence was discussed. Truman's advisors told him about the bomb on the 13th day of his Presidency, and the decision to use it against Japan was then made on July 24, 1945.
8. When did Truman become President?

Answer: April 12, 1945

It was well-known that FDR was not in good health, and he died less than 3 months into his 4th term. Upon assuming the Presidency, Truman told reporters that 'I felt like the moon, the stars, and all the planets had fallen on me.'
9. How many workers were on strike at the height of the post-war labor troubles in the United States?

Answer: over a million

Virtually all the major industries were hit with labor strikes. As a result of all the unrest, Truman's approval rating sank to an incredible low of 32 per cent at one point.
10. Truman's program to provide aid to rebuild Europe after World War II, was called what?

Answer: Marshall Plan

Some of his advisors wanted to call it the 'Truman Plan', but Truman insisted it be named after Secretary of State George Marshall, illustrating a favorite saying of his that, 'It is remarkable how much can be accomplished if you don't care who gets the credit.'
11. What method of campaigning did Truman use to good effect in the 1948 campaign against Thomas Dewey?

Answer: the whistle-stop tour

Truman made hundreds of speeches all around the country, as many as 10-15 a day, from train platforms. The crowds were wildly enthusiastic, leading Truman to believe that all the polls and pundits were wrong and he actually did have a chance to defeat Dewey, who because of his lead stayed 'above the fray' and campaigned only in generalities.
12. What dramatic announcement did Truman make while accepting the 1948 Democratic nomination for President?

Answer: He called Congress back into session

Calling Congress back into session was an effective tactic, dramatizing that it was indeed a 'do-nothing Congress' as alleged. Since the session was to start on July 26th, called 'Turnip Day' in Missouri, it became known as the 'Turnip Congress'.
13. Who gave the speech at the 1948 Democratic Convention which resulted in the delegates adopting a stronger civil rights plank in their platform?

Answer: Hubert Humphrey

Humphrey was at that time Mayor of Minneapolis. Angered by the civil rights plank, southern delegates walked out and held their own convention, nominating Strom Thurmnod, then governor of South Carolina, to run as the candidate of the States' Rights Democratic Party, popularly known as the Dixiecrats. Thurmond won four states, states which had voted Democratic in every election since Reconstruction ended after the 1876 election. Truman also had third-party competition on the left, as Henry Wallace ran as the candidate of the Progressive Party and received about as many votes as Thurmond (just over a million), although Wallace won no states.

Despite this competition which siphoned off normally Democratic votes, Truman pulled off the upset victory.
14. The policy of aiding free nations in order to meet and beat the Communist threat, especially in Greece and Turkey, became known as what?

Answer: The Truman Doctrine

Announced in a speech before a Joint Session of Congress on March 12, 1947.
15. Who served as Secretary of State during Truman's second term?

Answer: Dean Acheson

Acheson was appointed when Marshall resigned for health reasons in January of 1949. Both are considered to be among the best Secretary of States ever.
16. Truman elected not to run again in 1952, and in January of 1953 he turned the Presidency over to Dwight Eisenhower and retired to private life. Truman did, however, speak out from time to time. Who did Truman support as the Democratic candidate for President in the 1956 primaries?

Answer: Averell Harriman

Although Stevenson had been Truman's hand-picked successor in 1952, by 1956 Truman had decided that Stevenson lacked 'the kind of fighting spirit we need to win.'
17. Which Presidential candidate did Truman support in the 1960 Democratic primaries?

Answer: Stuart Symington

As late as July 2nd, after it was obvious Kennedy would be the nominee, he accused Kennedy of 'rigging' the convention, and in a famous moment asked, 'Senator, are you certain that you are quite ready for the country, or that the country is ready for you in the role of President in January, 1961?' Kennedy calmly responded that if 14 years in elective office was not sufficient experience, most Presidents would have been ruled out, including Truman himself!
18. How old was Truman when he died?

Answer: 88

He died in Kansas City on December 26, 1972. Oddly, the only other living ex-President, Lyndon Johnson, died on January 22, 1973, less than a month later.
19. When, in late 1999, C-Span asked 90 historians to rate all 41 U.S. Presidents, where did Truman rank?

Answer: 5th

Truman has steadily risen in stature over the years, as his greatness has become more and more apparent.
20. Who is the historian who in 1992, published a 992-page biography of Truman?

Answer: David McCullough

Very well worth reading. McCullough more recently has been working on a book about the John Adams family.
Source: Author chessart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series U.S. Presidents:

Quizzes about some U.S. presidents and wannabe presidents.

  1. John Quincy Adams Average
  2. Harry S. Truman Average
  3. Some Facts About U.S. Presidents Difficult
  4. American Third Party Presidential Candidates Tough
  5. Ohio, the Mother of Presidents Average

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us