FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Theodore Roosevelt
Quiz about Theodore Roosevelt

20 Questions about Theodore Roosevelt | World


Here's a challenging quiz that I'm sure will test your knowledge about the 26th president of the United States.

A multiple-choice quiz by mkp51. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents
  8. »
  9. Theodore Roosevelt

Author
mkp51
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
97,682
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
10 / 20
Plays
1466
Last 3 plays: Guest 174 (11/20), Guest 47 (11/20), Guest 24 (20/20).
- -
Question 1 of 20
1. Theodore Roosevelt (TR) won the Medal of Honor for his actions on Kettle Hill and San Juan Hill during the Spanish-American War. In which year was the Medal of Honor conferred on him, and by which U.S. President? Hint


Question 2 of 20
2. What was the name of TR's home at Oyster Bay, New York? Hint


Question 3 of 20
3. During his lifetime, TR wrote 38 books. The title of his first book was: Hint


Question 4 of 20
4. In 1904, President Theodore Roosevelt stated an important new doctrine regarding United States relations with its neighbors in the Western Hemisphere. Roosevelt's statement became known as: Hint


Question 5 of 20
5. What was the name of the Democrat who defeated TR in the 1886 New York City mayoral race? Hint


Question 6 of 20
6. What was the symbol used to brand cattle belonging to TR at his ranch in the Dakota Badlands? Hint


Question 7 of 20
7. TR's mother and his first wife died on the same day in the same house.


Question 8 of 20
8. The maiden name of TR's first wife: Hint


Question 9 of 20
9. The maiden name of TR's second wife: Hint


Question 10 of 20
10. The name of TR's first Attorney General: Hint


Question 11 of 20
11. Who was Vice President of the United States during TR's first term as President? Hint


Question 12 of 20
12. During TR's term as president of the New York City Police Board, one of the other Police Board members was the son of a former U.S. President. What was that Police Board member's name? Hint


Question 13 of 20
13. Who was boss of the Republican party's political "machine" in New York City during TR's term as president of the Police Board? Hint


Question 14 of 20
14. Where was TR when he first heard that President McKinley had been shot? Hint


Question 15 of 20
15. The name of the 1903 treaty in which the newly independent Republic of Panama granted permission to the United States to build the Panama Canal: Hint


Question 16 of 20
16. Theodore Roosevelt won the Nobel Peace Prize.


Question 17 of 20
17. Theodore Roosevelt graduated summa cum laude from Harvard University.


Question 18 of 20
18. What was the name of the exclusive social club at Harvard University to which TR belonged? Hint


Question 19 of 20
19. Who was Vice President of the United States during TR's second term as President? Hint


Question 20 of 20
20. Who was TR's choice to succeed him as President of the United States? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 08 2024 : Guest 174: 11/20
Jun 06 2024 : Guest 47: 11/20
Jun 05 2024 : Guest 24: 20/20
May 30 2024 : Guest 174: 20/20
May 24 2024 : Guest 107: 13/20
May 20 2024 : Guest 192: 0/20
May 19 2024 : Guest 24: 19/20
May 13 2024 : Guest 174: 20/20
Apr 27 2024 : Guest 174: 20/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Theodore Roosevelt (TR) won the Medal of Honor for his actions on Kettle Hill and San Juan Hill during the Spanish-American War. In which year was the Medal of Honor conferred on him, and by which U.S. President?

Answer: 2001, Clinton

It took over 100 years and a lot of lobbying by the Roosevelt family for TR to finally be awarded the United States' highest military decoration. President Bill Clinton conferred TR's posthumous Medal of Honor to his great-grandson, Tweed Roosevelt, in a White House ceremony on January 16, 2001.
2. What was the name of TR's home at Oyster Bay, New York?

Answer: Sagamore Hill

Sagamore Hill was the large, ramshackle, sprawling house that Roosevelt loved.
3. During his lifetime, TR wrote 38 books. The title of his first book was:

Answer: The Naval War of 1812

"The Naval War of 1812" was TR's first published book. It received critical acclaim in its day, and is still in print today.
4. In 1904, President Theodore Roosevelt stated an important new doctrine regarding United States relations with its neighbors in the Western Hemisphere. Roosevelt's statement became known as:

Answer: the Roosevelt Corollary to the Monroe Doctrine

Basically, the Roosevelt Corollary to the Monroe Doctrine says that the United States reserves the right to *intervene* in the affairs of Latin American and Caribbean nations, whenever those nations "fail to keep order, pay their obligations, and act with decency in industrial and political matters."
5. What was the name of the Democrat who defeated TR in the 1886 New York City mayoral race?

Answer: Abram S. Hewitt

TR finished third behind Hewitt, a middle-of-the-road Democrat, and Henry George, the Labor Party candidate.
6. What was the symbol used to brand cattle belonging to TR at his ranch in the Dakota Badlands?

Answer: Maltese Cross

7. TR's mother and his first wife died on the same day in the same house.

Answer: True

True. On February 14, 1884, TR's first wife died from Bright's disease, and his mother from acute typhoid fever. They died eleven hours apart, at the Roosevelt town house in New York City.
8. The maiden name of TR's first wife:

Answer: Alice Hathaway Lee

Alice Hathaway Lee came from a wealthy Boston family. She was the great love of TR's life.
9. The maiden name of TR's second wife:

Answer: Edith Kermit Carow

Edith Kermit Carow was a childhood friend of TR's. She and TR were married on December 2, 1886, almost three years after Alice Hathaway Lee Roosevelt died.
10. The name of TR's first Attorney General:

Answer: Philander C. Knox

Philander C. Knox is regarded by many historians as one of the best Attorneys General in United States history.
11. Who was Vice President of the United States during TR's first term as President?

Answer: The office of Vice President was vacant

The office of Vice President was vacant. TR succeeded William McKinley, his assassinated predecessor, as President. At the time, there was no provision in the U.S. Constitution to fill the office of Vice President when it became vacant.
12. During TR's term as president of the New York City Police Board, one of the other Police Board members was the son of a former U.S. President. What was that Police Board member's name?

Answer: Frederick D. Grant

Frederick D. Grant was the son of Ulysses S. Grant, 18th President of the United States.
13. Who was boss of the Republican party's political "machine" in New York City during TR's term as president of the Police Board?

Answer: Thomas C. Platt

Thomas C. Platt was known as the "Easy Boss." He and TR were bitter political enemies.
14. Where was TR when he first heard that President McKinley had been shot?

Answer: At Isle La Motte, in Lake Champlain, Vermont

TR was attending a luncheon hosted by the Vermont Fish and Game League at Isle La Motte when he heard the news of McKinley's shooting.
15. The name of the 1903 treaty in which the newly independent Republic of Panama granted permission to the United States to build the Panama Canal:

Answer: Hay-Bunau-Varilla Treaty

Secretary of State John Hay and Panama's "Envoy Extroardinary," Philippe Bunau-Varilla, signed the Hay-Bunau-Varilla Treaty on November 13, 1903.
16. Theodore Roosevelt won the Nobel Peace Prize.

Answer: True

True. He was awarded the Nobel Peace Prize in 1906, for his work in mediating the end of the Russo-Japanese War in 1905.
17. Theodore Roosevelt graduated summa cum laude from Harvard University.

Answer: False

False. He graduated magna cum laude from Harvard, 21st in a class of 177 students.
18. What was the name of the exclusive social club at Harvard University to which TR belonged?

Answer: Porcellain

At the time TR was enrolled at Harvard, Porcellain was the most prestigious of the university's social clubs. His cousin, Franklin Delano Roosevelt (the 32nd President of the United States) aspired to join the Porcellain Club when he attended Harvard, but he was not accepted.
19. Who was Vice President of the United States during TR's second term as President?

Answer: Charles W. Fairbanks

Charles W. Fairbanks was the 26th man to hold the nation's second highest office.
20. Who was TR's choice to succeed him as President of the United States?

Answer: William Howard Taft

Taft, who weighed over 300 pounds, did not really aspire to be President. His great ambition was to be Chief Justice of the Supreme Court, an ambition he realized after his term as President.
Source: Author mkp51

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us