FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about An Ocelot Cant Change its Spots Either
Quiz about An Ocelot Cant Change its Spots Either

An Ocelot Can't Change its Spots Either Quiz


Once hunted extensively for its beautiful fur, the ocelot or dwarf leopard is a fascinating feline. What do you know about it?

A multiple-choice quiz by WesleyCrusher. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Carnivores
  8. »
  9. Felidae-Cat Family

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
385,923
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1655
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: matthewpokemon (9/10), Guest 72 (7/10), Guest 75 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Before we can observe any ocelots in the wild, we should know where to look. Which continent would be our best choice for ocelot spotting? Hint


Question 2 of 10
2. If you live in America and do not want to travel too far, you can also find ocelots in the wild in the United States. Which US state has the largest ocelot population? Hint


Question 3 of 10
3. Now that we know where to look, we should also consider when to go ocelot-spotting. At what times would you have the best chances of seeing an active ocelot? Hint


Question 4 of 10
4. For a long time, up to 1996, the ocelot was classified as vulnerable, the least critical class of threatened animal. How has its conservation status changed in the early 21st century? Hint


Question 5 of 10
5. Due to its leopard-like appearance, the ocelot has an alternate name that includes "leopard". What is this alternate name? Hint


Question 6 of 10
6. The ocelot's binomial name is slightly misleading as it suggests a direct kinship with a different cat that actually does not exist. What is it called? Hint


Question 7 of 10
7. Which size (not measuring the tail) and weight would be most typical for an ocelot? Hint


Question 8 of 10
8. The closest relatives of the ocelot include other small spotted cats with a similar habitat range. Which of the following is NOT a direct relative of the ocelot? Hint


Question 9 of 10
9. What is a typical litter size for the ocelot? Hint


Question 10 of 10
10. Most cat lovers know that domestic cats and water don't mix. How is the ocelot's relationship with water? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 08 2024 : matthewpokemon: 9/10
Mar 26 2024 : Guest 72: 7/10
Mar 23 2024 : Guest 75: 9/10
Mar 14 2024 : Jaydel: 4/10
Mar 14 2024 : Guest 185: 5/10
Mar 09 2024 : Guest 173: 4/10
Mar 01 2024 : psnz: 10/10
Feb 23 2024 : Guest 175: 3/10
Feb 21 2024 : Guest 8: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Before we can observe any ocelots in the wild, we should know where to look. Which continent would be our best choice for ocelot spotting?

Answer: South America

The main habitat of the ocelot is the northern half of South America, including northern Brazil as well as most of Argentina, Colombia and Venezuela. It can also be found in most Central American countries.
2. If you live in America and do not want to travel too far, you can also find ocelots in the wild in the United States. Which US state has the largest ocelot population?

Answer: Texas

Southern Texas marks the northernmost natural range of the ocelot which can also be found along most of the Mexican east coast. However, the population in the United States is dwindling with the estimated remaining number being less than one hundred. The main threat to these cats in the United States is car accidents.
3. Now that we know where to look, we should also consider when to go ocelot-spotting. At what times would you have the best chances of seeing an active ocelot?

Answer: Twilight and nights

Ocelots are both nocturnal (active at night) and crepuscular (active at dawn and dusk) but tend to rest during the day. Their activity peak depends somewhat on where they live. If they are subject to danger from larger predators while hunting, they prefer the darker hours while in the absence of such danger, they are more active around dawn and dusk. If you want to watch ocelots, you should thus get up early or stay up late.
4. For a long time, up to 1996, the ocelot was classified as vulnerable, the least critical class of threatened animal. How has its conservation status changed in the early 21st century?

Answer: Much improved: It is now "Least Concern".

Thanks to conservation efforts and the declining popularity of fur clothing, the ocelot population in the wild has greatly recovered. The total population is estimated at around 50,000 with most of them concentrated in the Amazonas basin.
5. Due to its leopard-like appearance, the ocelot has an alternate name that includes "leopard". What is this alternate name?

Answer: Dwarf leopard

In spite of the name, the ocelot is actually not a close relative of the leopard. It belongs to the Felinae, the subfamily containing the smaller and medium-sized cats (along with the cheetah) while the leopard is a member of the pantherinae.
6. The ocelot's binomial name is slightly misleading as it suggests a direct kinship with a different cat that actually does not exist. What is it called?

Answer: Leopardus pardalis

The Leopardus genus encompasses many of the spotted small cats, but not the actual leopard (Panthera pardus). All Leopardus species live in South and Central America. The caracal (Carcal aurata) and Iberian lynx (Lynx pardinus) are both also felinae while Tigris maculosa ("spotted tiger") was a complete invention by yours truly.
7. Which size (not measuring the tail) and weight would be most typical for an ocelot?

Answer: 80 cm long, 12 kg

The wrong answers are all typical measurements for different cat species: The 40 cm is a domestic cat, the pretty sturdy 1.1m one is a Eurasian lynx and the 1.5m is a jaguar.
8. The closest relatives of the ocelot include other small spotted cats with a similar habitat range. Which of the following is NOT a direct relative of the ocelot?

Answer: Civet

The Colocolo, Margay and Oncilla are all members of the Leopardus genus as well and share the ocelot's South American habitat. The civet however is not a cat but rather a viverrid living in Asia and Africa. While cousins to the cats and members of the suborder feliformia, civets are not true cats.

To complete the feline confusion, the name "civet cat" is not only used for the actual civet, but also occasionally for the leopard cat and the African wildcat, both true cats but not members of the Leopardus genus.
9. What is a typical litter size for the ocelot?

Answer: 1 to 3 kittens

Ocelots have relatively small litter sizes for small cats, bearing only one to three young at a time. An ocelot pregnancy lasts for about two and a half months and the young stay with their mothers for up to two years, so a mother may be caring for several litters at varying stages of maturity at the same time.
10. Most cat lovers know that domestic cats and water don't mix. How is the ocelot's relationship with water?

Answer: They are good swimmers, hunting on land and in water

Ocelots are effective hunters in many different environments, preying on nearly all types of small mammal. Their diet includes rodents, armadillos, reptiles, birds and fish. They supplement their diet with insects as well. As accomplished fishers, they can both wade and swim well and hunt while doing either.
Source: Author WesleyCrusher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Amazing Race 3: LACE-23:

These quizzes were created by the team LACE-23 for the Amazing Quiz Race 3.

  1. Amazing G Race Average
  2. Soup is a Dish Best Served Cold Average
  3. Tales of Geocaching Easier
  4. An Ocelot Can't Change its Spots Either Average
  5. Rhizomes and Rhizomes and Rhizomes... Easier
  6. An "A" in U.S. History Average
  7. What was that last digit again? Average
  8. Fun with Numbers Average
  9. Alphabet Soup Easier
  10. A French Connection Average
  11. Code Breaker Difficult
  12. That's Just Swell Average

4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us