Quiz about Eye See You
Quiz about Eye See You

Eye See You! Trivia Quiz


Here are ten questions dealing the vision and eyeballs of a variety of animals. Some of these facts may surprise you and many you may already know. Let's 'see' how much you actually know!

A multiple-choice quiz by dcpddc478. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Mixed Animal Trivia
  8. »
  9. Animal Fun Facts

Author
dcpddc478
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
380,093
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
746
Last 3 plays: Guest 70 (4/10), Guest 47 (4/10), Guest 86 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Birds of prey are known to have which type of vision? Hint

Echo vision
Radiating vision
Binocular vision
Concave vision

2. Which of the following colors are dogs least likely to be able to perceive? Hint

White
Blue
Red
Yellow

3. Why are goldfish so sensitive to changes in light? Hint

They have no eyelids.
Their eyes have no protective tears.
They have no rods.
They do not have corneas.

4. What is the name of the reflective cells found in cats' eyes, that amplify incoming light? Hint

Tapetum
Tarpan
Trakehner
Tolfetano

5. Ocean dolphins have the ability to do which one of the following things with their eyes? Hint

Grow a new eyeball if the old one is damaged.
Process two different images at the same time.
They can see all around them without any light at all.
Flutter their eyes in an enticing movement when looking for a mate.

6. An ostrich's eyeball is larger than its brain.

True
False

7. Which animal has the largest eyeball in the ocean world? Hint

Blue whale
Colossal squid
Orca
Whale shark

8. Which of the following animals have corneas so similar to humans that they are sometimes used as human transplants? Hint

Horse
Shark
Tortoise
Peacock

9. Which of the following statements about an owl's eyes IS true? Hint

All owls have green eyes.
Owls can see over 2 miles (3,200m) in the dark.
They are able to move each eyeball 180 degrees.
They have three sets of eyelids.

10. Horses have a two blind spots: one in front of them and one in the rear.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Birds of prey are known to have which type of vision?

Answer: Binocular vision

Birds of prey such as the eagle and falcon, use what is known as binocular vision. This type of vision provides the animal with stereopsis, which allows them to perceive depth. Stereopsis occurs when two eyes perceive the same object from slightly different angles. Because of this slight difference of angle, the ability to perceive both depth and distance is enhanced.
2. Which of the following colors are dogs least likely to be able to perceive?

Answer: Red

It is a common misconception that all dogs are colorblind. Although they see a different spectrum of colors than humans can, they do have the ability to perceive colors. Because dogs only have two different types of color-sensing cells in their eyes, they are unable to perceive as many different colors as humans are. Dogs are able to see yellow, blue and gray tones.
3. Why are goldfish so sensitive to changes in light?

Answer: They have no eyelids.

The common goldfish can see the same spectrum of colors that humans can, as well as seeing ultraviolet light. They have surprisingly good vision and are able to recognize the person who feeds them. Because goldfish have no eyelids they are very sensitive to changes in light, especially the change from darkness into brightness.
4. What is the name of the reflective cells found in cats' eyes, that amplify incoming light?

Answer: Tapetum

Feline eyes contain larger amounts of tapetum, which are reflective cells that amplify incoming light as well as giving cats eyes that glowing appearance when viewed at night. Cats' eyes are designed for hunting and their oval-shaped pupils can widen and narrow very quickly enabling cats to adapt their eyes to changing light much quicker than can humans.

These, and other adaptations also allow a cat to require only one sixth the light that a human needs to see in the dark.
5. Ocean dolphins have the ability to do which one of the following things with their eyes?

Answer: Process two different images at the same time.

Dolphins have the ability to move each of their eyes independently from the other. This gives them the ability to see two differing images at the very same time. Their eyes can also see as well underwater as the can when above water. Even when sleeping, dolphins always have one of these eyes open, scouring the area for possible predators.
6. An ostrich's eyeball is larger than its brain.

Answer: True

This interesting fact is true. Each one of the ostrich's eyes is approximately the size of a billiard ball. Their eyes are bigger than their brains, and are the largest eyes of any other land animal. These large eyes provide them with excellent daytime vision and helps them avoid predators.
7. Which animal has the largest eyeball in the ocean world?

Answer: Colossal squid

The extremely rare colossal squid is known to have eyeballs that are thought to be 12-16 in. (30-40 cm) across. These large eyes would be needed for seeing in the extreme darkness of the abyssal sea. But, as these animals are very rare, and little is known about them, the information about their visual acuity is a matter of debate between marine biologists around the world.
8. Which of the following animals have corneas so similar to humans that they are sometimes used as human transplants?

Answer: Shark

The cornea of an eye is the clear covering over the eyeball and could be compared to the crystal face on a watch. Sharks have corneas so similar to human corneas that they are used in human transplants. In the 1960s it was found that sharks have duplex retinas containing both rod and cone cells.

This attribute allows the shark to detect color, although it is poorly understood how the shark interprets colors.
9. Which of the following statements about an owl's eyes IS true?

Answer: They have three sets of eyelids.

Owls have some of the most unusual eyes in the animal kingdom. They are thought to be the only bird which is able to perceive the color blue. Owls are unable to move their eyeball which accounts for their ability to move their heads almost all the way around as well as upside down.

They are able to see moving prey from more than 150 ft. (45m) in the daylight hours. The owl's eyes are not actually 'eyeballs', but rather, are elongated vision tubes. They are held in place by structures known as Sclerotic rings.

It is these rings, which attach the eye to the skull, that prevents movement. Owls also have three types of eyelids!
10. Horses have a two blind spots: one in front of them and one in the rear.

Answer: True

Because the eyes on horses and other equines point sideways, they have great peripheral vision. It leaves them with a blind spot directly in front of them and well as one in the rear, which is why you have always been told not to come up to a horse from behind.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 70: 4/10
Jan 20 2023 : Guest 47: 4/10
Jan 16 2023 : Guest 86: 5/10
Jan 13 2023 : Guest 68: 3/10
Jan 04 2023 : Guest 42: 3/10
Jan 01 2023 : zorba_scank: 7/10
Dec 24 2022 : Guest 80: 7/10
Dec 07 2022 : rdeg2000: 9/10
Dec 06 2022 : Guest 172: 1/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series More Critters of TheWorld:

Some more animal quizzes from my list of quizzes.

  1. Mammals Starting With "N" Average
  2. Feline Groovy Easier
  3. Mammals Starting With "C" Average
  4. Mammals Starting With "B" Average
  5. Eye See You! Average
  6. When Nature Shows Off Easier
  7. Mammals Starting With "G" Average
  8. Ducks, In a Row Average
  9. Mammals Starting With "A" Average
  10. Baby Kisses Average

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us