Quiz about Glorious Guinea Pigs
Quiz about Glorious Guinea Pigs

Glorious Guinea Pigs Trivia Quiz


Take this quiz to test your general knowledge on guinea pig breeds and their health.

A multiple-choice quiz by Bramble15. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Pet Rodents
  8. »
  9. Guinea Pigs (Cavies)

Author
Bramble15
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
337,743
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
504
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many toes do guinea pigs have (on all four feet in total)? Hint

12
8
10
14

2. Guinea pigs are from South America.

True
False

3. What is the breed of guinea pig with many rosettes called? Hint

Abyssinian
Coronet
Smooth
Crested

4. The scientific name for a guinea pig is Cavia porcellus.

True
False

5. What does it mean if a guinea pig is born pure white, with red eyes and paper thin ears? Hint

The cavy has super powers
It is a pure breed
The cavy is blind
It can see in the dark

6. Which countries have been known to eat guinea pigs as a local delicacy? Hint

Russia and Poland
Portugal and Spain
Ecuador and Peru
Italy and France

7. All of these foods are suitable for guinea pigs to eat: hay, dried pellets, fruit, vegetables, grass.

True
False

8. Which of the following foods is potentially poisonous to cavies if fed regularly? Hint

Beetroot leaves
Dandelions
Carrot leaves
Green beans

9. Guinea pigs have an excellent sense of smell.

True
False

10. How many types of 'crested' cavies are there? Hint

1
5
14
8


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many toes do guinea pigs have (on all four feet in total)?

Answer: 14

Guinea pigs have four toes on each of their front feet and three on each of their back feet. Some guinea pigs are born with an extra toe. It is sometimes called a 'Polydactyl' and can be removed by a vet.
2. Guinea pigs are from South America.

Answer: True

Guinea pigs come from South America, more specifically, in the Andes. They were first domesticated in around 2000BC!
3. What is the breed of guinea pig with many rosettes called?

Answer: Abyssinian

Rosettes are rose-shaped markings on skin and/or fur. The Abyssinian guinea pigs generally (if a pure breed) have four rosettes around the rear end, two around the shoulders and four around their belly.
4. The scientific name for a guinea pig is Cavia porcellus.

Answer: True

They can also be known as 'guinea pig', 'Cavia porcellus' and 'cavy'.
5. What does it mean if a guinea pig is born pure white, with red eyes and paper thin ears?

Answer: The cavy is blind

If a guinea pig is born with a pure white coat and has red eyes and paper thin ears, there is a very high chance that the cavy is blind. This is usually due to being bred with parents with whom we do not know their history, and therefore could contain some of the 'Lethal' genes.
6. Which countries have been known to eat guinea pigs as a local delicacy?

Answer: Ecuador and Peru

The local people of Ecuador have been known to eat guinea pigs as their local delicacy. Although they say it is guinea pigs they eat, it is in fact Cuy, which is slightly larger and has a slight tail compared to guinea pigs.
7. All of these foods are suitable for guinea pigs to eat: hay, dried pellets, fruit, vegetables, grass.

Answer: True

The main food guinea pigs should have 24 hour access to is hay, and grass when outside. In the wild, grass is their staple diet. It is important to offer your cavy dried pellets and fresh fruit and vegetables to replicate what they would eat (dried pellets often contain vitamin C).
8. Which of the following foods is potentially poisonous to cavies if fed regularly?

Answer: Beetroot leaves

Guinea pigs can eat the main part of a beetroot, but should eat the leaves rarely as they can lead to the build up of toxins. They are best avoided as the high folic acid content of leaves also causes heart problems.
9. Guinea pigs have an excellent sense of smell.

Answer: True

Guinea pigs have an excellent sense of smell, partly because their eyesight is not very strong. Their sense of smell helps them to decipher whether something is edible or not.
10. How many types of 'crested' cavies are there?

Answer: 5

The 5 crested cavy breeds are as follows:
1. English crested
2. American crested
3. Marked crested
4. Himalayan crested
5. AOV (any other variety) crested
Source: Author Bramble15

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
11/30/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us