FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Ecuador Quizzes, Trivia and Puzzles
 Ecuador Quizzes, Trivia

Ecuador Trivia

Ecuador Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. South America

Fun Trivia
9 Ecuador quizzes and 95 Ecuador trivia questions.
1.
  Ecuador    
Multiple Choice
 15 Qns
El Ecuador is a beautiful and diverse nation on the equator. How much do you know about it?
Average, 15 Qns, Homer007, Jul 19 13
Average
Homer007
3511 plays
2.
  Hotel Quito Ecuador   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There's plenty of room at the Hotel Quito Ecuador. It's such a lovely place, and you're feeling sleepy, so check in and join me for a tour....hahahahahaha!
Average, 10 Qns, VegemiteKid, Jun 24 22
Average
VegemiteKid gold member
Jun 24 22
1359 plays
3.
Geography of Ecuador
  Geography of Ecuador    
Photo Quiz
 10 Qns
Here's a quiz abut the geography of Ecuador, including the Galapagos Islands. Enjoy!
Average, 10 Qns, zebra101, Mar 04 14
Average
zebra101
344 plays
4.
  A Colorful Country: Ecuador    
Multiple Choice
 10 Qns
I visited Ecuador and I liked it very much. This country can be described with three words: colors, mountains and volcanoes.
Average, 10 Qns, masfon, Oct 04 19
Average
masfon gold member
Oct 04 19
531 plays
5.
  9 for 10 - Ecuador   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You don't think you know much about Ecuador. You may be surprised when you do this quiz. First letters of the right answers will spell the answer to the last question.
Average, 10 Qns, minch, Oct 09 22
Average
minch gold member
Oct 09 22
1672 plays
6.
  The Galapagos Islands    
Multiple Choice
 10 Qns
Pristine paradise, criminal hide-out, prison and finally protected national park. Much has happened on the Galapagos Islands since they were discovered and settled.
Average, 10 Qns, damnsuicidalroos, Jun 06 23
Average
damnsuicidalroos
Jun 06 23
561 plays
7.
  The Republic of Ecuador    
Multiple Choice
 10 Qns
Ecuador is a really beautiful country, prove with this quiz how much you know about it.
Average, 10 Qns, YunaRinoa, Jul 10 21
Average
YunaRinoa
Jul 10 21
605 plays
8.
  Go Galapagos!    
Multiple Choice
 10 Qns
The Galapagos are a famous and mysterious place. The site of Charles Darwin's studies, the islands are a unique and isolated eco system that many travelers dream about. How much do you know? Take the quiz.
Average, 10 Qns, Homer007, May 13 21
Average
Homer007
May 13 21
766 plays
9.
  Ecuador's in South America!    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you really know about Ecuador, the little country in South America?
Average, 10 Qns, broadwaygal, Dec 22 18
Average
broadwaygal
Dec 22 18
792 plays
trivia question Quick Question
What colors are the stripes on the Ecuadorian flag?

From Quiz "The Republic of Ecuador"





Ecuador Trivia Questions

1. Where in South America there is a country called the Republic of Ecuador?

From Quiz
A Colorful Country: Ecuador

Answer: Northwestern

The Republic of Ecuador is located in northwestern South America. It borders on the south and east with Peru and the north with Colombia. It has over 2,200 km of coast line on the Pacific Ocean. It is one of the smallest countries in South America.

2. "You can find it here!" In what part of Ecuador would you find Quito?

From Quiz Hotel Quito Ecuador

Answer: North, in the centre

You can find Quito, capital of the Pinincha Province, located in the north central part of Ecuador. It is home to over 2.5 million people, and is known for its well-preserved historic beauty, with its UNESCO-listed sites.

3. What date is Ecuador's Independence Day?

From Quiz The Republic of Ecuador

Answer: August 10

July 25 is the foundation of Guayaquil, October 12 is the Day of the Race and October 9 is Guayaquil's Independence Day.

4. Where did the name of Ecuador's overseas holding, the Galapagos Islands, come from?

From Quiz Ecuador's in South America!

Answer: The giant tortoises that lived there

The Galapagos Islands are one of the most amazing places ever, with a multitude of plants and animals found nowhere else on Earth. Unfortunately, many of the species, such as the giant tortoises, are either extinct or endangered.

5. What is the chief port of Ecuador?

From Quiz 9 for 10 - Ecuador

Answer: Guayaquil

Guayaquil is the city with the highest population. It is considerably larger than Quito, the capital.

6. What is the capital of Ecuador?

From Quiz Ecuador

Answer: Quito

Quito is a large and boisterous city in the Andes, located at over 9,000 feet above sea level. Quito is a beautiful and interesting place to visit.

7. In what ocean are the Galapagos Islands?

From Quiz Go Galapagos!

Answer: Pacific

8. "No reservations necessary!" Join me at the Catedral Metropolitana de Quito and climb the stairs to the rooftop dome. Until recently, tradition has meant that only priests and what other people have been able to access the amazing views here?

From Quiz Hotel Quito Ecuador

Answer: Courting couples about to become engaged

Traditionally, only friars or friars accompanied by a suitor about to ask for his love's hand in marriage could get the best view of all Quito. This tradition had been in place since the early 1500s, but recently, for a small sum, anyone is able to climb the stairs for the view. No reservations necessary to see this site!

9. What do people in Ecuador celebrate on May 24?

From Quiz The Republic of Ecuador

Answer: Battle of Pichincha

Military and civilian parades show the nation's pride of the day in 1822, when the country's most important battle in the war for independence from Spain was fought.

10. Name Ecuador's two main cities.

From Quiz Ecuador's in South America!

Answer: Quito, Guayaquil

Quito is the capital of Ecuador, and has two sides-north and south. The northern side of town is the modern section, and the south side is the historic area.

11. The first map of the Galapagos Islands was made not by a cartographer [professional map maker], but by a man named Ambrose Cowley. What was the usual profession of Ambrose Cowley?

From Quiz The Galapagos Islands

Answer: Buccaneer

The Galapagos Islands were home to many buccaneers,pirates and privateers [mostly English] in the late 1600s. The islands made a great base of operations for those that preyed upon the Spanish galleons returning from the New World.

12. What mountain range runs north to south through central Ecuador?

From Quiz 9 for 10 - Ecuador

Answer: Andes

The Andes bisect the country. To the west is the coast plain and to the east are lowlands which are part of the Amazon basin.

13. What country owns the Galapagos Islands?

From Quiz Go Galapagos!

Answer: Ecuador

Ecuador has jurisdiction over the islands. It is actually one of the country's provinces.

14. "Those voices are calling from far away!" Though up to a dozen traditional languages are spoken in Quito, what is the official language?

From Quiz Hotel Quito Ecuador

Answer: Spanish

You can hear the ancient voices calling of a number of pre-colonial languages spoken in the Republic of Ecuador, such as Quechua, Awa-Cuaiquer and Secoya. Its colonial rulers were the Spanish. Quito was a secondary capital of Tawantinsuyu (the Inca empire) and most of modern-day Ecuador was part of Tawantinsuyu.

15. Who was the first female president of Ecuador? She was only in power for one day.

From Quiz The Republic of Ecuador

Answer: Rosalia Arteaga

After the President Abdala Bucaram was fired as a president, the vice president Rosalia Artega took the job, but because of political disagreements she only lasted one day.

16. Name Ecuador's currency, at least in theory.

From Quiz Ecuador's in South America!

Answer: Ecuadorian sucres and US dollars

In 2000, President Gustavo Noboa made the US dollar legal tender in Ecuador.(25,000 sucres per dollar in 2000) It helped bolster Ecuador's weak economy.

17. In the eighteen hundreds the whalers of the day found it profitable to kill whales in the South American seas. Which whale was most commonly killed in the waters around the Galapagos Islands?

From Quiz The Galapagos Islands

Answer: Sperm whale

The effect these whalers had has stayed with the islands to this day. The almost extinction of the sperm whales and the slaughtering of thousands of elephant tortoises is something that may not allow either species to regain their previous population levels.

18. What city in the southern mountains was moved from its original valley location to a higher location because of earthquake devastation?

From Quiz 9 for 10 - Ecuador

Answer: Loja

Loja is the name of a city of the province of which it is the capital city. Originally built in a valley, it was destroyed by an earthquake. When the city was rebuilt it was built in the uplands, not only because of the earthquake threat but because of malaria which plagued the lower area.

19. Mainland Ecuador is often thought as three geographical regions. These are the Costa (the coast), the Sierra (the highlands) and what other region?

From Quiz Ecuador

Answer: El Oriente

The Amazon basin makes up the Eastern third or so of mainland Ecuador. Though the river itself does not run through Ecuador, many of its tributaries, like the Cuyabeno River, do.

20. What bird, native to the islands, has a giant red pouch that is inflated when trying to attract a mate?

From Quiz Go Galapagos!

Answer: Frigatebird

Technically known as the magnificent frigatebird, these things are amazing to see. They look awkward, yet beautiful when perched on a log, peering around for a mate.

21. Being in Ecuador, what currency are you going to use?

From Quiz A Colorful Country: Ecuador

Answer: US Dollar

From 1884 to early 2000, the Ecuadorian currency was the Sucre. The coin received this name in honor of the Latin-American revolutionary Antonio Jose de Sucre Alcala. On March 9, 2000, the Ecuadorian President Gustavo Noboa with congressional approval passed a law replacing the Sucre by the US Dollar. In March 13, 2000 the dollar became the official currency of Ecuador and the use of Sucre banknotes was no longer legal by September, 2000.

22. "There she stood in the doorway!" In the market of San Francisco, Quito's oldest indoor market, you may find a 'curandera', who offers what kind of service?

From Quiz Hotel Quito Ecuador

Answer: Native healing

'Curandera' (or curandero) is the Spanish word meaning healer, but also refers to a witch doctor, or shaman. The curandera may stand in the doorway to beckon you in, then she will determine what cleansing you need, and prescribe a potion or herbal tea to induce fertility, reduce stress or bring good fortune. She may also rid you of your enemies, but I can't guarantee that.

23. Which countries border Ecuador?

From Quiz The Republic of Ecuador

Answer: Peru and Colombia

Colombia is north of Ecuador and Peru is south and east of Ecuador.

24. What religion is most of Ecuador's population?

From Quiz Ecuador's in South America!

Answer: Roman Catholic

Because of its religion, Ecuador's holidays tend to follow the liturgical calendar. Carnival, before the fasting during Lent, and All Souls' Day, on November 2, are especially festive.

25. Which year did Ecuador claim possession of the Galapagos Islands?

From Quiz The Galapagos Islands

Answer: 1832

The first governor of the Galapagos Islands was Jose Villamil. He established a penal colony there.

26. Into the basin of which river do the rivers of eastern Ecuador flow?

From Quiz 9 for 10 - Ecuador

Answer: Amazon & Amazon basin

The main rivers of the Eastern Lowlands are the Napo and Pastaza.

27. One of the major tourist attractions of Ecuador is the "Avenida de los Volcanes". What is this attraction?

From Quiz A Colorful Country: Ecuador

Answer: An Andian valley over 300 km surrounded by mountains and volcanoes

The "Avenida de los Volcanoes" is a scenic route through southern Ecuador known for the mountains on each side of the road. This place was named by the German naturalist Alexander Von Humbold in 1802. The main active and inactive volcanoes of Ecuador are located on the avenue.

28. What is the name Ecuador's southernmost national park?

From Quiz Ecuador's in South America!

Answer: Podocarpus National Park

Podocarpus has elevations up to 3690 meters, in the premontane section. You can find well-maintained footpaths and beautiful views in that section, too. The lower subtropical section is more remote, but still has many different species of plants and animals. In 1997, a new species of bird, the antpitta, was found there.

29. The islands were visited in 1835 by Charles Darwin. He spent five weeks on the islands observing,collecting and preserving specimens. What was the name of the ship that Darwin sailed to the Galapagos Islands on?

From Quiz The Galapagos Islands

Answer: HMS Beagle

The studies conducted on the Galapagos Islands by Darwin assisted him to reach his theory on Natural Selection which was presented in his book "On the Origin of Species by Natural Selection".

30. What country lies to the south and east of Ecuador?

From Quiz 9 for 10 - Ecuador

Answer: Peru

Ecuador is bordered by Peru to the south and east and by Colombia to the north. Ecuador's west coast is on the Pacific.

This is category 9691
Last Updated Feb 25 2024 9:09 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.