FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ecuadors in South America
Quiz about Ecuadors in South America

Ecuador's in South America! Trivia Quiz


How much do you really know about Ecuador, the little country in South America?

A multiple-choice quiz by broadwaygal. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. South America
  8. »
  9. Ecuador

Author
broadwaygal
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
200,311
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
799
Last 3 plays: chang50 (7/10), Guest 136 (5/10), Guest 150 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Where did the name of Ecuador's overseas holding, the Galapagos Islands, come from? Hint


Question 2 of 10
2. Name Ecuador's two main cities. Hint


Question 3 of 10
3. Name Ecuador's currency, at least in theory. Hint


Question 4 of 10
4. What religion is most of Ecuador's population? Hint


Question 5 of 10
5. What is the name Ecuador's southernmost national park? Hint


Question 6 of 10
6. When is Ecuador's main school break? Hint


Question 7 of 10
7. What is the name of the festival that is just before Lent begins? Hint


Question 8 of 10
8. What is the name of the Inca fortress just north of Cuenca? Hint


Question 9 of 10
9. When did Spaniards first land in Ecuador? Hint


Question 10 of 10
10. What country invaded Ecuador in 1941? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 24 2024 : chang50: 7/10
Apr 28 2024 : Guest 136: 5/10
Apr 18 2024 : Guest 150: 7/10
Apr 02 2024 : Guest 5: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where did the name of Ecuador's overseas holding, the Galapagos Islands, come from?

Answer: The giant tortoises that lived there

The Galapagos Islands are one of the most amazing places ever, with a multitude of plants and animals found nowhere else on Earth. Unfortunately, many of the species, such as the giant tortoises, are either extinct or endangered.
2. Name Ecuador's two main cities.

Answer: Quito, Guayaquil

Quito is the capital of Ecuador, and has two sides-north and south. The northern side of town is the modern section, and the south side is the historic area.
3. Name Ecuador's currency, at least in theory.

Answer: Ecuadorian sucres and US dollars

In 2000, President Gustavo Noboa made the US dollar legal tender in Ecuador.(25,000 sucres per dollar in 2000) It helped bolster Ecuador's weak economy.
4. What religion is most of Ecuador's population?

Answer: Roman Catholic

Because of its religion, Ecuador's holidays tend to follow the liturgical calendar. Carnival, before the fasting during Lent, and All Souls' Day, on November 2, are especially festive.
5. What is the name Ecuador's southernmost national park?

Answer: Podocarpus National Park

Podocarpus has elevations up to 3690 meters, in the premontane section. You can find well-maintained footpaths and beautiful views in that section, too. The lower subtropical section is more remote, but still has many different species of plants and animals. In 1997, a new species of bird, the antpitta, was found there.
6. When is Ecuador's main school break?

Answer: June to September

Ecuador doesn't have very distinct seasons, because it is located on the equator.
7. What is the name of the festival that is just before Lent begins?

Answer: Carnival

It features flowers everywhere and water fights!
8. What is the name of the Inca fortress just north of Cuenca?

Answer: Ingapirca

Ingapirca is the only intact Inca site in Ecuador, and about 50 km, or 31 miles north of Cuenca.
9. When did Spaniards first land in Ecuador?

Answer: 1526

The Spaniards managed to kill many Incans and destroy the Incan empire.
10. What country invaded Ecuador in 1941?

Answer: Peru

The border treaty was initially ratified in 1942, but nobody paid any attention to it until 1998.
Source: Author broadwaygal

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us