FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Galapagos Islands
Quiz about The Galapagos Islands

The Galapagos Islands Trivia Quiz


Pristine paradise, criminal hide-out, prison and finally protected national park. Much has happened on the Galapagos Islands since they were discovered and settled.

A multiple-choice quiz by damnsuicidalroos. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. South America
  8. »
  9. Ecuador

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
185,118
Updated
Jun 06 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
561
- -
Question 1 of 10
1. Around 1475 the Inca king Tupac Yupanqui is said to have found two "islands of fire". It`s possible, though not likely, that he was the first man to discover the Galapagos Islands. It is more probable that he was actually referring to Easter Island. What is the name of the first European credited with discovering the Galapagos Islands in 1535?
Hint


Question 2 of 10
2. The first map of the Galapagos Islands was made not by a cartographer [professional map maker], but by a man named Ambrose Cowley. What was the usual profession of Ambrose Cowley?
Hint


Question 3 of 10
3. In the eighteen hundreds the whalers of the day found it profitable to kill whales in the South American seas. Which whale was most commonly killed in the waters around the Galapagos Islands?
Hint


Question 4 of 10
4. Which year did Ecuador claim possession of the Galapagos Islands? Hint


Question 5 of 10
5. The islands were visited in 1835 by Charles Darwin. He spent five weeks on the islands observing,collecting and preserving specimens. What was the name of the ship that Darwin sailed to the Galapagos Islands on?
Hint


Question 6 of 10
6. The Galapagos Islands consist of thirteen major islands, eight smaller islands and forty islets. What is the name of the largest of the islands? Hint


Question 7 of 10
7. During World War 2 the United States built an airfield on which island in the Galapagos group? Hint


Question 8 of 10
8. English is widely spoken on the Galapagos Islands, but it is not the official language. What is the official language of the islands? Hint


Question 9 of 10
9. Approximately how many visitors do the islands receive each year? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following is NOT a creature found on the Galapagos Islands? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Around 1475 the Inca king Tupac Yupanqui is said to have found two "islands of fire". It`s possible, though not likely, that he was the first man to discover the Galapagos Islands. It is more probable that he was actually referring to Easter Island. What is the name of the first European credited with discovering the Galapagos Islands in 1535?

Answer: Fray Tomás de Berlanga

The discovery of the Galapagos Islands was actually accidental. The ship in which Fray Tomás de Berlanga was traveling had become becalmed and had drifted towards the islands.
2. The first map of the Galapagos Islands was made not by a cartographer [professional map maker], but by a man named Ambrose Cowley. What was the usual profession of Ambrose Cowley?

Answer: Buccaneer

The Galapagos Islands were home to many buccaneers,pirates and privateers [mostly English] in the late 1600s. The islands made a great base of operations for those that preyed upon the Spanish galleons returning from the New World.
3. In the eighteen hundreds the whalers of the day found it profitable to kill whales in the South American seas. Which whale was most commonly killed in the waters around the Galapagos Islands?

Answer: Sperm whale

The effect these whalers had has stayed with the islands to this day. The almost extinction of the sperm whales and the slaughtering of thousands of elephant tortoises is something that may not allow either species to regain their previous population levels.
4. Which year did Ecuador claim possession of the Galapagos Islands?

Answer: 1832

The first governor of the Galapagos Islands was Jose Villamil. He established a penal colony there.
5. The islands were visited in 1835 by Charles Darwin. He spent five weeks on the islands observing,collecting and preserving specimens. What was the name of the ship that Darwin sailed to the Galapagos Islands on?

Answer: HMS Beagle

The studies conducted on the Galapagos Islands by Darwin assisted him to reach his theory on Natural Selection which was presented in his book "On the Origin of Species by Natural Selection".
6. The Galapagos Islands consist of thirteen major islands, eight smaller islands and forty islets. What is the name of the largest of the islands?

Answer: Isabela

Volcan Wolf the highest geographical point on the islands is on Isabela.
7. During World War 2 the United States built an airfield on which island in the Galapagos group?

Answer: Baltra

The airfield is still in use today. The United States also constructed a naval base there at the same time. Both the airfield and the naval base were built with the permission of the Ecuadorian government and were handed back to Ecuador after hostilities with Japan were ended.
8. English is widely spoken on the Galapagos Islands, but it is not the official language. What is the official language of the islands?

Answer: Spanish

The official name of the Galapagos Islands is Archipiélago de Colón .
9. Approximately how many visitors do the islands receive each year?

Answer: Over one hundred thousand

Whilst this might seem a lot of people traveling to such a valued area, no visitors are allowed to travel through the national park without a trained national park guide. There are also many areas that people are simply not allowed to enter.
10. Which of the following is NOT a creature found on the Galapagos Islands?

Answer: Red crested booby

There may not be any red crested boobies on the islands but there are blue footed boobies, red footed boobies and masked boobies.
Source: Author damnsuicidalroos

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us