FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hotel Quito Ecuador
Quiz about Hotel Quito Ecuador

Hotel Quito Ecuador Trivia Quiz


There's plenty of room at the Hotel Quito Ecuador. It's such a lovely place, and you're feeling sleepy, so check in and join me for a tour....hahahahahaha!

A multiple-choice quiz by VegemiteKid. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. South America
  8. »
  9. Ecuador

Author
VegemiteKid
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
394,244
Updated
Jun 24 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1361
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. "You can find it here!" In what part of Ecuador would you find Quito? Hint


Question 2 of 10
2. "No reservations necessary!" Join me at the Catedral Metropolitana de Quito and climb the stairs to the rooftop dome. Until recently, tradition has meant that only priests and what other people have been able to access the amazing views here? Hint


Question 3 of 10
3. "Those voices are calling from far away!" Though up to a dozen traditional languages are spoken in Quito, what is the official language? Hint


Question 4 of 10
4. "There she stood in the doorway!" In the market of San Francisco, Quito's oldest indoor market, you may find a 'curandera', who offers what kind of service? Hint


Question 5 of 10
5. "This could be Hell!" While Quito itself is 25km from the equator, take the drive to the monument which proclaims itself to be 'la mitad del mundo'. According to the sign, is this Ecuador's most active volcano?


Question 6 of 10
6. "Such a lovely place!" In 1978 Quito and what former capital city were among the first World Cultural Heritage Sites proclaimed by UNESCO? Hint


Question 7 of 10
7. "Then she lit up a candle" Or two, in this case. The Illinizas are a pair of volcanoes located to the south of Quito.


Question 8 of 10
8. "I heard the mission bell!" There is a large Catholic presence in Quito - what activity would you NOT be likely to be able to participate in during Easter week celebrations? Hint


Question 9 of 10
9. "What a nice surprise!" Due to the tropical vegetation on the south side of the Andes, a two hour trip from Quito will bring you to what delightful natural wonder? Hint


Question 10 of 10
10. "Cool wind in my hair!" Because of its elevation, the Telefériqo provides relief from Quito's heat - but what exactly is it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "You can find it here!" In what part of Ecuador would you find Quito?

Answer: North, in the centre

You can find Quito, capital of the Pinincha Province, located in the north central part of Ecuador. It is home to over 2.5 million people, and is known for its well-preserved historic beauty, with its UNESCO-listed sites.
2. "No reservations necessary!" Join me at the Catedral Metropolitana de Quito and climb the stairs to the rooftop dome. Until recently, tradition has meant that only priests and what other people have been able to access the amazing views here?

Answer: Courting couples about to become engaged

Traditionally, only friars or friars accompanied by a suitor about to ask for his love's hand in marriage could get the best view of all Quito. This tradition had been in place since the early 1500s, but recently, for a small sum, anyone is able to climb the stairs for the view. No reservations necessary to see this site!
3. "Those voices are calling from far away!" Though up to a dozen traditional languages are spoken in Quito, what is the official language?

Answer: Spanish

You can hear the ancient voices calling of a number of pre-colonial languages spoken in the Republic of Ecuador, such as Quechua, Awa-Cuaiquer and Secoya. Its colonial rulers were the Spanish. Quito was a secondary capital of Tawantinsuyu (the Inca empire) and most of modern-day Ecuador was part of Tawantinsuyu.
4. "There she stood in the doorway!" In the market of San Francisco, Quito's oldest indoor market, you may find a 'curandera', who offers what kind of service?

Answer: Native healing

'Curandera' (or curandero) is the Spanish word meaning healer, but also refers to a witch doctor, or shaman. The curandera may stand in the doorway to beckon you in, then she will determine what cleansing you need, and prescribe a potion or herbal tea to induce fertility, reduce stress or bring good fortune. She may also rid you of your enemies, but I can't guarantee that.
5. "This could be Hell!" While Quito itself is 25km from the equator, take the drive to the monument which proclaims itself to be 'la mitad del mundo'. According to the sign, is this Ecuador's most active volcano?

Answer: No

While this could be Hell from its warm temperatures, the cut and polished andesite monument found in the San Antonio parish commemorates the name of Ecuador; the equator itself. It remembers the 18th century expedition, undertaken by the Franco-Spanish Geodesic Mission to determine the location of the equator. It's possible to be on two hemispheres there!
6. "Such a lovely place!" In 1978 Quito and what former capital city were among the first World Cultural Heritage Sites proclaimed by UNESCO?

Answer: Krakow, Poland

The historic centre of Kracow, Poland, was declared in 1978, recognising its numerous historical houses, palaces and churches. Such a lovely place indeed - Quito, despite an earthquake in 1917 is still one of the most preserved historic centres in Latin America, offering architectural and cultural examples of many periods since the 1530s.
7. "Then she lit up a candle" Or two, in this case. The Illinizas are a pair of volcanoes located to the south of Quito.

Answer: True

The candle really lit up; Illiniza was formerly a single peak, but the last eruption left it with a double peak! Its name derives from the Kunza words for "masculine hill". Snow-capped, these volcanic mountains are part of the Ecuadorian Andes.
8. "I heard the mission bell!" There is a large Catholic presence in Quito - what activity would you NOT be likely to be able to participate in during Easter week celebrations?

Answer: Smigus water splashing of young girls for good luck

The Mission bell calls people to the 'Procession of Light' celebrating the Catholic saints. Fanesco soup is hearty soup containing 12 grains representing the 12 apostles, and fish. It is cooked in milk and decorated with hard-boiled eggs. The 'Dragging of the Capes' is a procession during which a large black flag touches the faithful as it is walked around the nave of the cathedral.

'Smigus' is a Polish tradition, not found in Quito.
9. "What a nice surprise!" Due to the tropical vegetation on the south side of the Andes, a two hour trip from Quito will bring you to what delightful natural wonder?

Answer: Cloud forest

A cloud forest is characterised by persistent cloud cover, effective as an habitat for mosses, moulds, shrubs and orchids not found in less-water-rich regions. Tandayapa, Mindo, is home to a bird lodge where species only found in the region may be seen. Hummingbirds are among those frequently seen in the area. A nice surprise when you catch a glimpse of such delightful creatures.
10. "Cool wind in my hair!" Because of its elevation, the Telefériqo provides relief from Quito's heat - but what exactly is it?

Answer: Aerial tramway

The Telefériqo will take a rider up the side of the Pichincha Volcano in a gondola (cable car) at a speed of just over 300 linear meters per minute. It commenced operation in 2005, and once at the top, it is possible to continue to hike up the rest of the volcano. Take a jacket though - it's high and cold up there, just the place to feel the wind in your hair!
Source: Author VegemiteKid

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us