FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about South and Central America
Quiz about South and Central America

South and Central America Trivia Quiz


What do you know about the wonderful lands of South America and Central America? A little tour for you to enjoy.

A multiple-choice quiz by doomed. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. South America

Author
doomed
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
183,949
Updated
Jun 12 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4143
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: FlicksBuff (10/10), tuttufrutti57 (9/10), Guest 136 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. The capital of Santiago can be found in a country that has a very long South American western coastline. Which country are we in? Hint


Question 2 of 10
2. Moving to the north of the continent, this country borders the North Atlantic Ocean, between Suriname and Venezuela and Brazil. Its capital city is Georgetown and became an independent nation in 1966. Where are we? Hint


Question 3 of 10
3. Moving on and we reach one of the world's biggest exporters of coffee. Its capital is Bogota, and it borders the Caribbean Sea, between Panama and Venezuela. It also lies on the North Pacific Ocean, between Ecuador and Panama. It is infamous for its huge drug problems and its dangerous cartels that operate within the drug culture. Where are we? Hint


Question 4 of 10
4. This country is famous for the Rio Carnival and Association Football, and is the largest nation on the South American continent. Where are we? Hint


Question 5 of 10
5. This country went to war in 1982 with the United Kingdom over some small islands called the Falklands or Malvinas. Its capital is Buenos Aires. It borders Bolivia, Brazil, Chile, Paraguay and Uruguay. Where are we? Hint


Question 6 of 10
6. This former Dutch colony lies in the north of the continent and borders with Brazil, Guyana and French Guiana. It has a small population which totals around half a million and its biggest exports are bauxite and gold. What country is it? Hint


Question 7 of 10
7. Found in Central America this country was once named British Honduras before it won independence in 1981. Its capital Belmopan is found in one of the most tropical habitats on the planet, but where are we? Hint


Question 8 of 10
8. This nation of Central America has a capital called San Salvador, which gives away the name of the country. Which nation are we in? Hint


Question 9 of 10
9. This country in Central America has the same name as its capital city, and borders four countries with Mexico to its north. It gained independence from Spain in 1821 and is famed for a 36 year civil war that ended in 1996. Where are we? Hint


Question 10 of 10
10. This Central American nation is flanked on its east by the Caribbean Sea and the west by the Pacific Ocean. Its northern border is shared with Honduras and its southern border with Costa Rica. Where are we? Hint





Most Recent Scores
May 18 2024 : FlicksBuff: 10/10
May 18 2024 : tuttufrutti57: 9/10
May 18 2024 : Guest 136: 9/10
May 18 2024 : dana27: 10/10
May 18 2024 : RonBelgium: 8/10
May 18 2024 : blackandgreen: 10/10
May 18 2024 : maryhouse: 9/10
May 18 2024 : panowak2: 9/10
May 18 2024 : Joeldude1: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The capital of Santiago can be found in a country that has a very long South American western coastline. Which country are we in?

Answer: Chile

Chile is bordered by Peru and Argentina. This country has a population of around fifteen million people and became independent from Spain in 1810.
2. Moving to the north of the continent, this country borders the North Atlantic Ocean, between Suriname and Venezuela and Brazil. Its capital city is Georgetown and became an independent nation in 1966. Where are we?

Answer: Guyana

Guyana became independent from the UK in 1966 and is the third smallest country in South America after Suriname and Uruguay. The population numbers less than one million. Guyana is still a member of the Commonwealth of Nations.
3. Moving on and we reach one of the world's biggest exporters of coffee. Its capital is Bogota, and it borders the Caribbean Sea, between Panama and Venezuela. It also lies on the North Pacific Ocean, between Ecuador and Panama. It is infamous for its huge drug problems and its dangerous cartels that operate within the drug culture. Where are we?

Answer: Colombia

A population of over forty million reside in this beautiful country. It became independent in 1810 when the Spanish withdrew their powers.
4. This country is famous for the Rio Carnival and Association Football, and is the largest nation on the South American continent. Where are we?

Answer: Brazil

Brazil is bordered by ten nations (Argentina, Bolivia, Peru, Paraguay, Uruguay, Colombia, Venezuela, Suriname, Guyana and French Guiana. Its capital is Brasilia and won its independence from Portugal in 1822. It won the FIFA World Cup five times between 1958 and 2002 (1958, 1962, 1970, 1994 and 2002) and has the famous street carnival in Rio.
5. This country went to war in 1982 with the United Kingdom over some small islands called the Falklands or Malvinas. Its capital is Buenos Aires. It borders Bolivia, Brazil, Chile, Paraguay and Uruguay. Where are we?

Answer: Argentina

Argentina won its independence from Spain in 1816. It laid claim to the Falkland Islands in the South Atlantic Ocean and invaded in 1982 only to be defeated by the British. Argentina has a population of around forty million.
6. This former Dutch colony lies in the north of the continent and borders with Brazil, Guyana and French Guiana. It has a small population which totals around half a million and its biggest exports are bauxite and gold. What country is it?

Answer: Suriname

Suriname won independence from the Netherlands in 1975. Its capital is Paramaribo.

Suriname is a country whose people have a number of religious beliefs, including Hindustani and Muslim as well as Protestant. A number of languages including Dutch and English plus Creole are spoken.
7. Found in Central America this country was once named British Honduras before it won independence in 1981. Its capital Belmopan is found in one of the most tropical habitats on the planet, but where are we?

Answer: Belize

The whole of the eastern coast of Belize borders the Caribbean Sea. The country a British colony until it became independent in 1981. However, neighbouring Guatemala gave no recognition to this act and laid claim to the nation. In 1993 Belize became a democratic state of its own.
8. This nation of Central America has a capital called San Salvador, which gives away the name of the country. Which nation are we in?

Answer: El Salvador

El Salvador has a coastline on the Pacific Ocean. In 1992 the country ended a twelve year civil war which claimed the lives of over 75,000 people. The capital San Salvador can be found in the central region of the country.
9. This country in Central America has the same name as its capital city, and borders four countries with Mexico to its north. It gained independence from Spain in 1821 and is famed for a 36 year civil war that ended in 1996. Where are we?

Answer: Guatemala

The civil war that raged on for thirty six years ended in 1996 and claimed the lives of over 100,000 people. It was one of the few countries to have its capital named the same as its country. Guatemala is bordered by Mexico, Belize, Honduras and El Salvador.
10. This Central American nation is flanked on its east by the Caribbean Sea and the west by the Pacific Ocean. Its northern border is shared with Honduras and its southern border with Costa Rica. Where are we?

Answer: Nicaragua

Nicaragua won independence from Spain in 1821. Its population was around five and half million at the turn of the 21st century. It was hit by Hurricane Mitch in 1998, which hit the country's economy badly.
Source: Author doomed

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us