FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about South America Odd One Out
Quiz about South America Odd One Out

South America: Odd One Out Trivia Quiz


Welcome to the South American installment of the 'odd one out' series. Just pick the incorrect option in each question.

A multiple-choice quiz by timence. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. South America

Author
timence
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
376,243
Updated
Jan 09 24
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
402
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Mikeytrout44 (9/10), Guest 175 (7/10), NoraCarrot (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these is NOT a country in South America? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these rivers is NOT located in South America? Hint


Question 3 of 10
3. Paraguay is the odd country out in South America because it is the only landlocked country on the continent.


Question 4 of 10
4. Which of these is NOT a city in South America? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these is NOT an island off the coast of South America? Hint


Question 6 of 10
6. The Andes are the odd one out in South America because they are the only named mountain range on the continent.


Question 7 of 10
7. Which of these bodies of water does NOT border the South American continent? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these South American countries lies entirely below the equator? Hint


Question 9 of 10
9. South America is the odd continent out because it's the smallest of all the world's continents in area.


Question 10 of 10
10. Which of these is NOT a South American desert? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 18 2024 : Mikeytrout44: 9/10
May 28 2024 : Guest 175: 7/10
May 19 2024 : NoraCarrot: 7/10
May 17 2024 : 496376: 10/10
May 17 2024 : Guest 136: 7/10
May 17 2024 : Guest 104: 8/10
May 17 2024 : Guest 104: 3/10
May 17 2024 : Guest 136: 10/10
May 17 2024 : Guest 136: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these is NOT a country in South America?

Answer: Panama

While Panama has a land border with the South American continent (with Colombia) it is actually considered to be part of Central America.
2. Which of these rivers is NOT located in South America?

Answer: Atbarah

The Atbarah River is in Africa, rising in North Ethiopia and flowing through Sudan. The Amazon is the largest river in the world by water volume, flowing through Brazil, Colombia and Peru. Its source is in the Andes and its mouth at the Atlantic Ocean.
3. Paraguay is the odd country out in South America because it is the only landlocked country on the continent.

Answer: False

Both Paraguay and Bolivia are landlocked. Paraguay sits between Argentina, Bolivia, and Brazil, while Bolivia is bordered by the same countries as well as Chile and Peru.
4. Which of these is NOT a city in South America?

Answer: Cremona

Cremona is a city in Northern Italy, situated on the Po River. Caracas is in Venezuala; Cordoba in Southeastern Peru; and Concepcion is a name of several cities in South America, the largest being in Chile and others found in Bolivia and Colombia.
5. Which of these is NOT an island off the coast of South America?

Answer: Deception Island

Many South American islands are popular tourist destinations. Isla de Margarita is found 40km off the northeast coast of Venezeula; Chiloe is found off Chile; and Paqueta off the coast of Brazil. Deception Island forms part of the South Shetland Islands group off Antarctica.
6. The Andes are the odd one out in South America because they are the only named mountain range on the continent.

Answer: False

The Andes span seven countries and are by far the largest range on the continent, and in fact the longest continental range in the world. But they are certainly not the only mountain range in South America. Others include the Cordillera Oriental in Peru and the Sierra Nevada de Santa Marta in Colombia.
7. Which of these bodies of water does NOT border the South American continent?

Answer: Indian Ocean

Specifically, the continent is bordered to the east by the South Pacific Ocean; the west by the South Atlantic; and northeast by the Caribbean.
8. Which of these South American countries lies entirely below the equator?

Answer: Peru

Both Ecuador and Brazil sit on both sides of the equator, while Venezuela is entirely above it. Peru sits entirely in the Southern Hemisphere, just below the equator.
9. South America is the odd continent out because it's the smallest of all the world's continents in area.

Answer: False

South America sits fourth on the list. It is smaller than Asia, Africa and North America but larger than the remaining continents, including Europe and Australia.
10. Which of these is NOT a South American desert?

Answer: Owami

The Owami Desert is African, being found in Nigeria. The Atacama is one of the largest and driest deserts in the world. It's also known for its temperate climate; average temperatures only tend to reach about 25 degrees Celsius.
Source: Author timence

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us