FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Geography of Ecuador
Quiz about Geography of Ecuador

Geography of Ecuador Trivia Quiz


Here's a quiz abut the geography of Ecuador, including the Galapagos Islands. Enjoy!

A photo quiz by zebra101. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. South America
  8. »
  9. Ecuador

Author
zebra101
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
366,424
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
356
Last 3 plays: Guest 176 (6/10), james1947 (10/10), tmac93024 (10/10).
-
Question 1 of 10
1. Ecuador's capital, Quito, is located on the eastern slopes of what volcano? Hint


photo quiz
Question 2 of 10
2. What is the name of the waterfall on the Pastaza River? Hint


photo quiz
Question 3 of 10
3. What is the name of Ecuador's highest mountain? Hint


photo quiz
Question 4 of 10
4. What volcano is the highest point on the Galapagos Islands? Hint


photo quiz
Question 5 of 10
5. Which of the following Galapagos Islands is the location of Pinnacle Rock? Hint


photo quiz
Question 6 of 10
6. A rock formation named Darwin's Arch is located just off the coast of Darwin Island, which is one of the Galapagos Islands.


photo quiz
Question 7 of 10
7. Is Pomasqui Valley the location of the archaeological site, Catequilla?


photo quiz
Question 8 of 10
8. What is the name of the river that is featured on Ecuador's coat of arms? Hint


photo quiz
Question 9 of 10
9. Which of these volcanoes, located in the north of Ecuador, is fondly called "Papa" by the locals? Hint


photo quiz
Question 10 of 10
10. Which of these rivers forms part of Ecuador's border with Colombia? Hint


photo quiz

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
May 15 2024 : Guest 176: 6/10
May 12 2024 : james1947: 10/10
May 12 2024 : tmac93024: 10/10
May 01 2024 : PhNurse: 10/10
May 01 2024 : Guest 64: 3/10
Apr 28 2024 : Guest 136: 4/10
Apr 18 2024 : Guest 150: 7/10
Apr 04 2024 : Guest 72: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ecuador's capital, Quito, is located on the eastern slopes of what volcano?

Answer: Pichincha

Pichincha is an active volcano in the Andes. It is 15,696 feet tall. In 1999, it erupted, causing Quito to be covered in ash.
2. What is the name of the waterfall on the Pastaza River?

Answer: Agoyan

The Agoyan Waterfall is located near the town of Banos. It falls for about 200 feet into a gorge. In 1987, a hydroelectric plant was built upstream from it.

The Pastaza River is about 440 miles long. It flows through both Ecuador and Peru.
3. What is the name of Ecuador's highest mountain?

Answer: Chimborazo

Chimborazo is an inactive volcano in the Andes near the center of Ecuador. It is featured on Ecuador's coat of arms. It has an elevation of 20,564 feet.
4. What volcano is the highest point on the Galapagos Islands?

Answer: Wolf

Wolf Volcano is located on Isabela Island, the largest of the Galapagos Islands. It is about 5,600 feet high. It was named after Theodor Wolf, a German geologist. One of the islands, Wolf Island, is also named after him.

The Galapagos Islands have been owned by Ecuador since 1832.
5. Which of the following Galapagos Islands is the location of Pinnacle Rock?

Answer: Bartolome Island

Pinnacle Rock is one of the most photographed landmarks in the Galapagos Islands. Galapagos penguins are known to live next to the rock.

Bartolome Island was named after Sir Bartholomew James Sulivan, a lieutenant on board the HMS Beagle.
6. A rock formation named Darwin's Arch is located just off the coast of Darwin Island, which is one of the Galapagos Islands.

Answer: True

Darwin Island was named after Charles Darwin and is one of the smallest Galapagos Islands. The island wasn't visited for the first time until 1964. Darwin's Arch is a natural rock formation in the water nearby. It is a well known site for diving because of the variety of wildlife.
7. Is Pomasqui Valley the location of the archaeological site, Catequilla?

Answer: Yes

Pomasqui Valley is located on the equator near Quito. The Pululahua Geobotanical Reserve is also located in the valley. The archaeological site, Catequilla, was built around 800 A.D and is thought to have been used as an astronomical observatory.
8. What is the name of the river that is featured on Ecuador's coat of arms?

Answer: Guayas River

The Guayas River starts at the Chimborazo volcano and ends at the Pacific Ocean at the city of Guayaquil. Including its largest tributary, the Daule River, it is about 200 miles long.
9. Which of these volcanoes, located in the north of Ecuador, is fondly called "Papa" by the locals?

Answer: Imbabura

Imbabura, part of the Andes, is about 15,190 feet tall. It is not thought to be extinct, even though it has not erupted for around 14,000 years. There are many myths involving the volcano. It is said to be married to the other volcano, Cotacachi, which is known as "Mama". Some of the nearby peaks are said to be their children.
10. Which of these rivers forms part of Ecuador's border with Colombia?

Answer: Putumayo River

The Putumayo River, also known as the Ica River in Brazil, is around 1,000 miles long. It begins at the Guamues River. It is a major transport route.
Source: Author zebra101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us