FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Latin American Geography Basics
Quiz about Latin American Geography Basics

Latin American Geography Basics Quiz


Let me know what you think.

A multiple-choice quiz by socratessoul. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. South America

Author
socratessoul
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
24,116
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
6561
Last 3 plays: Guest 216 (8/10), Guest 80 (7/10), Guest 136 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. The temperate pampas is mainly located in which of the following countries? Hint


Question 2 of 10
2. The favorable soil and climate of the Caribbean has encouraged and been dominated by what agricultural industry? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the mountain chain that runs the western length of South America? Hint


Question 4 of 10
4. What southern river system in Latin America consists of the Parana and the Paraguay? Hint


Question 5 of 10
5. What is the highest navigable lake in the world? Hint


Question 6 of 10
6. Into what two groupings are the Antilles islands separated? Hint


Question 7 of 10
7. What is the highest mountain peak on the island of Hispaniola? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following is farthest to the east? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following has been extremely conducive to cattle-raising, and allowed the area to become profitable through beef production, among other products? Hint


Question 10 of 10
10. What is the capital of Venezuela? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 18 2024 : Guest 216: 8/10
Jun 18 2024 : Guest 80: 7/10
May 30 2024 : Guest 136: 6/10
Apr 30 2024 : gme24: 9/10
Apr 23 2024 : Guest 82: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The temperate pampas is mainly located in which of the following countries?

Answer: Argentina

Argentina has lately also yielded incredible numbers of finds in dinosaur bones, and even gave its name to one of the largest discovered sauropods, Argentinosaurus.
2. The favorable soil and climate of the Caribbean has encouraged and been dominated by what agricultural industry?

Answer: Sugar

The sugar plantations on the Caribbean Islands also encouraged slave labor, as the cutting of the plants is dangerous and painful, back-breaking labor.
3. What is the name of the mountain chain that runs the western length of South America?

Answer: The Andes

4. What southern river system in Latin America consists of the Parana and the Paraguay?

Answer: The Rio de la Plata

The Amazon is, of course, in Brazil. The Orinoco flows through Venezula, draining the interior plains of that country into the Caribbean. The Rio Magdalena is in the northwest, in Colombia, which also flows into the Caribbean.
5. What is the highest navigable lake in the world?

Answer: Titicaca

Valparaiso and Callou are actually ports.
6. Into what two groupings are the Antilles islands separated?

Answer: Greater and Lesser

7. What is the highest mountain peak on the island of Hispaniola?

Answer: Duarte Peak

Duarte Peak is located in what is now the Dominican Republic.
8. Which of the following is farthest to the east?

Answer: Puerto Rico

9. Which of the following has been extremely conducive to cattle-raising, and allowed the area to become profitable through beef production, among other products?

Answer: The Pampa

The area is also well-known for wheat production.
10. What is the capital of Venezuela?

Answer: Caracas

Source: Author socratessoul

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us