FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Meerkats are Marvelous
Quiz about Meerkats are Marvelous

Meerkats are Marvelous! Trivia Quiz


What do you know about meerkats? Take this quiz and find out!

A multiple-choice quiz by Trufflesss. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Carnivores
  8. »
  9. Herpestidae- Mongoose Family

Author
Trufflesss
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
336,260
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
359
Last 3 plays: Guest 78 (3/10), Guest 92 (6/10), Guest 97 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. A group of meerkats is known by different names. Which one is not a word for a group of meerkats? Hint


Question 2 of 10
2. Meerkats live in the Kalahari Desert and parts of Southern Africa. What language does the word "meerkat" come from? Hint


Question 3 of 10
3. Meerkats are able to dig their own body weight in dirt in just a few seconds.


Question 4 of 10
4. Meerkats make excellent pets.


Question 5 of 10
5. Meerkats often babysit the offspring in their group. What interesting thing can females who have never had babies do for their "charges"? Hint


Question 6 of 10
6. What will a meerkat babysitter do with the babies if she can't retreat to safety when there is danger? Hint


Question 7 of 10
7. Meerkats have an unusual nickname. What is it? Hint


Question 8 of 10
8. Meerkats have ears that can close. Why? Hint


Question 9 of 10
9. The meerkat diet is varied and interesting. Which of the following is not one of their foods? Hint


Question 10 of 10
10. Meerkats communicate in three different ways. Which of the following is not one of the forms of meerkat communication? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 04 2024 : Guest 78: 3/10
Feb 03 2024 : Guest 92: 6/10
Jan 04 2024 : Guest 97: 8/10
Jan 03 2024 : Guest 196: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A group of meerkats is known by different names. Which one is not a word for a group of meerkats?

Answer: a brace

They are known as a gang, a clan, or a mob. They usually live in groups of about 20 individuals although super families of about 50 meerkats have been found.
2. Meerkats live in the Kalahari Desert and parts of Southern Africa. What language does the word "meerkat" come from?

Answer: Afrikaans

It is a loanword from Afrikaans via middle Dutch "meercatte" meaning monkey: (meer = sea, catte = cat) because monkeys came from overseas. In Afrikaans it means "lake" or "marsh" cat.
3. Meerkats are able to dig their own body weight in dirt in just a few seconds.

Answer: True

This ability has saved many meerkats from predators! They are vulnerable to falcons, jackals and eagles as well as snakes.
4. Meerkats make excellent pets.

Answer: False

Meerkats are wild animals which may bite. Their strong smell is noticeable to humans, and they may scent-mark both their home and their owners. They are also highly social animals and as such must be kept with others of their own kind.
5. Meerkats often babysit the offspring in their group. What interesting thing can females who have never had babies do for their "charges"?

Answer: produce milk in order to feed them

Meerkat babysitters may nurse their charges, a behaviour known as allonursing. They take their jobs very seriously and will protect the youngsters from danger even if it means getting hurt themselves.
6. What will a meerkat babysitter do with the babies if she can't retreat to safety when there is danger?

Answer: she will lie on top of them

Once a babysitter perceives danger from other creatures, she will take the babies underground to safety. If this is not possible, she will gather them up and lie on top of them. Danger can come from different places: the sky (birds), the ground (snakes, other meerkat groups).
7. Meerkats have an unusual nickname. What is it?

Answer: solar panel of the animal world

Meerkats aren't picky eaters at all, they actually have quite a varied diet. "Solar Panel of the Animal World" comes from the meerkat tendency to stand on their hind legs using their dark-skinned bellies to catch the sun's rays and warm up.
8. Meerkats have ears that can close. Why?

Answer: to prevent dirt from entering while digging

Meerkats are incredible diggers! They dig to forage for food as well as to make bolt holes used to escape from predators.
9. The meerkat diet is varied and interesting. Which of the following is not one of their foods?

Answer: leaves

They are omnivores and eat many things: fruit, ant larvae, scorpions, crickets, birds, small snakes, millipedes, small rodents, lizards and birds. They do not however, eat leaves or grass.
10. Meerkats communicate in three different ways. Which of the following is not one of the forms of meerkat communication?

Answer: bristling their fur to make them look larger

The scent that is generated by meerkats comes from glands in the anus mixed with urine. The use it to scent mark each other and their territories. Meerkats also have many different vocalisations. They can actually distinguish between a verbal warning of danger from the sky versus one from the land.
Source: Author Trufflesss

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us