FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Narwhal Knowledge
Quiz about Narwhal Knowledge

Narwhal Knowledge Trivia Quiz


Are you familiar with the narwhal? Take my quiz and find out what you know about this remarkable animal!

A multiple-choice quiz by Trufflesss. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Cetaceans and Sirenians

Author
Trufflesss
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
336,499
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
395
Last 3 plays: Guest 73 (6/10), gibbysgab (3/10), Guest 96 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is one unique characteristic of the narwhal that makes it easily distinguishable from other sea creatures? Hint


Question 2 of 10
2. If a narwhal tusk were to break what is likely to happen? Hint


Question 3 of 10
3. What important vitamin does the skin of the narwhal produce, that is important for the Inuit peoples of the far north? Hint


Question 4 of 10
4. What is "tusking"? Hint


Question 5 of 10
5. How does a narwhal get its prey? Hint


Question 6 of 10
6. Narwhals migrate farther north than any other whale species.


Question 7 of 10
7. How does the narwhal breathe? Hint


Question 8 of 10
8. Around 1000 AD, narwhal tusks were sold as what bogus item? Hint


Question 9 of 10
9. Numerous modern theories abound about the function of narwhal tusks. Which of the following is NOT one of the theories? Hint


Question 10 of 10
10. The narwhal has no dorsal fin. Why? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 22 2024 : Guest 73: 6/10
Feb 21 2024 : gibbysgab: 3/10
Feb 08 2024 : Guest 96: 2/10
Jan 29 2024 : Guest 188: 8/10
Jan 24 2024 : Guest 172: 1/10
Jan 21 2024 : emmal2000uk: 8/10
Jan 06 2024 : Guest 97: 10/10
Jan 03 2024 : Jaydel: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is one unique characteristic of the narwhal that makes it easily distinguishable from other sea creatures?

Answer: its tusk

The narwhal has an elongated, helical tusk growing from its upper left jaw. Helical means that it is in the shape of a helix, so that it is in a counter-clockwise spiral (from the point of view of the narwhal).
2. If a narwhal tusk were to break what is likely to happen?

Answer: the tusk would repair itself

Did you say ostracised? Not all narwhals have tusks! In fact, female narwhals don't usually have them. Tusk damage is often repairable with new dentine growth. If a tusk becomes infected however, this can lead to death for the animal.
3. What important vitamin does the skin of the narwhal produce, that is important for the Inuit peoples of the far north?

Answer: vitamin C

Vitamin C, also known as ascorbic acid, protects the body from free radicals which are suspected in causing both cancer and heart disease. Vitamin C helps to produce collagen which holds the cells together.
4. What is "tusking"?

Answer: rubbing tusks together

As a rule, narwhals stay in groups of 5 - 10. In the summer however, they form larger groups. Occasionally, the males surface, and rub their tusks together, and this is known as tusking. Scientists believe that tusking is a means of establishing and maintaining social dominance.
5. How does a narwhal get its prey?

Answer: it sucks its prey into its mouth

A narwhal does not spear its prey! It sucks its meal into its mouth, swallowing it whole. Sometimes the narwhal accidentally swallows rocks in the process.
6. Narwhals migrate farther north than any other whale species.

Answer: True

Narwhal migration follows the movement of loose pack ice. The farthest north that the narwhal has been sighted is Franz Joseph Land, which is about 85 North latitude.
7. How does the narwhal breathe?

Answer: through its blowhole

The narwhal has a blowhole on the top its head, just the same as other whales. Therefore, it has to go to the surface in order to breathe.
8. Around 1000 AD, narwhal tusks were sold as what bogus item?

Answer: unicorn horns

People used to believe in unicorns! Narwhal tusks, ostensibly unicorn horns, were sold for huge amounts of money, and used as cure-alls for everything from ulcers, rickets, scurvy, fainting, and gout, to heart palpitations and coughs. In addition, royalty used to have dishes and utensils made out of narwhal tusks (still believing them to be unicorn horns), because they trusted that the tusks had the power to neutralise poisons.

In the 16C, Queen Elizabeth 1 received a tusk valued at 10,000 pounds, equivalent at the time to the cost of an entire castle!
9. Numerous modern theories abound about the function of narwhal tusks. Which of the following is NOT one of the theories?

Answer: they are used to soothe the young

Narwhal tusks are really elongated teeth. Scientists theorise that they are really used for sensing as they are unlike any teeth currently known to science. The tusks have ten million nerve endings that can perceive small changes in particle gradients, pressure, salinity, and temperature. Scientists believe that the tusks provide other functions as well.
10. The narwhal has no dorsal fin. Why?

Answer: to swim easily under the ice

The lack of a dorsal fin is an adaptation that allows the narwhal to live in such frigid waters. Although there is no dorsal fin, there is a dorsal ridge on its lower back.
Source: Author Trufflesss

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us