FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Not So Sheepish Sheep
Quiz about Not So Sheepish Sheep

Not So Sheepish Sheep Trivia Quiz


Contrary to popular belief, research has shown sheep aren't so "sheepish" after all!

A multiple-choice quiz by sally0malley. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Other Domestic Animals
  8. »
  9. Sheep

Author
sally0malley
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
371,342
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
829
Last 3 plays: jonnowales (7/10), ReannaDevin (8/10), BayRoan (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Sheep show emotion by the position of their ears but which of the following is NOT a typical ear posture? Hint


Question 2 of 10
2. Research has found that sheep are capable of facial recognition.


Question 3 of 10
3. Sheep will "self-medicate" by doing which of the following? Hint


Question 4 of 10
4. Sheep have a high tolerance for pain and a weak or sick sheep will "pretend" to be healthy for its own protection, however which following would indicate a sheep in distress? Hint


Question 5 of 10
5. Sheep are very social animals and need visual contact with each other in order to prevent which of the following? Hint


Question 6 of 10
6. Why are sheep reluctant to go where they can't see? Hint


Question 7 of 10
7. Sheep have excellent hearing which enables them to pinpoint sound.


Question 8 of 10
8. Sheep also have an excellent sense of smell and their olfactory system is more highly developed than humans.


Question 9 of 10
9. Icelandic leadersheep are highly intelligent and have been known to do all but which of the following? Hint


Question 10 of 10
10. Are sheep tracks parallel and straight or winding? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : jonnowales: 7/10
Mar 30 2024 : ReannaDevin: 8/10
Feb 17 2024 : BayRoan: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Sheep show emotion by the position of their ears but which of the following is NOT a typical ear posture?

Answer: curled

Research has shown the ears are in the neutral i.e., perpendicular to the head or the rump, or backward when they are calm and quiet, usually when being fed or "voluntarily" groomed.

The asymmetrical posture, one ear is pointed back and the other is pointed forward, is displayed when they are annoyed (yes, sheep can get annoyed) or frustrated. It can be seen when separated from other flock or group and has also been observed in research when they were given less food, than the usual portion, as a reward.

The forward ear is displayed when sheep are exposed to an unfamiliar situation which is stressful for them.
2. Research has found that sheep are capable of facial recognition.

Answer: True

Like us, sheep have a special compartment in their brains for facial recognition and they are able to recognize the individual faces of at least 50 sheep. They have a separate system of recognition for other objects, such as rocks and trees.
3. Sheep will "self-medicate" by doing which of the following?

Answer: seeking out plants that make them feel better

Research has also shown that sick sheep could actually be smart enough to cure themselves. Evidence suggests that they have the ability to detect their own nutrient deficiency and which foods are beneficial.
4. Sheep have a high tolerance for pain and a weak or sick sheep will "pretend" to be healthy for its own protection, however which following would indicate a sheep in distress?

Answer: displaying its "hang head" posture

Sheep have a very high tolerance for pain and, unlike us, do not cry out. When a sheep is injured it will "suffer in silence". Sheep are smart enough to know they are potential food for predators. Not showing pain is a means of survival for them.

A sheep that has over eaten and is starting to bloat, will stand quietly, but the "hang-head posture" is a warning sign that it is in distress. Sadly, sheep are so good at masking their symptoms in some cases by the time illness is discovered it is too late for treatment.
5. Sheep are very social animals and need visual contact with each other in order to prevent which of the following?

Answer: both

Sheep need to see other sheep! Research shows that group of five or so sheep is usually necessary for them to display their normal flocking behavior. A sheep will become highly agitated and stressed if it is separated from the rest of the flock.
6. Why are sheep reluctant to go where they can't see?

Answer: poor depth perception

Poor depth perception, i.e., three dimensional vision is why they will often stop to examine something more closely. Sheep have difficulty picking out details and also avoid shadows and contrast between light and dark.
7. Sheep have excellent hearing which enables them to pinpoint sound.

Answer: True

Sheep are able to amplify sound which arrives at each ear at a different time. In response to loud or high-pitched noises they release stress-related hormones and will become agitated. Low volume sounds will encourage sheep to move.
8. Sheep also have an excellent sense of smell and their olfactory system is more highly developed than humans.

Answer: True

Sheep know what predators smell like. They also use the sense of smell to locate water and differences in their food. Sheep are more likely to move INTO the wind than WITH the wind to use their acute sense of smell.
9. Icelandic leadersheep are highly intelligent and have been known to do all but which of the following?

Answer: kill coyotes

Icelandic leadersheep have an uncanny sense of impending bad weather. They have been known to sense change on the way often an entire day before a blizzard hit. Even though a day might start out perfectly (weather wise) the leadersheep will refuse to leave the barn, thus warning "a change is on the way". When all is well it will be the first one out of the gate. In instances when farmers can't get a skittish sheep from one place to another the leader sheep takes command and usually the difficult sheep follows.

During a roundup in 1884 a large flock of sheep had been gathered for "drive" over a mountain desert. Snowfall began in the morning and at night a blizzard hit. The drivers, not being able to see "landmarks" could not find their way over the desert. Sutur, who was a superior leader took over.

During the trek over the desert, Surtur stopped suddenly and came back to the men, who were behind the flock. His face was covered with ice and snow . After the men cleared his face he continued leading. While moving steadily Surtur came back several times to have his face cleared and then continued. Finally he stopped and refused to go any further. The men discovered grass under their feet and realized they were out of the desert, but they were still not sure of their exact location.

At dawn the blizzard let up and the men realized they were at the very spot where they usually stopped after crossing the sand. Every year, since Surtur was a lamb he had stopped there in the roundup. He had knew exactly where to go even when experienced men had lost their way!

Unfortunately, even a leadsersheep cannot take on a coyote, however, they have been known to signal a dangerous spot where traps should be set!
10. Are sheep tracks parallel and straight or winding?

Answer: winding

A sheep's field of vision is approximately 270 degrees, but its "blind-spot" is directly behind its backside. The winding of tracks is due to it observing first with one eye then the other. Sheep can spot "danger" 1,200 to 1,500 yards away!
Source: Author sally0malley

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Quiz Menagerie:

Here's a bit of a mix for the animal lover in you!

  1. Not So Sheepish Sheep Average
  2. This Quiz Isn't Just Cattle Prattle Average
  3. Do You Get Your Goat? Average
  4. A Bird's Eye View Average
  5. In Praise of the Siberian Cat Average

Also part of quiz list
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us