FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Spiders
Quiz about Spiders

10 Tough Questions about Spiders


I love spiders, especially widows.

A multiple-choice quiz by Latrodectus. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Arachnids

Author
Latrodectus
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
155,728
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1492
Last 3 plays: Guest 207 (0/10), Guest 173 (4/10), Lrgindypants (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which is not a real type of spider? Hint


Question 2 of 10
2. A brown recluse's bite can cause pain similar to appendicitis.


Question 3 of 10
3. A black widow spins what type of web? Hint


Question 4 of 10
4. There is a type of widow spider called a red widow.


Question 5 of 10
5. What is the hairy mygalomorph (Theraphosidae) nicknamed or called in the U.S? Hint


Question 6 of 10
6. All of these spiders are harmful to humans except the... Hint


Question 7 of 10
7. All widow spiders have a red hourglass design on their undersides.


Question 8 of 10
8. Crab spiders can walk... Hint


Question 9 of 10
9. It is common in the wild for female spiders to eat the male after mating.


Question 10 of 10
10. Spitting spiders catch their prey by spitting sticky threads from large glands located under their carapace. How far is the spider's aim accurate up to? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 28 2024 : Guest 207: 0/10
Mar 28 2024 : Guest 173: 4/10
Mar 12 2024 : Lrgindypants: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which is not a real type of spider?

Answer: laughing spider

Spitting spiders have large glands under their carapace that they use to capture prey with. Fishing spiders are also known as raft spiders in Britain. European water spiders make webs underwater and then fill them with air.
2. A brown recluse's bite can cause pain similar to appendicitis.

Answer: False

A black widow's bite is said to cause pain similar to appendicitis. A brown recluse's bite is said to cause a deep wound that won't heal for several months.
3. A black widow spins what type of web?

Answer: cobweb

Widows are the most famous cobweb weavers.
4. There is a type of widow spider called a red widow.

Answer: True

The red widow is only found in Florida (Latrodectus bishopi).
5. What is the hairy mygalomorph (Theraphosidae) nicknamed or called in the U.S?

Answer: tarantula

Monkey spiders are what they are called in S. Africa. In general, they are known to be bird spiders. Calling them tarantulas is specific to the U.S. even though other species of spider also have the tarantula title.
6. All of these spiders are harmful to humans except the...

Answer: dwarf spider

A black widow's bite can cause severe abdominal pain. Brown spiders (including but not limited to the brown recluse) have been known to cause severe illness. The Brazilian Phoneutria fera has a very painful nerve poison.
7. All widow spiders have a red hourglass design on their undersides.

Answer: False

The northern Mediterranean species (Latrodectus tredecimguttatus) is marked with a series of red spots and the northern widow (Latrodectus variolus) has an hourglass but it is broken. Males also do not have the hourglass shape and neither do the red widows.
8. Crab spiders can walk...

Answer: forward, backwards, and sideways

Crab spiders hold their legs crablike out at the sides and can walk forward, backwards and sideways.
9. It is common in the wild for female spiders to eat the male after mating.

Answer: False

Despite popular belief females do not usually eat their males after mating. Males, however, usually die soon after mating. Some male and female sheet web weavers live in the same web. Usually in captivity a female will eat a male.
10. Spitting spiders catch their prey by spitting sticky threads from large glands located under their carapace. How far is the spider's aim accurate up to?

Answer: 2 cm

Spitting spiders (Scytodidae) can "spit" their sticky threads at prospective prey with accuracy for up to two cm.
Source: Author Latrodectus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Tarantulas Average
2. Ten Dangerous Spiders Tough
3. Spiders Average
4. Freaky Spider Facts Average
5. Trouble with Ticks Average
6. A Mixed Web of Spiders Tough
7. Spider Anatomy Average
8. The Inimitable Camel Spider Average
9. Terrific Tarantulas Average
10. Eight Legs to Hold You Average
11. Spiders Tough
12. The Huntsman Spider Average

4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us