Quiz about The Insect World
Quiz about The Insect World

The Insect World Trivia Quiz


What do you know about the insect world? Take this quiz to find out!

A multiple-choice quiz by GeniusBoy. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Insects

Author
GeniusBoy
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
50,047
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
2099
Last 3 plays: pennie1478 (9/15), Guest 87 (9/15), skatersarehott (4/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A butterfly rests with its wings _____, while a moth rests with its wings ______. Fill in the blanks? Hint

down, up
down, sideways
up, sideways
up, down

2. The attraction to light that nocturnal insects (such as moths)experience is a response known as what? Hint

phototaxis
photostimuli
photo attraction
photonocturnalis

3. A cricket's ears are located where on its body? Hint

feelers
head
front legs
back legs

4. Which of the following is NOT true about cockroaches? Hint

they can't fly
they have feelers that can pick up sounds
they run very fast
they usually live close together in small, narrow spaces

5. Which of the following factors does NOT contribute to a fly's ability to hang on a ceiling upside-down? Hint

suckers on legs
sharp claws
light bodies
sticky hairs

6. A female mosquito drinks about ______ times its weight in blood at one time. Fill in the blank? Hint

three
two
one-half
four

7. Why do mole crickets have large legs? Hint

for smelling
for digging
for communicating with other crickets
for jumping

8. After a mosquito bites you, you itch. What part of the mosquito makes you itch? Hint

a weak poison it releases into your body
its blood
its saliva
the oils on its mouth

9. Do praying mantises eat dead insects?

Yes
No

10. Which of the following will a ladybug do to avoid being eaten by a predator? Hint

neither
spit a foul yellow liquid
play dead
both

11. The sounds made by crickets, grasshoppers, and locusts are only made by what sex? Hint

males
both sexes make the sounds
females
depends on the time of year

12. Why do certain beetles make squeaking or crying sounds when caught? Hint

to warn other beetles of your presense
to scare you away
they're calling for help
the same reason humans scream--they're terrified

13. Does a dragonfly have simple eyes or compound eyes? Hint

depends on the dragonfly
simple eyes
compound eyes
neither

14. A bee's stinger is most likely to be located in which part of its body? Hint

abdomen
head
thorax
stomach

15. Which of the following insects is a threat to a home? Hint

wasps
honeybee
termite
fire ants


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A butterfly rests with its wings _____, while a moth rests with its wings ______. Fill in the blanks?

Answer: up, down

That's a key difference between moths and butterflies.
2. The attraction to light that nocturnal insects (such as moths)experience is a response known as what?

Answer: phototaxis

The movement of the insect's wings is influenced by the strength of the light it sees. Light from a distant source will reach both of the insect's eyes with equal intensity, allowing the insect to fly in a straight line with both wings moving in the same way.

A closer light source, however, will be perceived by the insect as more intense in one eye than in the other. The wings on the side of the insect that sees the light as stronger will move faster, causing the insect to approach the light source in a spiral path, eventually flying right into the light.
3. A cricket's ears are located where on its body?

Answer: front legs

A cricket has its eardrums on its front legs so that it can hear the sounds other members of its species are making.
4. Which of the following is NOT true about cockroaches?

Answer: they can't fly

Cockroaches also give off an oil that has a terrible odor and carry lots of germs and bacteria on their bodies. They're most active after the sun goes down and can squeeze into very narrow cracks.
5. Which of the following factors does NOT contribute to a fly's ability to hang on a ceiling upside-down?

Answer: suckers on legs

A fly's feelers act like a nose, allowing it to pick up smells. At the end of its mouth it has lips that act like sponges, sucking up {liquids;} it uses the hairs on its feet to discover how something tastes.
6. A female mosquito drinks about ______ times its weight in blood at one time. Fill in the blank?

Answer: two

Females are the only mosquitoes that drink {blood;} males drink water and the juices of plants and fruits. After drinking the blood, a female mosquito rests for a while but is then ready to start laying eggs. The eggs are laid in the water, floating on the surface.
7. Why do mole crickets have large legs?

Answer: for digging

A mole cricket's front legs are shovel-like--well-adpated for its underground life style. Their front legs push soil aside, building tunnels underground. After a mole cricket lays eggs it will guard them 'round the clock, not stopping to eat until they hatch.
8. After a mosquito bites you, you itch. What part of the mosquito makes you itch?

Answer: its saliva

When a mosquito bites you, it mixes in some of its saliva to help them drink your blood easier. This saliva is what makes you itch.
9. Do praying mantises eat dead insects?

Answer: No

Praying mantises will never eat a dead insect. A mantis will hide until prey comes along. Then it will draw in its front legs, suddenly extend them, and push its victim down between the spines of its front legs.
10. Which of the following will a ladybug do to avoid being eaten by a predator?

Answer: both

When attacked, a ladybug may flip over on its back and play dead. It will stay that way until the surprised predator gives up and leaves. Ladybugs also spit a horrible smelling and horrible tasting liquid when confronted by an enemy. It tastes so terrible that the predator will try to avoid ladybugs for the rest of its life.
11. The sounds made by crickets, grasshoppers, and locusts are only made by what sex?

Answer: males

Locusts make sounds by rubbing their back legs and their wings together. Crickets make sounds by holding up their wings and rubbing them together. Grasshoppers make sounds by spreading their wings sideways and rubbing them together. Crickets and (some) grasshoppers have left wings that are similar to files and right wings that are notched.

The sound is produced by rubbing the files along the notches.
12. Why do certain beetles make squeaking or crying sounds when caught?

Answer: to scare you away

I'm sure beetles are terrified when caught, but their cries have more of a purpose than expressing terror. Long-horned beetles have sound plates between their front and back skins, which they rub together to produce sound.
13. Does a dragonfly have simple eyes or compound eyes?

Answer: compound eyes

Compound eyes are far better at detecting movement than at making out shapes. A dragonfly's large eyes are used to find food during the day time and to watch for enemies.
14. A bee's stinger is most likely to be located in which part of its body?

Answer: abdomen

Any insect or animal that threatens the bee's nest will be attacked by the worker bees, who have poisonous stingers inside their abdomens. When a honeybee stings something, part of its insides are torn out with the stinger and it soon dies.
15. Which of the following insects is a threat to a home?

Answer: termite

Termites chew through damp wood, making it crumble. The wooden support beams under a house must be kept dry and well ventilated to keep termites from damaging them.
Source: Author GeniusBoy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 04 2023 : pennie1478: 9/15
Feb 03 2023 : Guest 87: 9/15
Feb 01 2023 : skatersarehott: 4/15

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us