FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Entomology   the study of insects
Quiz about Entomology   the study of insects

Entomology ( the study of insects) Quiz


Insects are a remarkable group of animals. They play a significant role in the world of nature. Test your knowledge and try my quiz.

A multiple-choice quiz by clementine2011. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Insects

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
338,004
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
555
Last 3 plays: Superfi (8/10), jonnowales (8/10), Guest 223 (0/10).
-
Question 1 of 10
1. What is the name for the opening on the abdomen and thorax of an insect through which oxygen passes in and carbon passes out? Hint


Question 2 of 10
2. To which order of insect does the European glow-worm (Lampyris noctiluca) belong? Hint


Question 3 of 10
3. What is the salivary secretion produced by worker honeybees with which they feed young larvae in order to produce queen bees? Hint


Question 4 of 10
4. Where do ichneumon wasps lay their eggs? Hint


Question 5 of 10
5. Parasol ants of South America grow what kind of food for their own consumption? Hint


Question 6 of 10
6. What name is given to the layer of inert material which covers the body of an insect and is the skeleton to which the muscles are attached? Hint


Question 7 of 10
7. What is the common name of the huge scarab beetle with black, leathery wings larger than those of a sparrow? Hint


Question 8 of 10
8. What substance is produced in the cells of "cold hardy" insects (those which survive in very cold conditions) which helps to stop their cell contents from freezing? Hint


Question 9 of 10
9. Which insect has the species name religiosa, from the name "diviner" or "soothsayer", given to it by the ancient Greeks because they believed it had supernatural powers? Hint


Question 10 of 10
10. By what name are the elaborately patterned migratory butterflies of the genus Vanessa better known? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 23 2024 : Superfi: 8/10
Apr 12 2024 : jonnowales: 8/10
Apr 07 2024 : Guest 223: 0/10
Apr 05 2024 : Guest 173: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name for the opening on the abdomen and thorax of an insect through which oxygen passes in and carbon passes out?

Answer: Spiracles

The spiracles have muscular valves which are closed most of the time and open only to allow gases to pass in and out.
2. To which order of insect does the European glow-worm (Lampyris noctiluca) belong?

Answer: Beetles (Order: Coleoptera)

The luminescene is caused by substances known as luciferins (organic compounds which oxidise in the presence of an enzyme known as a luciferase).
3. What is the salivary secretion produced by worker honeybees with which they feed young larvae in order to produce queen bees?

Answer: Royal jelly

The single queen in the hive secretes a pheromone known as "queen substance", which the workers circulate among the colony by food sharing , to inform the colony of the presence of a queen.
4. Where do ichneumon wasps lay their eggs?

Answer: In the larvae or pupae of other insects

The ichneumon larva feeds on the fats and body fluids of the host until fully grown, and then usually spins a silken cocoon.
5. Parasol ants of South America grow what kind of food for their own consumption?

Answer: Fungi

Above their heads they carry leaves (hence the name "parasol ant"), which they store in huge underground chambers; the fungi grow on the leaves.
6. What name is given to the layer of inert material which covers the body of an insect and is the skeleton to which the muscles are attached?

Answer: Cuticle

It is made up mainly of a carbohydrate called chitin and a hard protein called sclerotin. The surface of the cuticle is covered with a water-proofing wax which prevents loss of water through evaporation.
7. What is the common name of the huge scarab beetle with black, leathery wings larger than those of a sparrow?

Answer: Goliath beetle

It can be more than 10 centimetres long, and is the largest known beetle. Goliath beetles can be found in many of Africa's tropical forests, where they feed primarily on tree sap and fruit.
8. What substance is produced in the cells of "cold hardy" insects (those which survive in very cold conditions) which helps to stop their cell contents from freezing?

Answer: Glycerol

It was formerly used in antifreeze; methanol and ethylene glycol are now used instead.
9. Which insect has the species name religiosa, from the name "diviner" or "soothsayer", given to it by the ancient Greeks because they believed it had supernatural powers?

Answer: Praying mantis

It belongs to the Mantidae family, and found in all warm regions of the world, and are especially numerous in the tropics.
10. By what name are the elaborately patterned migratory butterflies of the genus Vanessa better known?

Answer: Painted lady

The Painted Lady is found throughout the UK, the vast majority of the Painted Lady butterflies seen in Britain are the result of migration.
It is unable to survive our winters and does not hibernate in Britain.
Source: Author clementine2011

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us