Quiz about North American Insects
Quiz about North American Insects

North American Insects Trivia Quiz


This is a quiz about insects found in North America.

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Insects

Author
Morrigan716
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
54,303
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3318
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which butterfly is often mistaken for a Monarch but it is not poisonous to the birds that eat it? Hint

Viceroy
Admiral
Crescent
Checkerspot

2. Which of the following moths is pink and yellow? Hint

Rosy Maple Moth
Tiger Moth
Tomato Sphinx
Giant Silk Moth

3. Which of the following has pincerlike mouthparts? Hint

Stag Beetle
Blister Beetle
Click Beetle
Firefly

4. What is a weevil also known as? Hint

Carrion Beetle
Tiger Beetle
Snout Beetle
Metallic Wood Borer

5. 'Bombus americanus' is the scientific name for which insect? Hint

Red Imported Fire Ant
Black Carpenter Ant
Honeybee
Common Bumblebee

6. Is there a wasp called a cicada killer?

Yes
No

7. Which group of flies is the most aggressive? Hint

Long-horned flies
Short-horned Flies
Circular-seamed flies
Springtails

8. Which insect is more often heard than seen? Hint

Cricket
Ant
Cockroach
Ladybird

9. Which insect conceals itself in a white substance, commonly known as 'snake spit'? Hint

Spittlebug
Ladybug
Treehopper
Cicadas

10. Contrary to folklore, these insects are vegetarians or scavengers that do no harm, although they can pinch sharply if handled. Hint

Dragonflies
Stink Bugs
Assassin Bugs
Earwigs


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which butterfly is often mistaken for a Monarch but it is not poisonous to the birds that eat it?

Answer: Viceroy

Both are often avoided by predators.
2. Which of the following moths is pink and yellow?

Answer: Rosy Maple Moth

The rosy maple moth is a member of the royal moth family.
3. Which of the following has pincerlike mouthparts?

Answer: Stag Beetle

They are often found near lights where they can find moths to eat.
4. What is a weevil also known as?

Answer: Snout Beetle

Most adults have a long, thin snout with chewing mouthparts at the end.
5. 'Bombus americanus' is the scientific name for which insect?

Answer: Common Bumblebee

Buzzzzzzzz.
6. Is there a wasp called a cicada killer?

Answer: Yes

Sphecius speciosus does exactly that: it kills cicadas. They are also called sand hornets.
7. Which group of flies is the most aggressive?

Answer: Short-horned Flies

Horseflies, robber flies, and deer flies belong to this group.
8. Which insect is more often heard than seen?

Answer: Cricket

They produce sounds by rubbing their wings together.
9. Which insect conceals itself in a white substance, commonly known as 'snake spit'?

Answer: Spittlebug

10. Contrary to folklore, these insects are vegetarians or scavengers that do no harm, although they can pinch sharply if handled.

Answer: Earwigs

They don't really creep into the ears of sleeping people.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 84: 5/10
Dec 21 2022 : Guest 67: 2/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us