FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Insects
Quiz about Insects

Insects Quiz for Experts | Invertebrates


How much do you know about the insect world?

A multiple-choice quiz by casper423. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Insects

Author
casper423
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
20,274
Updated
Mar 12 24
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
5738
Last 3 plays: mazza47 (10/15), Guest 107 (3/15), Guest 172 (12/15).
- -
Question 1 of 15
1. Which of the following does NOT happen to a female winged ant after she mates? Hint


Question 2 of 15
2. What do praying mantises and dragonflies have in common that is very rare in the insect world? Hint


Question 3 of 15
3. Grasshoppers can swim/wade/float.


Question 4 of 15
4. Which of the following is NOT a factor in how a water strider can 'skate' on the surface of water? Hint


Question 5 of 15
5. What do spittlebug nests resemble? Hint


Question 6 of 15
6. Only female mosquitoes bite.


Question 7 of 15
7. How do ants know where to go in a house to find food? Hint


Question 8 of 15
8. The olfactory organs of ants are located on which part of their bodies? Hint


Question 9 of 15
9. Why do dragonflies dip their tails in the water? Hint


Question 10 of 15
10. Which of the following is an insect? Hint


Question 11 of 15
11. Which of the following is NOT a way to tell a moth from a butterfly? Hint


Question 12 of 15
12. Insects with good eyesight usually have shorter feelers than insects with poor eyesight.


Question 13 of 15
13. How does spitting yellow liquid help protect the ladybug? Hint


Question 14 of 15
14. Only adult fireflies can emit light.


Question 15 of 15
15. Why does the aphid let ants drink the sweet juices that it produces? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 19 2024 : mazza47: 10/15
Jul 13 2024 : Guest 107: 3/15
Jun 16 2024 : Guest 172: 12/15
Jun 02 2024 : jackslade: 15/15
May 28 2024 : DeadTechnology: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following does NOT happen to a female winged ant after she mates?

Answer: she goes back to her nest

This is how new ant colonies are formed.
2. What do praying mantises and dragonflies have in common that is very rare in the insect world?

Answer: They can move their heads all about without moving their bodies

They can move their heads up, down, and sideways while their bodies remain still.
3. Grasshoppers can swim/wade/float.

Answer: true

They hit the water with their back legs. Water is no problem for them.
4. Which of the following is NOT a factor in how a water strider can 'skate' on the surface of water?

Answer: their wings help hold them up

Taking advantage of water surface tension, the very light water strider can use its long hairy legs to stay on the water's surface.
5. What do spittlebug nests resemble?

Answer: bubbles

Young spittlebugs live by covering themselves with bubbles.
6. Only female mosquitoes bite.

Answer: true

They need blood to help them lay their eggs.
7. How do ants know where to go in a house to find food?

Answer: The first ant to find it goes back to the nest leaving a chemical trail as it goes

Any ant that finds food goes back to the nest, leaving a chemical trail behind that the other ants follow back to the food.
8. The olfactory organs of ants are located on which part of their bodies?

Answer: Feelers

Feelers are also used to aid in sight, as ants have poor eyesight. They are used to identify other ants, search for food, and find the way back to the nest.
9. Why do dragonflies dip their tails in the water?

Answer: to lay eggs

Some species lay eggs while still connected to the male.
10. Which of the following is an insect?

Answer: cricket

All adult insects have six legs and three body parts.
11. Which of the following is NOT a way to tell a moth from a butterfly?

Answer: Moths are dull in color, and butterflies are brightly colored

Most butterflies have bright colors and most moths are dull. However, there are exceptions to this rule.
12. Insects with good eyesight usually have shorter feelers than insects with poor eyesight.

Answer: true

If their eyesight is good enough to find food and spot an enemy, they don't need long feelers.
13. How does spitting yellow liquid help protect the ladybug?

Answer: It smells terrible and tastes worse

Once an insect has tasted ladybug juice it will remember it for life and not go after ladybugs again.
14. Only adult fireflies can emit light.

Answer: false

Young fireflies and even the eggs give off light.
15. Why does the aphid let ants drink the sweet juices that it produces?

Answer: in return the ant protects it from enemies

The ants then protect the aphids from ladybugs.
Source: Author casper423

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us