FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Name that Buggy Bug
Quiz about Name that Buggy Bug

Name that Buggy Bug Trivia Quiz


This quiz is about some of the colorful examples you'll find in the world of insects. Good luck!

A photo quiz by PootyPootwell. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Insects

Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
393,754
Updated
Apr 24 24
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
893
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 71 (10/10), sarahpplayer (9/10), Guest 175 (7/10).
-
Question 1 of 10
1. This insect, formal name Dynastes tityus, may not be the son of Zeus, but it is very strong - it can carry up to 850 times its own weight. What is its name? Hint


Question 2 of 10
2. This insect in the Hemiptera order could be named after John Wilkes Booth, Sirhan Sirhan, or Gavrilo Princip. What is it called? Hint


Question 3 of 10
3. This creature is named after another entirely different kind of animal that it resembles. What is the name of this bug, which is part of the subfamily Macroglossinae? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of this friendly chap, who can cause a painful burn-like injury on its victims? Hint


Question 5 of 10
5. This particular insect, found primarily in south and central America, has a very powerful sting. What is its name? Hint


Question 6 of 10
6. From its name, you might think this critter is related to horses. What is it? Hint


Question 7 of 10
7. It might sound like it lives in ancient Egypt, but this bug is found mostly in North America. What is the name of this colorful insect? Hint


Question 8 of 10
8. Shag, berber, loop pile -- this guy isn't particular. What is the informal name for the dermestidae?

Hint


Question 9 of 10
9. This beauty is actually a critter in its larval stage; when it's mature, it's called a regal moth. What is the name of it when it looks like a green caterpillar with red horns? Hint


Question 10 of 10
10. The name of this six-legged creature makes it sound like it doesn't do well on water....but it doesn't do that well on land, either, as it rather clumsily makes its way over terrain in the southern part of the U.S. What is its name? Hint



Most Recent Scores
Jun 08 2024 : Guest 71: 10/10
Jun 08 2024 : sarahpplayer: 9/10
May 28 2024 : Guest 175: 7/10
May 24 2024 : snhha: 10/10
May 24 2024 : gma4: 8/10
May 17 2024 : Guest 100: 5/10
May 17 2024 : Guest 71: 10/10
May 16 2024 : PurpleComet: 10/10
May 16 2024 : Guest 49: 4/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This insect, formal name Dynastes tityus, may not be the son of Zeus, but it is very strong - it can carry up to 850 times its own weight. What is its name?

Answer: Eastern Hercules beetle

The eastern Hercules beetle is generally found along the eastern seaboard of the U.S. Their babies are tasty prey for skunks, raccoons, centipedes, spiders, and even other beetles.
2. This insect in the Hemiptera order could be named after John Wilkes Booth, Sirhan Sirhan, or Gavrilo Princip. What is it called?

Answer: Assassin bug

Assassin bugs are part of the order Hemiptera and are usually characterized by a narrow neck, sturdy body segment, and a scary-looking nose-like thing, thus its nickname. When they catch their prey, they use that proboscis to stab their victim, shoot poison saliva into it which liquefies its insides, and then suck out those innards.
3. This creature is named after another entirely different kind of animal that it resembles. What is the name of this bug, which is part of the subfamily Macroglossinae?

Answer: Hummingbird hawk-moth

The hummingbird hawk-moth hovers like a hummingbird and can easily be mistaken for one. In Britain, they are more commonly known as bee hawk-moths.
4. What is the name of this friendly chap, who can cause a painful burn-like injury on its victims?

Answer: Blister beetle

The blister beetle releases a toxic liquid made of cantharidin, a blistering agent. Blister beetles in big groups can seriously injury horses, who are particularly sensitive to the substance. Humans who come into contact with this beetle can suffer from blister beetle dermatitis, which causes local irritation.
5. This particular insect, found primarily in south and central America, has a very powerful sting. What is its name?

Answer: Bullet ant

The sting from a bullet ant can be so painful, a victim can feel like its a bullet wound. The pain generally lasts about 24 hours, which is why one of its nickname is the 24-hour-ant. The Sateré-Mawé people in Brazil use bullet ants as part of an adult initiation ceremony for boys.
6. From its name, you might think this critter is related to horses. What is it?

Answer: Carolina saddlebag

The Carolina saddlebag is a type of dragonfly that is native to the southern area of the U.S. It spends much of its time flying and gliding. The saddlebags are actually pigmented areas on their back wings that resemble the shape of leather saddlebags horses carry.
7. It might sound like it lives in ancient Egypt, but this bug is found mostly in North America. What is the name of this colorful insect?

Answer: Pandorus Sphinx Moth

The Pandorus Sphinx moth has colors that call to mind military camouflage, but it's only dangerous to the leaves it eats. With a wingspan of about 3-4 inches (about 8.2-11.5 cm), it's often mistaken for a small bird.
8. Shag, berber, loop pile -- this guy isn't particular. What is the informal name for the dermestidae?

Answer: Carpet beetle

The carpet beetle has few human friends, as they're common household pests that feed on carpets, clothes, furniture, blankets, or just about anything. Watch out for that clarinet from junior high you have stashed in the basement or attic -- carpet beetles especially love the felt that lines musical instrument cases.
9. This beauty is actually a critter in its larval stage; when it's mature, it's called a regal moth. What is the name of it when it looks like a green caterpillar with red horns?

Answer: Hickory horned devil

The hickory horned devil is a scary looking critter. Those horn-like things are prickled like thorns on rose stems. And they grow as long as a bratwurst. After they crawl out of their brown cocoons, they turn into moths with a good 4-to-6 inch wingspan.
10. The name of this six-legged creature makes it sound like it doesn't do well on water....but it doesn't do that well on land, either, as it rather clumsily makes its way over terrain in the southern part of the U.S. What is its name?

Answer: Eastern lubber grasshopper

The eastern lubber grasshopper gets its nickname "lubber" from seafaring times when people who didn't have good sealegs were clumsy when on board; this is a clumsy-looking grasshopper. They make for tasty treats for pet reptiles; you can even buy a dried version in cans, wings removed for easy digestion.
Source: Author PootyPootwell

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us