FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Whats so Boaring about Pigs
Quiz about Whats so Boaring about Pigs

What's so Boaring about Pigs? Trivia Quiz


Nothing is boring about pigs! Pigs are some of the most intelligent and adaptable animals on the planet. Im making this quiz to show people that pigs aren't fat, lazy, and stupid like everyone make them out to be!

A multiple-choice quiz by Benjihurlock. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Artiodactyls- Deer, Antelopes, Pigs etc.

Author
Benjihurlock
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
342,001
Updated
Aug 26 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
573
- -
Question 1 of 10
1. Pigs and wild boars are actually quite intelligent and clever. Which of these animals is NOT smarter than a pig? Hint


Question 2 of 10
2. The Eurasian wild boar is believed to be the ancestor for all domesticated pigs alive today. Which of these are the main reasons it was chosen for domestication? Hint


Question 3 of 10
3. Pigs aren't afraid to get a little dirty. They are known for their love of wallowing in the mud, but what is the important physiological reason they do this? Hint


Question 4 of 10
4. There is a species of pig native to Indonesia; more specifically the island of Sulawesi. They have a peculiar anatomical feature in which the tusks of the animal actually grow through its skull. What are they called? Hint


Question 5 of 10
5. There is a unique member of the pig family with a very interesting facial feature, that gives it its name. Do you know what facial feature it has? Hint


Question 6 of 10
6. When they're born wild boar piglets have a striped coat of brown and white, which is different to that of their parents (which have a flat coat color). Why is this? Hint


Question 7 of 10
7. Pigs and boars make up the family know as Suidae, which is part of the Artiodactyla order. Which continent does *not* have a NATIVE species of suid? Hint


Question 8 of 10
8. A pig has a nose that has many uses besides smelling. What do you call a pig's nose? Hint


Question 9 of 10
9. Female wild boar have tusks.


Question 10 of 10
10. The ugliest member of the pig family is the warthog. What is unique about their feeding behavior? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 06 2024 : Guest 72: 7/10
Mar 22 2024 : Quizaddict1: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Pigs and wild boars are actually quite intelligent and clever. Which of these animals is NOT smarter than a pig?

Answer: rat

Pigs are listed as number 4 on the list of the top 10 smartest animals behind elephants, dolphins and chimpanzees. Rats are smart but they have nowhere near the intelligence of a pig.
2. The Eurasian wild boar is believed to be the ancestor for all domesticated pigs alive today. Which of these are the main reasons it was chosen for domestication?

Answer: high fertility and omnivourous diet

Wild boars were domesticated because they had lots of offspring, as many as 20 in a litter, and they would eat just about anything so they could be domesticated anywhere and fed whatever was available.
3. Pigs aren't afraid to get a little dirty. They are known for their love of wallowing in the mud, but what is the important physiological reason they do this?

Answer: pigs are unable to sweat so they use the mud to help cool off

Pigs have no sweat glands so they must find other ways to stay cool such as a nice mud bath. The mud cools the pigs through a process called evaporative cooling where the heat from the pig is used to evaporate the water from the mud.
4. There is a species of pig native to Indonesia; more specifically the island of Sulawesi. They have a peculiar anatomical feature in which the tusks of the animal actually grow through its skull. What are they called?

Answer: babirusa

The tusks may grow so long that they curve back and pierce the babirusa's skull between the eyes and actually kill them!
5. There is a unique member of the pig family with a very interesting facial feature, that gives it its name. Do you know what facial feature it has?

Answer: beard

The bearded pig, Sus Barbatus, can be easily recognized because it sports a big scruffy beard. They are native to southeast Asia.
6. When they're born wild boar piglets have a striped coat of brown and white, which is different to that of their parents (which have a flat coat color). Why is this?

Answer: it helps the piglets blend into the forest floor

The piglets lose the stripes as they get older and are more able to escape and fend off predators; so camouflage becomes less important.
7. Pigs and boars make up the family know as Suidae, which is part of the Artiodactyla order. Which continent does *not* have a NATIVE species of suid?

Answer: South America

The only continents with native species of suids are Asia, Europe, and Africa. All other continents, except Antarctica, have species that were introduced.
8. A pig has a nose that has many uses besides smelling. What do you call a pig's nose?

Answer: snout

A pig's snout is not only useful for smelling but it also helps the pig dig up hard to reach roots and bulbs underneath the ground. The nostrils close when the pigs uses its snout to dig.
9. Female wild boar have tusks.

Answer: True

Females do have tusks. They are just much smaller than that of the males.
10. The ugliest member of the pig family is the warthog. What is unique about their feeding behavior?

Answer: they feed on their knees

Warthogs have pads to protect their knees from injury as they feed. Another interesting fact about the warthog is that they always enter their burrows backward so they can defend against any threats such as leopards or hyenas.
Source: Author Benjihurlock

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us