FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Altered Proverbs II
Quiz about Altered Proverbs II

Altered Proverbs II Trivia Quiz


Once again, I have reworded these proverbial sayings to near incomprehensibility! Can you match the muddled phrase with the correct ending?

A matching quiz by reedy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Brain Teasers Trivia
  6. »
  7. Word Play
  8. »
  9. In Other Words

Author
reedy
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
403,462
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
711
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: cardsfan_027 (10/10), postcards2go (8/10), Lottie1001 (8/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. The stridulous hub obtains the...  
  broth
2. An overabundant supply of culinarians compromise the...  
  lemonade
3. In the happenstance that this mortal coil presents you with defective vehicles, concoct...  
  pudding
4. Sixteen drams of forestallment is worth 7,000 grains of...  
  milk
5. The verification of evidence provided is within the...  
  grease
6. It is futile lacrimating due to overturned...  
  bathwater
7. You apprehend an increased number of insects of the order Diptera with sweet, viscous material produced by Apis mellifera than with...  
  cure
8. A specific human's esculent flesh is a disparate individual's...  
  vinegar
9. Avoid propelling the bundle of joy to the exterior with the...  
  medicine
10. Cachinnation is the preeminent...  
  poison





Select each answer

1. The stridulous hub obtains the...
2. An overabundant supply of culinarians compromise the...
3. In the happenstance that this mortal coil presents you with defective vehicles, concoct...
4. Sixteen drams of forestallment is worth 7,000 grains of...
5. The verification of evidence provided is within the...
6. It is futile lacrimating due to overturned...
7. You apprehend an increased number of insects of the order Diptera with sweet, viscous material produced by Apis mellifera than with...
8. A specific human's esculent flesh is a disparate individual's...
9. Avoid propelling the bundle of joy to the exterior with the...
10. Cachinnation is the preeminent...

Most Recent Scores
Jul 20 2024 : cardsfan_027: 10/10
Jul 20 2024 : postcards2go: 8/10
Jul 20 2024 : Lottie1001: 8/10
Jul 20 2024 : rainbowriver: 8/10
Jul 20 2024 : Sethdv7: 10/10
Jul 20 2024 : misstified: 10/10
Jul 20 2024 : masfon: 2/10
Jul 20 2024 : Guest 86: 7/10
Jul 20 2024 : psnz: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The stridulous hub obtains the...

Answer: grease

"The squeaky wheel gets the grease."

Stridulous describes a squawking sound.

The hub is the center of the wheel where the bearings are (the part that needs the grease).

And, to obtain something is to get it.
2. An overabundant supply of culinarians compromise the...

Answer: broth

"Too many cooks spoil the broth."

An overabundant supply is just too many.

Culinarians are chefs (from the Latin 'culina', meaning kitchen).

Something that is spoiled could be said to be compromised.
3. In the happenstance that this mortal coil presents you with defective vehicles, concoct...

Answer: lemonade

"When life gives you lemons, make lemonade."

'When' is a time when something happens - or 'in the happenstance'.

A poetic way to refer to life is 'this mortal coil'.

To give (in this sense) is to present someone with something.

A slang usage of the word 'lemon' refers to defective or useless vehicles.

And, finally, to concoct something is to make or create it (typically from various ingredients).
4. Sixteen drams of forestallment is worth 7,000 grains of...

Answer: cure

"An ounce of prevention is worth a pound of cure."

An ounce is the equivalent of sixteen drams.

To forestall something is to delay, hinder, or prevent it from happening.

A pound can be measured as 7,000 grains.
5. The verification of evidence provided is within the...

Answer: pudding

"The proof is in the pudding."

A proof is simply evidence given that cannot be refuted (confirmed through verifying).

And 'in' is slightly extended as 'within' for this statement.

***The original wording of this proverb is actually "The proof of the pudding is in the eating", but I went with the modern version for the quiz to better fit the type of answer options.***
6. It is futile lacrimating due to overturned...

Answer: milk

"It is no use crying over spilt milk."

Something useless or ineffective is futile.

Lacrimation is the act of crying tears.

'Over' in this case is in the sense of about or due to or because of.

If you overturn a container of liquid, you have spilt it (or poured it out).
7. You apprehend an increased number of insects of the order Diptera with sweet, viscous material produced by Apis mellifera than with...

Answer: vinegar

"You catch more flies with honey than with vinegar."

To catch is to apprehend.

An increased number of anything is more of it.

Flies are insects of the order Diptera.

Honey is that sweet, viscous material produced by Apis mellifera (the western honey bee).
8. A specific human's esculent flesh is a disparate individual's...

Answer: poison

"One man's meat is another man's poison."

A specific human could be considered 'one man' (if you keep gender out of it).

Esculent means 'fit for eating', put together with flesh makes for meat.

Another man is a disparate individual, again keeping gender away from the translation.
9. Avoid propelling the bundle of joy to the exterior with the...

Answer: bathwater

"Do not throw the baby out with the bathwater."

To avoid is to try not to do something.

One way to throw something is to propel it.

A baby is somebody's bundle of joy.

'Out' is generally towards the exterior of something.
10. Cachinnation is the preeminent...

Answer: medicine

"Laughter is the best medicine."

Cachinnation is raucous laughter.

Something that is preeminent surpasses all others, or is 'the best'.
Source: Author reedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Many Magnificent Matches, Part 8:

Here are another set of ten matching quizzes for you to enjoy. Thanks for playing!

  1. Music to My Years Average
  2. True Celebrity Names (Born in the 1920s) Very Easy
  3. Moving Pictures, Shifting Words Average
  4. Altered Proverbs Very Easy
  5. True Celebrity Names (Born in the 1910s) Easier
  6. Give Me All Your Money! Average
  7. Altered Proverbs II Easier
  8. Stressed Desserts Easier
  9. I Feel Sad Today Easier
  10. Altered Proverbs III Very Easy

7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us