FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Victorian Edwardian Fashion Vocabulary
Quiz about Victorian Edwardian Fashion Vocabulary

Victorian Edwardian Fashion Vocabulary Quiz


Fashion and social standards thereof were both daunting and charming during these two specific eras in time. Can you match the clue to the fashion vocabulary?

A matching quiz by researcher53. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Beauty Accessories & Fashion
  8. »
  9. Fashion & Beauty Mixture

Author
researcher53
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
383,818
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
469
Last 3 plays: Guest 94 (6/10), nikkitem (10/10), Murdox (5/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. A piece of clothing or equipment that is used in a particular place or for a particular activity (i.e. riding wear, fishing togs).  
  Van Dyke
2. A scented oil used on men's hair to make it look glossy.  
  Headdress
3. The neckline of a dress cut low in the front or back and often across the shoulders.  
  Décolletage
4. A long loose robe, typically worn after bathing or getting out of bed.  
  Accoutrement
5. A design of men's facial hair.  
  Puce
6. A "girl" that was the personification of the feminine ideal of physical attractiveness, including eye-catching bouffant hairstyles.  
  Brilliantine
7. A feminine ornamental covering or band for the hair.  
  Dressing gown
8. A specific 1890's style in women's fashion sleeves.  
  Leg of Mutton
9. A men's hairstyle.  
  City Slick
10. Color worn when coming out of mourning.  
  Gibson





Select each answer

1. A piece of clothing or equipment that is used in a particular place or for a particular activity (i.e. riding wear, fishing togs).
2. A scented oil used on men's hair to make it look glossy.
3. The neckline of a dress cut low in the front or back and often across the shoulders.
4. A long loose robe, typically worn after bathing or getting out of bed.
5. A design of men's facial hair.
6. A "girl" that was the personification of the feminine ideal of physical attractiveness, including eye-catching bouffant hairstyles.
7. A feminine ornamental covering or band for the hair.
8. A specific 1890's style in women's fashion sleeves.
9. A men's hairstyle.
10. Color worn when coming out of mourning.

Most Recent Scores
Jun 16 2024 : Guest 94: 6/10
Jun 10 2024 : nikkitem: 10/10
May 31 2024 : Murdox: 5/10
May 10 2024 : TurkishLizzy: 7/10
May 04 2024 : ramses22: 10/10
Apr 23 2024 : PurpleComet: 10/10
Apr 21 2024 : Guest 41: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A piece of clothing or equipment that is used in a particular place or for a particular activity (i.e. riding wear, fishing togs).

Answer: Accoutrement

This word was also used to describe specific military gear and dress.
2. A scented oil used on men's hair to make it look glossy.

Answer: Brilliantine

Several products were of a solid cream, too and both made the hair look shiny, almost giving the impression the hair was wet. Rudolph Valentino, Robert Montgomery and Douglas Fairbanks, Sr. are three Hollywood actors known for their shiny slicked down hair.
One hair product was called Hair Silk and another was Germandree made in Paris, France.
3. The neckline of a dress cut low in the front or back and often across the shoulders.

Answer: Décolletage

The front was cut low enough to show the top of a woman's breast. This cut could be both daring or in good taste for this particular era, depending on the designer.
4. A long loose robe, typically worn after bathing or getting out of bed.

Answer: Dressing gown

Worn to take breakfast, lounging informally, while responding to invitations or writing letters in one's personal sitting room, or after taking off evening attire.
Modern day vocabulary would use the words robe or bathrobe.
5. A design of men's facial hair.

Answer: Van Dyke

Victorian and Edwardian men took their facial hair seriously as part of their personal appearance. A Van Dyke had a curly mustache with a full beard tapering down to a point.
Some other beard styles were Ducktail, Old Dutch, Balbo, Mutton Chops, Handlebar and Chin Puff, Franz-Josef, Anchor, and Napoleon III Imperial.
6. A "girl" that was the personification of the feminine ideal of physical attractiveness, including eye-catching bouffant hairstyles.

Answer: Gibson

The Gibson Girl was created and illustrated by artist Charles Dana Gibson. Gibson was married to Irene Langhorne, one of the 5 daughters of the prominent Langhorne family. One of Irene's sisters, Nancy, married Lord Waldorf Astor of Great Britain and was the first woman elected as a Member of Parliament.
7. A feminine ornamental covering or band for the hair.

Answer: Headdress

Headdresses were made from different metals, jewels, beads, chains, feathers and various other materials. They were worn mostly in the evening or on special occasions.
8. A specific 1890's style in women's fashion sleeves.

Answer: Leg of Mutton

The top of the sleeve was gathered and draped giving the appearance of a mutton leg. The sleeves made the shoulders look exceptionally broad and even though fashionable, women looked top heavy and unbalanced.
9. A men's hairstyle.

Answer: City Slick

City Slick was a gentlemen's style by oiling and combing hair straight back without any part or wave. Other hairstyles of the 1910-1920's were the Service Man, Playboy, Executive, Valentino, and Aristocrat.
10. Color worn when coming out of mourning.

Answer: Puce

Puce is a dark reddish purple or dark purplish brown.
The length of mourning depended on your relationship to the one who has departed. Widows were expected to dress in mourning for no less than two years. In "Gone With the Wind" Scarlett caused a society faux pas by coming out of mourning early to attend a social function, and dance no less. Fiddle-dee-dee!
Source: Author researcher53

This quiz was reviewed by FunTrivia editor eburge before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us