Quiz about All About Genes and DNA
Quiz about All About Genes and DNA

All About Genes and DNA Trivia Quiz


Life's instructions. How much do you know about genes and DNA?

A multiple-choice quiz by jbogacik. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Science for Kids
  8. »
  9. Biology for Kids

Author
jbogacik
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
355,646
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
869
Last 3 plays: DeepHistory (10/10), Guest 31 (10/10), Guest 86 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. DNA stands for deoxyribonucleic acid.

True
False

2. DNA is written in a special alphabet containing only the four letters A, T, C and G. If the letters A and T pair up together, what letter does C pair with? Hint

G
D
B
C

3. DNA is shaped like a curved ladder. What is this shape called? Hint

A circle
A square
A ball
A double helix

4. _______ are made up of DNA and are the instructions for life. Hint

Books
Teachers
Laws
Genes

5. Gregor Mendel is known as the father of genetics. He did experiments on a plant that makes round, green vegetables in a pod. What is this type of plant? Hint

Pea
Corn
Cauliflower
Carrot

6. In genetics, what is hair color an example of? Hint

A trait
An atom
A molecule
A wig

7. DNA is wrapped together and packaged in structures called _____________. Humans have 46 of these. Hint

boxes
lysosomes
containers
chromosomes

8. Most genes code for a specific molecule that carries out the functions needed for life. What is this molecule called? Hint

A protein
Fat
Water
Sugar

9. In what part of the cell can you find packaged DNA? Hint

Cytoplasm
Brain
Lysosomes
Nucleus

10. Sometimes, genes have mistakes where there is change from the original code. What is this change called? Hint

A mutation
A switch
Growing up
Nothing




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. DNA stands for deoxyribonucleic acid.

Answer: True

DNA stands for deoxyribonucleic acid. Genes are the instructions for life, and genes are made up of a specific DNA code. DNA determines your eye color, hair color, height, and much much more!
2. DNA is written in a special alphabet containing only the four letters A, T, C and G. If the letters A and T pair up together, what letter does C pair with?

Answer: G

These letters are called bases or nucleotides. The letters are initials for the nucleotides adenine, thymine, cytosine and guanine.
3. DNA is shaped like a curved ladder. What is this shape called?

Answer: A double helix

DNA's shape is a double helix, which is a spiral ladder of two strands. Each rung on the ladder contains the special DNA alphabet. The alphabet has only four letters: A, T, C, and G. The letters A and T pair up together on a rung, and the letters C and G pair together on a rung.
4. _______ are made up of DNA and are the instructions for life.

Answer: Genes

Genes are the instructions for life just as blueprints are the instructions for building a house. People have thousands of genes in every cell with each gene having a specific function, called a trait. An example of a trait is eye color.
5. Gregor Mendel is known as the father of genetics. He did experiments on a plant that makes round, green vegetables in a pod. What is this type of plant?

Answer: Pea

Gregor Mendel used the pea plant because of its special properties. Mendel could control pollination and cross breeding. Also, the pea plant has specific traits (flower color, plant height, etc.) that can be easily studied.
6. In genetics, what is hair color an example of?

Answer: A trait

A trait is a characteristic that can be passed on from parent to child. Genes code for specific traits. Some genes are dominant meaning that they are always expressed in a person, such as brown hair color. And, some genes are recessive meaning that they are only expressed when a dominant gene is not present, such as red hair.
7. DNA is wrapped together and packaged in structures called _____________. Humans have 46 of these.

Answer: chromosomes

You inherit 23 chromosomes from your mother and 23 chromosomes from your father to make a total of 46 chromosomes.
8. Most genes code for a specific molecule that carries out the functions needed for life. What is this molecule called?

Answer: A protein

The DNA code in genes directs the process for making proteins. Proteins are made up of amino acids, which are known as the building blocks of life.
9. In what part of the cell can you find packaged DNA?

Answer: Nucleus

The nucleus holds most of a cell's DNA. DNA is organized and packaged into tight structures called chromosomes.
10. Sometimes, genes have mistakes where there is change from the original code. What is this change called?

Answer: A mutation

A mutation is a permanent change in a gene's DNA. The effect of gene mutations varies. Some mutations have no effect, and some mutations have very harmful effects.
Source: Author jbogacik

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 06 2022 : DeepHistory: 10/10
Dec 04 2022 : Guest 31: 10/10
Dec 04 2022 : Guest 86: 10/10
Dec 03 2022 : Guest 174: 8/10
Nov 24 2022 : Guest 174: 10/10
Nov 18 2022 : Guest 173: 10/10
Nov 17 2022 : Guest 152: 2/10
Nov 16 2022 : Guest 152: 8/10
Nov 16 2022 : Guest 152: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Your Body Very Easy
2. Doctor for a Day Very Easy
3. Which -ist Is It? Very Easy
4. Glorious Biology for Kids! Easier
5. Am I a Fish or Not? Very Easy
6. Hands Up... to the Shoulder Very Easy
7. Hypothetically Speaking... Very Easy
8. Organ Feud Very Easy
9. The Red Stuff - The Blood Quiz! Very Easy
10. Eat Up! - Nutrition Very Easy
11. The Human Heart Easier
12. Kids Corner: Human Body Very Easy

12/7/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us