FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hiking Through The Jungle
Quiz about Hiking Through The Jungle

Hiking Through The Jungle Trivia Quiz


We are preparing to hike through the Amazon Rainforest in hopes of glimpsing some of its famous plants. Want to join us?

A photo quiz by ponycargirl. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. General Topics for Kids
  8. »
  9. Out and About

Author
ponycargirl
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
379,976
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1322
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: shorthumbz (10/10), Guest 198 (5/10), Guest 12 (9/10).
-
Question 1 of 10
1. The kapok is the largest and most important plant species in the Amazon Rainforest; that means that it is which of the following? Hint


Question 2 of 10
2. Look at the beautiful flower! Its petals are more than two feet long! Which flower, which includes the genus Vanilla, belongs to one of the two largest families of flowering plant species in the world? Hint


Question 3 of 10
3. Which nut tree, from whose fruit an oil and lubricant can be processed, is illegal to cut down in Brazil? Hint


Question 4 of 10
4. Those are strange looking pods! That is the plant from which cacao beans are harvested! What delicious sweet is made with cacao beans? Hint


Question 5 of 10
5. Which tree produces a milky white sap that is called latex? Hint


Question 6 of 10
6. You may think this ripened yellow fruit grows on a tree, but actually it is classified as the largest herbaceous flowering plant. The blossoms of the plant eventually grow into which fruit, which is also called a plantain? Hint


Question 7 of 10
7. Many different species of Bromeliads are found in the Amazon Rainforest, but the one that produces a fruit you might recognize is used to make a delicious cake! What is the name of this fruit? Hint


Question 8 of 10
8. Which tree, named for a brass instrument and also called the "tree of gold", is important in the Amazon Rainforest for its many healing properties? Hint


Question 9 of 10
9. Quinine is made from the bark of the cinchona tree. It is an important anti-malarial medication. Which creature's bite might cause malaria?
Hint


Question 10 of 10
10. Oh, my! That plant appears to be looking at us! In reality, the seeds of the guaranį plant, shown in the picture, contain a stimulant that is also present in coffee beans; it is, however, about 4-5 times more as potent in guaranį than it is in coffee. What is this stimulant? Hint



Most Recent Scores
Feb 17 2024 : shorthumbz: 10/10
Feb 02 2024 : Guest 198: 5/10
Feb 02 2024 : Guest 12: 9/10
Jan 30 2024 : twlmy: 10/10
Jan 27 2024 : kino76: 8/10
Jan 26 2024 : Guest 204: 10/10
Jan 26 2024 : Guest 68: 8/10
Jan 21 2024 : kkt: 10/10
Jan 21 2024 : Linda_Arizona: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The kapok is the largest and most important plant species in the Amazon Rainforest; that means that it is which of the following?

Answer: Tree

Growing up to 200 feet high and 9-11 feet around, the kapok tree is called the giant of the Amazon Rainforest. Many parts of the tree, including bark, seeds, and leaves, are used to treat illnesses, such as fever, asthma, and dysentery.
2. Look at the beautiful flower! Its petals are more than two feet long! Which flower, which includes the genus Vanilla, belongs to one of the two largest families of flowering plant species in the world?

Answer: Orchid

There are approximately 110 species in the orchid family. The tiger orchid, shown in the picture, is the largest orchid in the world; it blooms once every 2-4 years, but can remain in bloom approximately two months.
3. Which nut tree, from whose fruit an oil and lubricant can be processed, is illegal to cut down in Brazil?

Answer: Brazil Nut

One of the largest trees in the Amazon, the Brazil nut tree may live for 500 years or more. The fruit, which may contain 8-24 seeds that are called Brazil nuts, is very hard and heavy. People are told to be careful while walking or driving under these trees!
4. Those are strange looking pods! That is the plant from which cacao beans are harvested! What delicious sweet is made with cacao beans?

Answer: Chocolate

Also called the cocoa bean, cacao is dried and processed into cocoa solids and cocoa butter, which are used for making chocolate. Spanish conquistadors under the command of Hernando Cortes found the Aztecs drinking chocolate, and introduced it to Europe.
5. Which tree produces a milky white sap that is called latex?

Answer: Rubber Tree

Collecting the latex from rubber trees is called rubber tapping. The most important product made from latex is probably natural rubber, which is used in the manufacturing of many items, such as mattresses, gloves, swim caps, and balloons.
6. You may think this ripened yellow fruit grows on a tree, but actually it is classified as the largest herbaceous flowering plant. The blossoms of the plant eventually grow into which fruit, which is also called a plantain?

Answer: Banana

Bananas develop from the banana heart in a hanging cluster, also known as a bunch, which is made up of tiers called hands. Due to their high potassium content, bananas are considered to be slightly radioactive! But don't worry, the tiny level of radioactivity in bananas won't hurt you!
7. Many different species of Bromeliads are found in the Amazon Rainforest, but the one that produces a fruit you might recognize is used to make a delicious cake! What is the name of this fruit?

Answer: Pineapple

The crown that is cut off the top of the pineapple before eating may be used to grow more fruit in approximately two years. Pineapple is a tasty snack, and it is used in many ways; for example, it is a fine garnish for ham, yummy in fruit salad, and a delicious topping for pizza.
8. Which tree, named for a brass instrument and also called the "tree of gold", is important in the Amazon Rainforest for its many healing properties?

Answer: Trumpet

The trumpet tree is believed to be able to cure many afflictions, from a sore throat to warts to asthma. Modern scientists have found evidence that it might also be used to treat diabetes and high blood pressure.
9. Quinine is made from the bark of the cinchona tree. It is an important anti-malarial medication. Which creature's bite might cause malaria?

Answer: Mosquito

Because the cinchona tree was the only source of quinine, the countries of the Amazon Rainforest effectively banned the exporting of saplings and seeds in the past. Today, however, quinine is not considered to be the best medicine to combat malaria but is used when artemisinins are not available. It has also been found to be effective in the treatment of lupus and arthritis.
10. Oh, my! That plant appears to be looking at us! In reality, the seeds of the guaranį plant, shown in the picture, contain a stimulant that is also present in coffee beans; it is, however, about 4-5 times more as potent in guaranį than it is in coffee. What is this stimulant?

Answer: Caffeine

Guaranį seeds are shelled, washed, dried, and ground into a fine powder, which is used in South American soft drinks and energy drinks, such as Red Bull. It is also found in herbal teas, and made into capsules. In the United States it is "generally recognized as safe" by the FDA.
Source: Author ponycargirl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Pony's Plants!:

These selections are dedicated to my Mother, whose love of plants has been passed on to many!

  1. Missouri Springtime Average
  2. Christmas Plants! Easier
  3. Hiking Through The Jungle Very Easy
  4. Summer in Sorrento - or Missouri! Average
  5. Biomes Abound! Average

Also part of quiz list
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us