FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Not On My Watch
Quiz about Not On My Watch

Not On My Watch Trivia Quiz


Kids don't think about time much. And when they do, they'll just look at a digital clock. They don't even know how to tell time on an analog clock. Well I think it is time for them to find out don't you think?

A multiple-choice quiz by ccollins2. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. General Topics for Kids
  8. »
  9. Around the House

Author
ccollins2
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
361,018
Updated
Aug 23 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1180
Last 3 plays: Kat1982 (8/10), toddruby96 (9/10), Guest 172 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What unit of time does the longer hand on a watch tell? Hint


Question 2 of 10
2. What does the smaller hand on a watch tell? Hint


Question 3 of 10
3. Usually, each dash between a number on a watch stands for one minute.


Question 4 of 10
4. What time is it if the minute hand and the hour hand are on the twelve? Hint


Question 5 of 10
5. If the minute hand is pointing at the number six, then it means six minutes past the hour.


Question 6 of 10
6. Some clocks might have a very thin hand that moves very fast around the clock. What does this hand measure? Hint


Question 7 of 10
7. What time is it if the minute hand is on the nine and the hour hand is almost to the six? Hint


Question 8 of 10
8. The time is 6:30 when the minute hand is on the 6 and the hour hand is between the six and the seven.


Question 9 of 10
9. What time is it when the minute hand is on the three and the hour hand is a little bit past the seven? Hint


Question 10 of 10
10. Here comes a tricky one. What time is it if the minute hand is two dashes past the seven and the hour hand is almost to the four? Hint





Most Recent Scores
Apr 03 2024 : Kat1982: 8/10
Apr 02 2024 : toddruby96: 9/10
Mar 20 2024 : Guest 172: 10/10
Mar 17 2024 : Guest 184: 7/10
Mar 11 2024 : cam4765: 7/10
Mar 07 2024 : Guest 8: 8/10
Feb 28 2024 : egads53: 5/10
Feb 27 2024 : Guest 172: 8/10
Feb 26 2024 : Guest 12: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What unit of time does the longer hand on a watch tell?

Answer: minutes

The longer hand moves a lot faster than the hour hand. It goes all the way around the clock when the hour hand moves to a new number.
2. What does the smaller hand on a watch tell?

Answer: hours

This hand is extremely slow. It only moves one number forward every hour.
3. Usually, each dash between a number on a watch stands for one minute.

Answer: True

Every minute, the minute hand moves from one of these dashes to the other. There are sixty of them if you include the number dashes themselves.
4. What time is it if the minute hand and the hour hand are on the twelve?

Answer: 12:00

The hour is whatever number the hour hand is pointing to, in this case twelve. Also, if the minute hand is pointing at the twelve, it is always zero.
5. If the minute hand is pointing at the number six, then it means six minutes past the hour.

Answer: False

When the minute hand is pointing to the six it means it is thirty minutes past the hour. Six minutes past is the sixth dash.
6. Some clocks might have a very thin hand that moves very fast around the clock. What does this hand measure?

Answer: seconds

This hand is usually a different color than the other hands. It is also usually longer than the minute hand.
7. What time is it if the minute hand is on the nine and the hour hand is almost to the six?

Answer: 5:45

When the minute hand is on the nine it it actually on the forty-fifth dash. The hour hand isn't at the six yet so it is still the five hour.
8. The time is 6:30 when the minute hand is on the 6 and the hour hand is between the six and the seven.

Answer: True

The hour hand won't be on the six because it is not 6:00. The minute hand is actually on the thirtieth dash.
9. What time is it when the minute hand is on the three and the hour hand is a little bit past the seven?

Answer: 7:15

The minute hand is on the three which is actually the fifteenth dash. The hour hand hasn't made it to the eight yet so it is still the seven hour.
10. Here comes a tricky one. What time is it if the minute hand is two dashes past the seven and the hour hand is almost to the four?

Answer: 3:37

Two dashes past the seven is the thirty-seventh dash. The hour hand hasn't made it to the four yet so it is still the three hour.
Source: Author ccollins2

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #29:

Never say no! This challenge-- yes!-- is all about the negative as our authors in the Author's Lounge received titles all with a negative spin. This Commission released in June 2013.

  1. You'll Never Finish Alive! Average
  2. Do Not Pass Go Easier
  3. Not On My Watch Easier
  4. No Retreat, No Surrender Average
  5. Nothing Can Be Avoided - Murphy's Law Tough
  6. Litotes Aren't That Bad Easier
  7. Not In My Backyard! Very Easy
  8. Hey, Don't Do That Average
  9. Not Tonight Josephine Average
  10. Thank You For Not Smoking Average
  11. There's No Way Out of This Mess Average
  12. No, A Thousand Times No! Easier

4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us