FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Litotes Arent That Bad
Quiz about Litotes Arent That Bad

Litotes Aren't That Bad Trivia Quiz


Litotes is an understatement used to emphasise the effect of ideas expressed in a phrase, sometimes by using the negative of a word to mean the opposite, e.g., "She is not unattractive". Play this quiz and you will find out that litotes aren't that bad!

A multiple-choice quiz by Plodd. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. English
  8. »
  9. Language Use

Author
Plodd
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
359,909
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
965
Last 3 plays: Guest 14 (2/10), Guest 222 (0/10), Guest 182 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. I suffered from insomnia the night before I was due to take a flight to New York, but eventually managed to get to sleep. Which of the following examples of litotes did I say when the alarm woke me up? Hint


Question 2 of 10
2. After I got dressed, I looked out of the window and saw that the sun was shining and the sky blue. Which litotes did I use? Hint


Question 3 of 10
3. What litotes did I say when I got to the airport, only to find my flight had been delayed? Hint


Question 4 of 10
4. Settled on the plane and well into my journey, the flight attendant asked whether I had enjoyed breakfast. What was my response using litotes? Hint


Question 5 of 10
5. I was sitting next to a man with a large scar across his face. What might have been my first impression, using litotes? Hint


Question 6 of 10
6. Talking with my fellow passenger, we started discussing current affairs when the man with the scar said "Global warming is not cool". What was my reply using litotes?

Hint


Question 7 of 10
7. What litotes did I think when another passenger on the plane said he was on the wrong flight?
Hint


Question 8 of 10
8. Feeling sleepy, I put on my headphones and listened to Tom Jones singing. Which of these lyrical litotes was I listening to? Hint


Question 9 of 10
9. Suddenly, the pilot's voice could be heard speaking over the tannoy. Because of air turbulence, the plane was being diverted to another city. Which sentence using litotes did I hear the pilot say? Hint


Question 10 of 10
10. The plane eventually landed safely in Washington, and when I was collected by a yellow cab, I said what to the driver using litotes in my sentence? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 01 2024 : Guest 14: 2/10
Mar 26 2024 : Guest 222: 0/10
Mar 20 2024 : Guest 182: 9/10
Mar 18 2024 : matthewpokemon: 4/10
Mar 13 2024 : Guest 112: 6/10
Mar 10 2024 : Guest 38: 9/10
Mar 08 2024 : Guest 175: 0/10
Mar 07 2024 : Guest 8: 9/10
Mar 04 2024 : Guest 178: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I suffered from insomnia the night before I was due to take a flight to New York, but eventually managed to get to sleep. Which of the following examples of litotes did I say when the alarm woke me up?

Answer: I barely got no sleep last night

This sentence is another way of saying, "I barely got any sleep last night". Using the words "barely got no" insinuates that only a small amount has been detected.
2. After I got dressed, I looked out of the window and saw that the sun was shining and the sky blue. Which litotes did I use?

Answer: The weather is not unpleasant at all

"The weather is not unpleasant at all" is another way of saying "The weather is very pleasant". The two negative words in this sentence, "not" and "unpleasant", are expressed as a positive.
3. What litotes did I say when I got to the airport, only to find my flight had been delayed?

Answer: I am not a little upset

Sometimes when we are upset, we unconsciously use litotes as a way of expressing ourselves. An alternative way of expressing this sentence is, "I am very upset".
4. Settled on the plane and well into my journey, the flight attendant asked whether I had enjoyed breakfast. What was my response using litotes?

Answer: The food was not bad

"The food was not bad" is another way of saying, "The food was good". The words "not bad" are indicative of something being middle of the road, i.e., not excellent but not poor.
5. I was sitting next to a man with a large scar across his face. What might have been my first impression, using litotes?

Answer: He's no oil painting

"He's no oil painting" can be expressed as "He's not very attractive". An oil painting is normally very aesthetic and pleasing to the eye.
6. Talking with my fellow passenger, we started discussing current affairs when the man with the scar said "Global warming is not cool". What was my reply using litotes?

Answer: I couldn't disagree less

"I couldn't disagree less" can also be phrased as, "I couldn't agree more". Other litotes you can use when you feel strongly about something are "That is no minor matter", or "That is no small issue".
7. What litotes did I think when another passenger on the plane said he was on the wrong flight?

Answer: He's not the brightest bulb in the class

Another way of saying this sentence is "He is not very clever". The brightest bulb normally shines brightly, and to say otherwise means that the subject is dim.
8. Feeling sleepy, I put on my headphones and listened to Tom Jones singing. Which of these lyrical litotes was I listening to?

Answer: It's not unusual to be loved by anyone

This could also be phrased as "It's usual to be loved by someone". Tom Jones bought us the song "It's Not Unusual" in 1965 and it became a big hit all over the world.
9. Suddenly, the pilot's voice could be heard speaking over the tannoy. Because of air turbulence, the plane was being diverted to another city. Which sentence using litotes did I hear the pilot say?

Answer: I cannot find nowhere to land

"I cannot find nowhere to land" is another way of saying "I cannot find anywhere to land". The co-pilot may have responded (using litotes) "You're not doing badly", or "That's no small accomplishment".
10. The plane eventually landed safely in Washington, and when I was collected by a yellow cab, I said what to the driver using litotes in my sentence?

Answer: This is no ordinary city

"This is no ordinary city" can be rephrased as "This is an extraordinary city". Washington is full of history and places to visit, including The White House, the Smithsonian Museum and the Lincoln Memorial.
Source: Author Plodd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #29:

Never say no! This challenge-- yes!-- is all about the negative as our authors in the Author's Lounge received titles all with a negative spin. This Commission released in June 2013.

  1. You'll Never Finish Alive! Average
  2. Do Not Pass Go Easier
  3. Not On My Watch Easier
  4. No Retreat, No Surrender Average
  5. Nothing Can Be Avoided - Murphy's Law Tough
  6. Litotes Aren't That Bad Easier
  7. Not In My Backyard! Very Easy
  8. Hey, Don't Do That Average
  9. Not Tonight Josephine Average
  10. Thank You For Not Smoking Average
  11. There's No Way Out of This Mess Average
  12. No, A Thousand Times No! Easier

4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us