Quiz about Plural Spellings
Quiz about Plural Spellings

Plural Spellings Trivia Quiz


My daughter needed practice with plural endings, so I wrote this quiz to help her. Remember, singular means one and plural means two or more.

A multiple-choice quiz by beckyel. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Words for Kids
  8. »
  9. Spelling

Author
beckyel
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
157,858
Updated
Sep 23 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
18517
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 180 (8/10), Guest 49 (4/10), forcedrhubarb (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which plural is incorrect? Hint

fox - foxes
church - churches
book - bookes
brush - brushes

2. Which is the incorrect plural? Hint

story - stories
lady - ladies
army - armies
party - partys

3. Which plural is incorrect? Hint

monkey - monkeys
journey - journies
boy - boys
valley - valleys

4. Which is the incorrect plural? Hint

wife - wives
chief - chieves
loaf - loaves
knife - knives

5. Which plural is incorrect? Hint

roof - roofs
belief - beliefs
cliff - cliffs
thief - thiefs

6. Some plurals are irregular - they don't follow usual plural rules. Which of these gives the wrong plural word? Hint

mouse - mice
man - men
sheep - sheeps
foot - feet

7. All of these words are plural. Some are the same when we just talk about one of these things. Which one changes for the singular? Hint

oxen
aircraft
deer
headquarters

8. These nouns have no plurals - furniture, homework, evidence.

True
False

9. Which plural is incorrect? Hint

zoo - zoos
piano - pianos
hero - heros
solo - solos

10. Which is the incorrect plural? Hint

potato - potatos
student - students
mouse - mice
match - matches




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which plural is incorrect?

Answer: book - bookes

Most plurals are made by adding the letter 's' to the word, so book becomes books. Words that end in 'ch', 'sh', 'x', 'o' or 's' need to have 'es' added to make them plural.
2. Which is the incorrect plural?

Answer: party - partys

If a noun ends in a consonant (a consonant is a letter that is not a vowel) and 'y', take off the 'y' and add 'ies' to make the plural. Party should become parties.
3. Which plural is incorrect?

Answer: journey - journies

If a noun ends with a vowel and 'y' the plural is made by just adding an 's'. Journeys is the correct plural of journey.
4. Which is the incorrect plural?

Answer: chief - chieves

For nouns that end in 'f' or 'fe' the plural is usually made by changing the 'f' or 'fe' to 'ves'. Chief is an exception to this rule; it becomes chiefs. Dwarf is another word that traditionally does not follow the usual pattern, but the popularity of JRR Tolkien's variant usage of dwarves has led to it being more commonly used, generally in relation to mythological figures.
5. Which plural is incorrect?

Answer: thief - thiefs

There are exceptions to the 'f'/'fe' changing to 'ves' rule and roof, cliff and belief are among them. Thieves, however, is the plural of thief.
6. Some plurals are irregular - they don't follow usual plural rules. Which of these gives the wrong plural word?

Answer: sheep - sheeps

I saw one sheep in the barn and many sheep in the field. Sheep stays the same whether singular or plural.
7. All of these words are plural. Some are the same when we just talk about one of these things. Which one changes for the singular?

Answer: oxen

Oxen is the plural of ox. Deer, aircraft and headquarters are all the same word, whether you are talking about one of them or many.
8. These nouns have no plurals - furniture, homework, evidence.

Answer: True

Furniture is often made of wood. I have a lot of homework this evening. The police examined the evidence. You cannot talk about 'furnitures' or 'homeworks' or 'evidences'.
9. Which plural is incorrect?

Answer: hero - heros

Here are more irregular plurals - some words ending in 'o' that just have an 's' added to make them plural. Hero should become heroes, though.
10. Which is the incorrect plural?

Answer: potato - potatos

The correct plural of potato is potatoes, not potatos. Some words are different from all the rules above. Why does mouse become mice and house become houses?
Source: Author beckyel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 180: 8/10
Jan 25 2023 : Guest 49: 4/10
Jan 24 2023 : forcedrhubarb: 10/10
Jan 23 2023 : Msblueeyes: 8/10
Jan 22 2023 : charlie-1: 10/10
Jan 22 2023 : Guest 136: 8/10
Jan 22 2023 : scarygirl11: 9/10
Jan 21 2023 : chang50: 9/10
Jan 21 2023 : steelman86: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Silent Letters--Shhhh! Very Easy
2. Kids Spelling B Very Easy
3. Scavenger Hunt Very Easy
4. The Dog's Breakfast Easier
5. Nouns and Verbs for Children Very Easy
6. Put on Your Thinking Cap Easier
7. Do Not Pass Go Easier
8. Play Around with Letters Easier
9. Odd One Out Very Easy
10. What Does Not Belong? Very Easy
11. Syllables Very Easy
12. The Green Kangaroo Twirls Very Easy

1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us