FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about St Lucia
Quiz about St Lucia

St Lucia Trivia Quiz


The Caribbean island of St Lucia for kids.

A multiple-choice quiz by doomed. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Our World for Kids

Author
doomed
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
254,693
Updated
Jan 15 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1188
Last 3 plays: Kat1982 (6/10), angostura (9/10), Guest 199 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the capital city of St Lucia? Hint


Question 2 of 10
2. What is the highest point in St Lucia? Hint


Question 3 of 10
3. What is the longest river in St Lucia? Hint


Question 4 of 10
4. What is the currency in St Lucia? Hint


Question 5 of 10
5. Which year did St Lucia gain independence from the UK? Hint


Question 6 of 10
6. Who is the head of state in St Lucia? Hint


Question 7 of 10
7. Which one of these famous people WAS born in St Lucia? Hint


Question 8 of 10
8. How many hours behind is St Lucia from London? Hint


Question 9 of 10
9. What religion is the majority of the population in St Lucia? Hint


Question 10 of 10
10. Which Caribbean island(s) lies due south of St Lucia? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 30 2024 : Kat1982: 6/10
Jun 16 2024 : angostura: 9/10
Jun 11 2024 : Guest 199: 6/10
May 26 2024 : bernie73: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the capital city of St Lucia?

Answer: Castries

With a population of around 12,000 Castries is one of the bigger cities in the Windward Islands, which St Lucia is part of. Castries was founded by the French in 1650 and previously, it was called "Carenage" (meaning safe anchorage).
2. What is the highest point in St Lucia?

Answer: Mount Gimie

Mount Gimie stands at 950 m. St Lucia is a volcanic island and one of the most mountainous islands in the whole of the Carribbean. Did you know that St Lucia is the only island that boasts the only drive in volcano in the world?
Other high peaks include the twin Pitons (Gros Piton and Petit Piton), striking cone shaped peaks south of Soufriere (the next big town on the island), are one of the scenic natural highlights of the Caribbean.
3. What is the longest river in St Lucia?

Answer: There are no rivers recognised as main rivers on St Lucia.

There are six so-called rivers in St Lucia, but due to the size of the island they are not classified as rivers. The Roseau 'river' runs for 13 miles and is classed as the longest stretch of water on the island.
4. What is the currency in St Lucia?

Answer: The East Caribbean dollar

The following islands of the Caribbean use the ECD: Anguilla, Antigua and Barbuda, Dominica, Grenada, Montserrat, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, and Saint Vincent and the Grenadines. The denominations of 1, 2, 5, 10 and 25 cents and 1 dollar come in coin format whilst the 1 (both coin and paper), 5, 20 and 100 dollars come in banknotes. For 100 ECDs you will get $37 US and 19 sterling.
5. Which year did St Lucia gain independence from the UK?

Answer: 1979

In 1660 St Lucia was taken over by the French, then in 1667 Britain fought an amazing 14 battles with the French for the island winning control completely in 1814. February 22nd 1979 saw St Lucia become totally independent from the UK and join the Commonwealth of Nations, which is an organisation of 53 nations world-wide which was once under British colonial rule.
6. Who is the head of state in St Lucia?

Answer: King Charles III

The King, as head of the Commonwealth, automatically is head of state in St Lucia due to the island's membership of the Commonwealth. While the King, as sovereign, is the actual head of state, the effective head of state is the Governor General, who represents him. Sir John Compton was the Prime Minister in 2007 and Dame Pearlette Louisy was Governor General in that year too.
7. Which one of these famous people WAS born in St Lucia?

Answer: Derek Alton Walcott

A West Indian poet, playwright, writer and visual artist who writes mainly in English, Walcott is one of St Lucia's most celebrated sons. He won the Nobel Prize for Literature in 1992 with works that included his well known piece "Omeros" which depicts a story based upon the island itself.
Bob Marley was born in Jamaica, Denzel Washington in Mt Vernon, New York and Sir Garfield Sobers in Barbados.
8. How many hours behind is St Lucia from London?

Answer: 4-5 hours

In the winter, the time difference in St Lucia compared to the UK is four hours. In the summer, the time difference is five hours.
9. What religion is the majority of the population in St Lucia?

Answer: Roman Catholic

Approximately two thirds of the island's population is Roman Catholic. Church is very important to the people of St Lucia and therefore church services at all churches on the island are very well-attended. The next percentage of religious followers are the Seventh Day Adventists who make up nearly 10% of the population. Following on are the people of the Pentecostal (6%) and the Anglican (2%) faiths.
10. Which Caribbean island(s) lies due south of St Lucia?

Answer: Trinidad and Tobago

These two islands lie between the Caribbean Sea and the North Atlantic Ocean, northeast of Venezuela. Famed for its sugar exports Trinidad and Tobago has a population of just over one million. Trinidad is the bigger of the two islands (94% of the land mass) and the capital Port of Spain is found there. Trinidad and Tobago became an independent nation (from the United Kingdom) in 1962 and a republic in 1976, therefore is unlike St Lucia in the fact its not part of the Commonwealth of Nations.
Source: Author doomed

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us