Quiz about Im Seeing Red
Quiz about Im Seeing Red

I'm Seeing Red! Trivia Quiz


Red is a color that symbolizes many emotions including anger and passion. Can you identify the different shades?

A photo quiz by ponycargirl. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Colors
  8. »
  9. Red

Author
ponycargirl
Time
4 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
360,522
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2391
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (2/10), ciderboxer (9/10), Guest 99 (8/10).
photo quiz
1. Identify this shade of dark red. It looks like burgundy, but is more purplish and dark brown. Hint

Cerise
Gules
Oxblood
Persian Red

photo quiz
2. This shade of red takes its name from what pours out of a volcano.

Answer: (One Word)
photo quiz
3. What shade of red is also called E120 or Natural Red 4? Hint

Candy Apple Red
Coral
Tuscan Red
Carmine

photo quiz
4. This shade of red is named after the sepals on the flower of a particular plant. Hint

Fuchsia
Sinopia
Russet
Vermilion

photo quiz
5. Identify the shade of red that is named after a fruit called "framboise" in French.

Answer: (One Word-Singular Form)
photo quiz
6. What color is half way between red and purple on a traditional color wheel? Hint

Cardinal Red
Magenta
Fire Engine Red
Burgundy

photo quiz
7. Which shade of red comes from the French word for flea? Hint

Ruddy
Carnelian
Puce
Auburn

photo quiz
8. Meaning "baked earth", which shade of red is normally used to describe the color of flower pots? Hint

Rust
Wine
Venetian Red
Terra-cotta

photo quiz
9. Which shade of red is traditionally thought to be the shade of fire or flame? It may also be used to describe the color of human blood. Hint

Scarlet
Mahogany
Falu Red
Turkey Red

photo quiz
10. This shade of red is used to describe the color of a red gemstone.

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Identify this shade of dark red. It looks like burgundy, but is more purplish and dark brown.

Answer: Oxblood

The color oxblood has been part of the English language since 1695-1705, and commonly portrays fashion and power. Sometimes it is also called red wine.
2. This shade of red takes its name from what pours out of a volcano.

Answer: Lava

In 1892 lava was first used as a color name to describe the liquid flow of volcanoes. Dark lava is used to describe the color once the lava has cooled.
3. What shade of red is also called E120 or Natural Red 4?

Answer: Carmine

Carmine was a term first used to describe a color in the English language in 1523. There are a variety of shades of carmine including: rich carmine, Spanish carmine, and pictorial carmine.
4. This shade of red is named after the sepals on the flower of a particular plant.

Answer: Fuchsia

Named for Leonard Fuchs, there are approximately 110 varieties of the plant. Mostly found in Central and South America, there are also species found in the Pacific region. The bright colors of the plant attract hummingbirds.
5. Identify the shade of red that is named after a fruit called "framboise" in French.

Answer: Raspberry

First used as a term for a color in 1892, there are several shades of raspberry, including French Raspberry, and Raspberry Rose. The color is the traditional shade used in Cossack uniforms.
6. What color is half way between red and purple on a traditional color wheel?

Answer: Magenta

The magenta dye was originally called fushsine, however, after the Battle of Magenta in 1859, the name was changed. In optics magenta and fuchsia are considered the same color, however, in color printing fuchsia contains more red.
7. Which shade of red comes from the French word for flea?

Answer: Puce

After a flea has been killed on a bedsheet, puce (or "flea color") is the color of the bloodstains. The term as a color was used beginning in 1787, and is said to have been a favorite of Marie Antoinette.
8. Meaning "baked earth", which shade of red is normally used to describe the color of flower pots?

Answer: Terra-cotta

Terra-cotta is a ceramic that was produced by ancient people and used in a variety of shapes. It has been used in sculpting, architecture, and making water pipes.
9. Which shade of red is traditionally thought to be the shade of fire or flame? It may also be used to describe the color of human blood.

Answer: Scarlet

The use of scarlet as a color name dates to approximately 1250. In the Catholic religion, scarlet robes are worn by Cardinals. Really, the blood of a living person is probably closer to crimson than scarlet.
10. This shade of red is used to describe the color of a red gemstone.

Answer: Ruby

A ruby gemstone's color can vary from pink to blood-red, and the color helps to determine the value of the stone, with blood-red being the most valuable. Rubies are a form of the mineral corundum.
Source: Author ponycargirl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 86: 2/10
Jan 23 2023 : ciderboxer: 9/10
Jan 04 2023 : Guest 99: 8/10
Jan 02 2023 : Guest 203: 5/10
Jan 01 2023 : Guest 1: 6/10
Jan 01 2023 : Guest 98: 7/10
Jan 01 2023 : Guest 32: 9/10
Dec 31 2022 : Guest 66: 9/10
Dec 18 2022 : ZWOZZE: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series My Favorite Pigments!:

From a variety of categories, these quizzes have different hues in their titles!

  1. The Adorable Red Panda Average
  2. The Golden Age of Athens Average
  3. Tales of the Amber Room Average
  4. Henry and the Black Prince Average
  5. Tales of the Black Hole Average
  6. India's Colorful Cities Average
  7. I'm Seeing Red! Average
  8. Oldie Goldie Games Easier
  9. Erik The Red Average

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us