FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Winter Weather
Quiz about Winter Weather

Winter Weather Trivia Quiz


How much do you know about winter weather? Test yourself, keep warm, and have fun!

A multiple-choice quiz by Trufflesss. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Time

Author
Trufflesss
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
335,527
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2700
Last 3 plays: wellenbrecher (10/10), Guest 1 (5/10), Guest 199 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is frostbite? Hint


Question 2 of 10
2. When the weather is extremely cold and dry, snow is less likely to fall.


Question 3 of 10
3. If you exhibit mental confusion, lack of coordination, and slurred speech in cold weather, what are you suffering from?

Answer: (one word, eleven letters)
Question 4 of 10
4. Snowflakes usually have how many sides? Hint


Question 5 of 10
5. Snow blindness is caused by too much snow - there is no visible horizon and the person may become disoriented because of lack of shadows and depth.


Question 6 of 10
6. What do Canadians use toboggans for? Hint


Question 7 of 10
7. Why is there often a lot of snow in regions surrounding large bodies of water, such as lakes? Hint


Question 8 of 10
8. What is a chinook? Hint


Question 9 of 10
9. Chionophobia is an abnormal fear of what? Hint


Question 10 of 10
10. What is wind chill? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 18 2024 : wellenbrecher: 10/10
Feb 11 2024 : Guest 1: 5/10
Feb 08 2024 : Guest 199: 9/10
Feb 07 2024 : Fenwayfan60: 8/10
Feb 05 2024 : Guest 199: 7/10
Jan 22 2024 : Guest 68: 1/10
Jan 20 2024 : Steelflower75: 8/10
Jan 19 2024 : poetkah: 9/10
Jan 18 2024 : Guest 104: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is frostbite?

Answer: frozen body tissue

Frostnip is the first stage of frostbite. Frostbite is damage to skin and possibly deeper tissues because of the cold. Left untreated, it can lead to infections and even amputations.
2. When the weather is extremely cold and dry, snow is less likely to fall.

Answer: True

If it is really cold, there is less moisture in the air. Less moisture means less snow.
3. If you exhibit mental confusion, lack of coordination, and slurred speech in cold weather, what are you suffering from?

Answer: hypothermia

Hypothermia is the lowering of the core body temperature. It can be very dangerous and if left too long, can lead to heart failure.
4. Snowflakes usually have how many sides?

Answer: six

Yes, snowflakes have six sides usually. They can come in different sizes, depending on how many ice crystals stick together to form a snowflake.
5. Snow blindness is caused by too much snow - there is no visible horizon and the person may become disoriented because of lack of shadows and depth.

Answer: False

Snow blindness is actually a burn of the cornea (clear covering of the eye) caused by UVB rays. It is also known as photokeratitis. A whiteout is the condition in which a person has no reference points because of too much snow. The horizon is not visible as it blends with the clouds - people have been known to become lost in their own front yards and have to feel their way back.
6. What do Canadians use toboggans for?

Answer: sliding down hills

A toboggan is a kind of sled with no runners on the bottom; the underside of the toboggan runs directly over the snow. Traditionally toboggans were made of wood with parallel wooden slats bound together. They were curved up at the top to form a shape like a candy cane. Toboggans are lots of fun!
7. Why is there often a lot of snow in regions surrounding large bodies of water, such as lakes?

Answer: There is more moisture in the air.

There is more moisture in the air around lakes than in dry areas. Moisture is crucial to the production of snow.
8. What is a chinook?

Answer: warm winter wind

Chinooks are warm (relatively speaking), dry winds. Chinook winds blow down the eastern side of the Rocky Mountains.
9. Chionophobia is an abnormal fear of what?

Answer: snow

If you suffer from chionophobia, you have an abnormal fear of snow. Sufferers of this disorder may fear being stranded in the snow or becoming housebound in a snowstorm.
10. What is wind chill?

Answer: how the air temperature feels on the skin

Wind chill is a measure of the cooling effect that the wind has on the body. As the wind blows, it carries the body's internally-generated heat away. Flesh is affected by wind chill, but metal is not, so animals and people are vulnerable to it. Wind chill is different from the actual temperature, so the real temperature and the wind chill temperature are reported.

The wind chill factor is calculated with wind speed and the ambient temperature.
Source: Author Trufflesss

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us