Quiz about Quite a Cloudy Day
Quiz about Quite a Cloudy Day

Quite a Cloudy Day Trivia Quiz


Clouds are some of the most interesting meteorological phenomena. Besides looking good, or ominous, some can predict the weather days in advance. See how you score on this quiz that will go right over your head!

A photo quiz by CmdrK. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment
  8. »
  9. Weather

Author
CmdrK
Time
4 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
372,076
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
627
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 80 (7/10), Glaswegian (5/10), Guest 35 (2/10).
photo quiz
1. Glider pilots think this type of cloud is great but pilots of powered aircraft stay away from them. What are they called? Hint

noctilucent
lenticular
nacreous
cirrus

photo quiz
2. Technically, this is a cirrocumulus or altocumulus cloud, but what is the folkname given to this type of cloud?
Hint

mackerel sky
stratocumulus
cotton balls
stratus

photo quiz
3. Here's one that made our ancestors quail. It may be called a halo or sunbow. What is the name of the cloud that causes it? Hint

cumulus
cirrostratus
nimbostratus
cumulonimbus

photo quiz
4. What is this particular type of cumulonimbus cloud called?
Hint

anvil top
dartmoor
scary
fractus

photo quiz
5. It may look like benign weather in this picture but it won't be for long. What is the colloquial name for this type of cirrus cloud? Hint

cat tails
mules
lentils
mares tails

photo quiz
6. This type of cloud can cover large distances and sometimes the whole sky. It's name is taken from Latin. Do you know what it is?
Hint

contrail
asperatus
arcus
stratus

photo quiz
7. You can tell it will be a nice day here because of the fair-weather clouds in the sky. What is their name? Hint

cirrocumulus
altostratus
nimbostratus
cumulus

photo quiz
8. Yes, that really is a cloud formation. Can you guess what its name is?
Hint

mammatus
pileus
Kelvin-Helmholtz instability
contrail

photo quiz
9. You're right, this is fog. Okay, smarty, fog forms when there is very little difference between air temperature and what? Hint

dew point
barometric pressure
relative humidity
absolute humidity

photo quiz
10. What time is it if you see a cloud like this? It's time to take cover! What is this cloud type known as? Hint

stinger
funnel
nebulosus
contrail


Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Glider pilots think this type of cloud is great but pilots of powered aircraft stay away from them. What are they called?

Answer: lenticular

Lenticular (lens shaped) clouds are a type of cumulus cloud that will form where there is an obstruction to airflow; it can be mountains or man-made objects. There is considerable turbulence surrounding these clouds, dangerous for powered aircraft but glider pilots seek out the strong updrafts generated around the clouds to gain altitude and fly for long distances. Lenticular clouds have been mistaken for flying saucers on more than one occasion.
2. Technically, this is a cirrocumulus or altocumulus cloud, but what is the folkname given to this type of cloud?

Answer: mackerel sky

These cloud formations got their name from English sailors who thought they looked like the scales of Atlantic mackerel fish. They are usually found at altitudes above 18,000 ft/5,486 m, and are often the result of a weather system breaking up. The sailor's rhyme is "Mackerel in the sky, three days dry".
3. Here's one that made our ancestors quail. It may be called a halo or sunbow. What is the name of the cloud that causes it?

Answer: cirrostratus

"Everybody's dancin' in a ring around the sun" went some of the lyrics to "The Golden Road to Unlimited Devotion" by the Grateful Dead but many early cultures thought the haloes portended times of danger or change. They are actually caused by high, thin clouds composed of ice crystals. If the sun is at just the right angle to the viewer (often 22 degrees) a ring is seen around it.
4. What is this particular type of cumulonimbus cloud called?

Answer: anvil top

Cumulonimbus clouds are storm clouds that can reach as much as 60,000 ft/18,300 m in height. Anvil top clouds form when the ice crystals at the top of the cumulonimbus cloud reach the bottom of the stratosphere and flatten out because the stratosphere is warmer than the air in the cloud. The anvil can spread for long distances, even hundreds of miles if conditions are right.
5. It may look like benign weather in this picture but it won't be for long. What is the colloquial name for this type of cirrus cloud?

Answer: mares tails

Cirrus clouds can be high-altitude, long, wispy streams such as the ones seen in this photo. Technically, cirrus uncinus (with turned-up ends) are properly called mares tails; the long, straight subform is likely to be cirrus fibratus. If you see either, expect a weather change in 12 to 24 hours.
6. This type of cloud can cover large distances and sometimes the whole sky. It's name is taken from Latin. Do you know what it is?

Answer: stratus

Most cloud names are taken from Latin; stratus means layer. They may produce a light drizzle but no significant rain. They are found below 6,000 ft/2,000 m, forming when a layer of warm, moist air rises from the earth and its relative humidity increases.
7. You can tell it will be a nice day here because of the fair-weather clouds in the sky. What is their name?

Answer: cumulus

Cumulus clouds are low-level fluffy clouds appearing by themselves or in groups. They contain little moisture but if the atmosphere becomes unstable or they pick up much water vapor they can change into tall cumulonimbus clouds known as thunderheads.
8. Yes, that really is a cloud formation. Can you guess what its name is?

Answer: mammatus

Mammatus (from the Latin 'mamma' meaning breast or udder) clouds usually form on the bottom of cumulonimbus storm clouds but might be seen on other types. They are the only cloud that forms from sinking, rather than rising, air. While their looks might make you apprehensive, they form after the worst part of a storm system has passed and do not mean that a tornado is imminent.
9. You're right, this is fog. Okay, smarty, fog forms when there is very little difference between air temperature and what?

Answer: dew point

Fog may - or may not - form when the relative humidity is at, or close to, 100%. The more reliable indicator for fog to form is when the difference between air temperature and the dew point (the temperature at which water vapor condenses) is less than 4F/ 2.5C. Precipitation from fog occurs when the water droplets join and become too heavy to remain in the fog.
10. What time is it if you see a cloud like this? It's time to take cover! What is this cloud type known as?

Answer: funnel

This is called a funnel cloud; it forms at the base of cumulonimbus clouds, usually supercell thunderstorms. If a funnel cloud reaches the ground it is called a tornado. They have the potential for immense destruction and while occurring mostly in "Tornado Alley" in central North America, they can appear most anywhere if weather conditions are right.
Source: Author CmdrK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 80: 7/10
Jan 30 2023 : Glaswegian: 5/10
Jan 28 2023 : Guest 35: 2/10
Jan 23 2023 : JCSon: 8/10
Dec 31 2022 : snhha: 10/10
Dec 27 2022 : Guest 98: 10/10
Dec 27 2022 : Guest 75: 7/10
Dec 20 2022 : Guest 120: 7/10

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us