FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Average Meteorology
Quiz about Average Meteorology

Average Meteorology Trivia Quiz


I've always been interested in meteorology, so here are some of my favorite questions which I have collected over the years. Good luck!

A multiple-choice quiz by weather20. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment
  8. »
  9. Weather

Author
weather20
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
160,958
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2500
Last 3 plays: Guest 125 (9/10), Minou14 (9/10), Guest 207 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which surface absorbs the most sunlight? Hint


Question 2 of 10
2. What weather-related reason is one of the leading causes of aircraft accidents? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these scales measures the intensity of tornadoes?
Hint


Question 4 of 10
4. At what time of day are noctilucent clouds visible? Hint


Question 5 of 10
5. What criteria must be met for a snowstorm to be rightfully called a blizzard? Hint


Question 6 of 10
6. Which type of front moves the fastest (on average)? Hint


Question 7 of 10
7. The process of a cloud droplet becoming large enough to fall out as rain is called which of these? Hint


Question 8 of 10
8. Are there any glaciers in the USA east of the Mississippi River?


Question 9 of 10
9. What was the highest wind gust recorded on the summit of Mount Washington, NH during the twentieth century? Hint


Question 10 of 10
10. What is it called when the air is so dry, that precipitation evaporates before it reaches the ground? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 01 2024 : Guest 125: 9/10
Jun 15 2024 : Minou14: 9/10
Jun 13 2024 : Guest 207: 7/10
May 27 2024 : quizzer74: 8/10
May 27 2024 : cecil1: 5/10
May 26 2024 : Guest 174: 2/10
May 20 2024 : Guest 50: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which surface absorbs the most sunlight?

Answer: Dense Forests

Grassy fields and dry sand are not far behind in absorption, but snow reflects nearly all sunlight.
2. What weather-related reason is one of the leading causes of aircraft accidents?

Answer: Downbursts (Microbursts)

Inside a thunderstorm, there are strong winds. These very intense downward winds are called downbursts-or the smaller version microbursts.
3. Which of these scales measures the intensity of tornadoes?

Answer: Fujita

Now replaced by the Enhanced Fujita scale, the name derives from Ted Fujita the man who came up with it, in collaboration with Allen Pearson. Saffir-Simpson measures hurricanes and Beaufort relates to wind. The Douglas sea scale measures the height of waves and sea swell.
4. At what time of day are noctilucent clouds visible?

Answer: Night

These rare clouds are formed high in the atmosphere from ice crystals, and can travel at very impressive speeds. They form during the evening and can often be seen at night when they reflect sunlight.
5. What criteria must be met for a snowstorm to be rightfully called a blizzard?

Answer: Constant winds or gusts of 35 mph or more, AND visibility below 1/4 mile with heavy snow and/or blowing snow, AND all of these things must last for at least 3 hours.

Heavy snow+wind=trouble.
6. Which type of front moves the fastest (on average)?

Answer: Cold Front

Cold Front- approx. 20mph
Warm Front- approx. 15mph
Stationary Front- moves very little or not at all.
7. The process of a cloud droplet becoming large enough to fall out as rain is called which of these?

Answer: Coalescence

The average raindrop contains about 1 million times as much water as a single cloud droplet.
8. Are there any glaciers in the USA east of the Mississippi River?

Answer: No

Tuckerman Ravine, on New Hampshire's Mount Washington, holds snow for much of the year, yet it is not by any means considered a glacier.
9. What was the highest wind gust recorded on the summit of Mount Washington, NH during the twentieth century?

Answer: 231 mph

Hurricane force winds blow on the summit of Mount Washington, New Hampshire on average of 110 days a year, (greater than 75 mph). And these winds blow much of the snow off the summit and into the many gullies and ravines. The reading of 231 mph was recorded in 1934.
10. What is it called when the air is so dry, that precipitation evaporates before it reaches the ground?

Answer: Virga

This is when you see precipitation over your area on the weather radar, but there appears to be none when looking outside.
Source: Author weather20

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. A Question of Weather Easier
2. Quite a Cloudy Day Average
3. Hazard a Guess? Average
4. Dust In the Wind Average
5. Let It Rain Average
6. Riders on the Storm Average
7. Weird Weather Average
8. Sometimes It Snows In April Average
9. Seasonal Weather in the USA Average
10. The Science of Snowflakes Average
11. Lightning Facts Average
12. Marine Weather Average

7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us