Quiz about Sometimes It Snows In April
Quiz about Sometimes It Snows In April

Sometimes It Snows In April Trivia Quiz


As if blizzards and hurricanes were not enough to keep us on our toes, occasionally the world gives us unusual weather. It's a world of strange weather out there.

A photo quiz by dcpddc478. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment
  8. »
  9. Weather

Author
dcpddc478
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
392,888
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
314
Last 3 plays: Guest 80 (9/10), Nddstuff (6/10), KentQuizzer (8/10).
photo quiz
1. What is it called when there is coronal discharge from a pointed object during a storm? Hint

Brown dwarf
Typhendra
St. Elmo's Fire
Plasmaderm

photo quiz
2. A brinicle is another name for a monsoon.

True
False

photo quiz
3. Fire tornadoes are sometimes known as what? Hint

Fire devils
Flame turners
Flame twisters
Fire demons

photo quiz
4. What is the name of this type of weather phenomenon? Hint

Stratus nebulosus transluciduscloud
Cirrus fibratus radiatus cloud
Lenticular cloud
Altocumulus stratiformis perlucidus cloud

photo quiz
5. Where would you commonly see frost flowers? Hint

The Arctic
The Sargasso Sea
Madrid, in Spain
Miami, Florida

photo quiz
6. This lake in a desert is a mirage.

True
False

photo quiz
7. What type of storm do you see volcanic lightning in? Hint

Pooloo
Dirty thunderstorm
Supercell storm
Black thunderstorm

photo quiz
8. The haboob is a low lying cloud.

True
False

photo quiz
9. What do you call this vertical shaft of light from the sun? Hint

Sun lines
Sun pillar
Sun screen
Sun statues

photo quiz
10. What do you call this colorful weather phenomena? Hint

Fire rainbow
Hearts of Color
Sky rainbow
Color bleeding


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is it called when there is coronal discharge from a pointed object during a storm?

Answer: St. Elmo's Fire

St. Elmo's fire is defined as coronal discharge coming from a pointed object such as a ship's mast. It takes place when a strong electrical field in the atmosphere causes a ball of light or plasma to appear. It commonly appears on ships during thunderstorms making sailors in past times regard it with religious awe.
2. A brinicle is another name for a monsoon.

Answer: False

The first brinicle was discovered in the 1960s. A brinicle forms below sea ice when a flow of saline water meets an area of ocean water and it forms the equivalent of an underwater icicle.
3. Fire tornadoes are sometimes known as what?

Answer: Fire devils

Known as fire devils or fire tornadoes, these are a terrifying weather phenomenon. They occur when fire and strong winds come together. Sometimes they can form a tornado like structure that sucks up burning debris but rarely form full blown tornadoes.
4. What is the name of this type of weather phenomenon?

Answer: Lenticular cloud

A lenticular cloud is a round disc shaped cloud that is often mistaken for a UFO. The stationary clouds normally form in perpendicular alignment to whatever the wind direction is.
5. Where would you commonly see frost flowers?

Answer: The Arctic

These frosty flowers are usually found in the Arctic and are caused by imperfections in the ice in sub-zero temperatures. The spikes in these flowers have been found to contain microorganisms which makes them lot like a coral reef.
6. This lake in a desert is a mirage.

Answer: True

This photo shows a lake in the desert which is not real, it is a mirage. They are often seen in deserts but can be seen all over the world. A mirage is an optical illusion caused by the atmospheric conditions in hot weather.
7. What type of storm do you see volcanic lightning in?

Answer: Dirty thunderstorm

This rare phenomenon called a dirty thunderstorm, complete with volcanic lightning, is seen in volcanic eruptions. When ash and ice in the sky meet they generate a thunderstorm.
8. The haboob is a low lying cloud.

Answer: False

A haboob is a type of dust storm. They occur in dry land areas of the world and are carried on weather fronts. They occur when thunderstorms are in the area and often the water from the thunderstorm evaporates in the dust storm. These storms often reach 35-100 km/h (22-62 mph).
9. What do you call this vertical shaft of light from the sun?

Answer: Sun pillar

A sun pillar is a halo phenomenon of a vertical shaft of light that extends upward, downward or both from the sun. They are seen at sunrise or sunset. Pillars form when sunlight reflects off the surfaces of ice crystals associated with thin, high-level clouds.
10. What do you call this colorful weather phenomena?

Answer: Fire rainbow

The name commonly given to these is thought of as misleading as they are not related to fires or rainbows. The fire rainbow you see is an optical illusion formed by plate-shaped ice crystals.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 80: 9/10
Jan 17 2023 : Nddstuff: 6/10
Dec 30 2022 : KentQuizzer: 8/10
Dec 26 2022 : EChapin: 7/10
Dec 21 2022 : Richard27: 10/10
Dec 20 2022 : Dotty39: 5/10

2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us