FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Little Bit of Weather
Quiz about A Little Bit of Weather

A Little Bit of Weather Trivia Quiz


As a United States Navy meteorologist, I've learned a lot of neat things about the weather. How much do you know?

A multiple-choice quiz by nealio302. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment
  8. »
  9. Weather

Author
nealio302
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
282,127
Updated
Nov 06 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3233
Last 3 plays: daveguth (9/10), Dreessen (7/10), slay01 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What are bubble-like protrusions that can sometimes hang from the base of a cumulonimbus cloud called? Hint


Question 2 of 10
2. What type of cloud has multiple tower-like pillars protruding upwards? Hint


Question 3 of 10
3. What type of cloud appears as a lens or almond shape? Hint


Question 4 of 10
4. What is the phenomenon in which rain evaporates before it reaches the ground? Hint


Question 5 of 10
5. What are cirriform-type clouds made up of? Hint


Question 6 of 10
6. What is the phenomenon in which sun rays are visible out of the top or bottom of a cloud? Hint


Question 7 of 10
7. What are the ragged cloud fragments that usually form beneath the base of a stratus layer called? Hint


Question 8 of 10
8. Sometimes, cumulus clouds can form from industrial smoke, volcanic eruptions, and forest fires. What are these types of clouds known as? Hint


Question 9 of 10
9. There are two classifications for the cumulonimbus cloud (CB3 and CB9). What are the two different types? Hint


Question 10 of 10
10. Fog and mist are similar, but not completely the same. What distinguishes fog from mist? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 04 2024 : daveguth: 9/10
Apr 29 2024 : Dreessen: 7/10
Apr 25 2024 : slay01: 10/10
Apr 19 2024 : Guest 103: 0/10
Apr 16 2024 : PurpleComet: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are bubble-like protrusions that can sometimes hang from the base of a cumulonimbus cloud called?

Answer: Mammatus

Mammatus clouds are normally seen with thunderstorms, however, they are not necessarily indicative of severe weather. Mammatus is the result of sinking moist air moving downward into dry air. It basically an upside-down cloud.
2. What type of cloud has multiple tower-like pillars protruding upwards?

Answer: Castellanus

Castellanus-type clouds can form in all three cloud layers, but are more commonly seen in the mid-layer as altocumulus castellanus.
3. What type of cloud appears as a lens or almond shape?

Answer: Lenticular

Lenticular clouds are created by horizontal wave-like motions in the atmosphere and are most frequently seen in mountainous regions.
4. What is the phenomenon in which rain evaporates before it reaches the ground?

Answer: Virga

Virga is rain that falls into extremely dry air and is evaporated before it can reach the ground. They look similar to a cirrus cloud, but are much lower in the sky.
5. What are cirriform-type clouds made up of?

Answer: Ice crystals

Although all clouds are made up of water droplets, cirriform clouds form so high in the atmosphere that this water freezes into small ice crystals.
6. What is the phenomenon in which sun rays are visible out of the top or bottom of a cloud?

Answer: Crepuscular rays

Crepuscular rays are seen through gaps in clouds as columns of sunlight, which are separated by darker regions of cloud shadows. We are able to see the light so well due to reflection, scattering, and diffraction.
7. What are the ragged cloud fragments that usually form beneath the base of a stratus layer called?

Answer: Fractus

Fractus, also known as "scud" are significantly closer to the ground than the layer which they form below. They are formed due to strong winds shearing the bottom part of the cloud layer.
8. Sometimes, cumulus clouds can form from industrial smoke, volcanic eruptions, and forest fires. What are these types of clouds known as?

Answer: Pyrocumulus

Pyrocumulus clouds form much like cumulus clouds.
9. There are two classifications for the cumulonimbus cloud (CB3 and CB9). What are the two different types?

Answer: Cumulonimbus without an anvil and cumulonimbus with an anvil

CB3 has great vertical extent, but there is no anvil shape at the top. CB9 has so much vertical extent that the top of the cloud reaches the top of the troposphere, which acts as a cap, causing the top to push outward and take on the appearance of an anvil.
10. Fog and mist are similar, but not completely the same. What distinguishes fog from mist?

Answer: Density

With fog, the visibility is reduced to less than half of a mile. Mist reduces the visibility to five-eighths of a mile or more.
Source: Author nealio302

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us