FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about My Mind Melted
Quiz about My Mind Melted

My Mind Melted! Trivia Quiz


Try not to melt with the heat of these science questions.

A multiple-choice quiz by pennie1478. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment
  8. »
  9. Weather

Author
pennie1478
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
370,037
Updated
Sep 16 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
582
Last 3 plays: frozennugget (8/10), Guest 167 (8/10), rossian (10/10).
-
Question 1 of 10
1. After a volcanic eruption, a colored ring of dust particles can sometimes be seen around the sun. The ring is named for which of these? Hint


Question 2 of 10
2. In the USA the measure of what hot weather feels like to an average person in different temperatures and humidities is known as what? Hint


Question 3 of 10
3. From 1967 to 1969, a city in which American state held the record for the most consecutive days of sunshine, at 768 days? Hint


Question 4 of 10
4. A period of extremely hot weather that happens in the Northern Hemisphere during the months of July and August goes by what nickname? Hint


Question 5 of 10
5. Lightning will not strike the same person, or the same place, a second time.


Question 6 of 10
6. A fulgurite is a piece of petrified hot lightning created when lightning hits dry sand. In what language does fulgur mean lightning? Hint


Question 7 of 10
7. A lightning bolt is six times hotter than the sun.


Question 8 of 10
8. In relation to lightning, what is the corona envelope? Hint


Question 9 of 10
9. Due to what natural disaster was 1816 known around the world as the year without a summer? Hint


Question 10 of 10
10. There are several different types of lightning strokes. Which of these is a real lightning stroke? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 23 2024 : frozennugget: 8/10
Jun 18 2024 : Guest 167: 8/10
May 19 2024 : rossian: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. After a volcanic eruption, a colored ring of dust particles can sometimes be seen around the sun. The ring is named for which of these?

Answer: Bishop

A bishop's ring is a ring of dust particles in the air that surrounds the sun and gives off a colored hue, variously described as bluish, reddish-brown and edged with yellow. A bishop's ring is normally seen after a strong volcanic eruption on earth.
2. In the USA the measure of what hot weather feels like to an average person in different temperatures and humidities is known as what?

Answer: Heat Index

The heat index uses the day's temperature and adds in the humidity for that day. Using both numbers, the heat index calculates what the temperature actually feels like for that day. For instance, if the temperature is 100 degrees outside and humidity is at 70%, the temperature outside would actually feel like it was 144 degrees.
3. From 1967 to 1969, a city in which American state held the record for the most consecutive days of sunshine, at 768 days?

Answer: Florida

St. Petersburg, Florida held the record of most consecutive days of sunshine with 768 days from February 9, 1967 to March 17, 1969. Yuma, Arizona has an average of 90% sunny days or 4,000 sunny hours per year. For the maximum amount of days in darkness, the South Pole has had 182 days of darkness and the North Pole has had 176 days of darkness.
4. A period of extremely hot weather that happens in the Northern Hemisphere during the months of July and August goes by what nickname?

Answer: Dog days of summer

The dog days of summer are normally between early July and mid August. The name of this weather phenomenon came about in Ancient Egypt when the Egyptians believed that the dog star, Sirius, which came up with the sun during the middle of the year added to the heat of the sun.
5. Lightning will not strike the same person, or the same place, a second time.

Answer: False

Lightning can and will strike the same person or the same place that it had struck previously. In one particular New York storm, lightning was recorded hitting the Empire State Building twelve times.
6. A fulgurite is a piece of petrified hot lightning created when lightning hits dry sand. In what language does fulgur mean lightning?

Answer: Latin

When lightning hits dry sand, the heat is intense enough that it melts the sand into a glassy tube. The tubes have been recorded to be anywhere from two inches across to one-hundred feet long. Inside, the tubes are glassy while outside the tubes are rough from sand adhesion. White tubes of fulgurite are uncommon. Most fulgurites found are black or tan in color.
7. A lightning bolt is six times hotter than the sun.

Answer: True

A lightning bolt's temperature can be close to 54,000 degrees F (30,000 degrees C). A human can survive a lightning strike as long as the lightning does not pass through their heart or spinal column.
8. In relation to lightning, what is the corona envelope?

Answer: Glowing discharge that surrounds lightning

A corona envelope is the glowing discharge of lightning that can be as wide as 10 to 20 feet. The speed of lightning can be from 100 to 1000 miles per second. The length of a stroke of lightning can be as much as twenty miles long.
9. Due to what natural disaster was 1816 known around the world as the year without a summer?

Answer: Volcanic eruption

A volcano in Indonesia, named Mount Tambora, erupted spewing billions of dust particles into the stratosphere. Because the dust entered the stratosphere, heavy winds carried the particles around the world. Unseasonal temperatures were found in Europe while snow and frost plagued the New England states of the USA.
10. There are several different types of lightning strokes. Which of these is a real lightning stroke?

Answer: Forked lightning

There are several different types of lightning:

Ball lightning is lightning shaped in a white or colored sphere that is only seen for a few seconds. Streak lightning is the most common form of lightning with just a streak of white passing from the sky to the ground.
Forked lightning is two lightning branches in the sky.
Sheet lightning is a sheet of lightning flashing in the sky.
Ribbon lightning is a swirl of lightning being blown by the wind.
Heat lightning is a flash of lightning seen on the horizon during hot weather.
Source: Author pennie1478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. A Question of Weather Easier
2. Dust In the Wind Average
3. The Science of Fog Average
4. Lightning Facts Average
5. Let It Rain Average
6. Riders on the Storm Average
7. Hazard a Guess? Average
8. Weird Weather Average
9. Seasonal Weather in Wichita, Kansas Average
10. The Science of Snowflakes Average
11. Marine Weather Average
12. Red Sky at Night Average

7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us