Quiz about Lightning Facts
Quiz about Lightning Facts

Lightning Facts Trivia Quiz


A true or false quiz on lightning.

A multiple-choice quiz by ashalia. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment
  8. »
  9. Weather

Author
ashalia
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
57,171
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5450
Last 3 plays: Guest 80 (9/10), Guest 86 (9/10), Stoaty (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. More men than women die from lightning each year in the United States.

True
False

2. Greek and Roman temples often were erected at sites where lightning struck.

True
False

3. A single lightning strike can kill several people who are in physical contact with one another or are in close enough range that the strike can spread out over the ground.

True
False

4. The safest thing that you can do if you are outside and there is lightning is get into a hard-topped all-metal vehicle (assume you have many options).

True
False

5. If you are in the mountains and lightning begins to strike, you should quickly get below the treeline and get into a grove of small trees.

True
False

6. Telephone lines are extremely dangerous during a storm.

True
False

7. Lightning strike survivors often have difficulty with short-term memory.

True
False

8. When a person is struck by lightning, the result can be cardiac arrest.

True
False

9. Lightning can spread out some 60 Ft. upon striking Earth's surface.

True
False

10. If there is no shelter, you should crouch on the balls of your feet in the open, keeping twice as far away from a tree as it is tall.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. More men than women die from lightning each year in the United States.

Answer: True

Statistics from the National Weather Service gives figures of around 80% to 20%. This is partly explained by the highest risk outdoor activity being fishing, although their report also mentions that men are 'less aware' of the dangers.
2. Greek and Roman temples often were erected at sites where lightning struck.

Answer: True

They worshipped the gods here in an attempt to appease them.
3. A single lightning strike can kill several people who are in physical contact with one another or are in close enough range that the strike can spread out over the ground.

Answer: True

This is especially dangerous at sporting events. This could include spectators sitting on the same bleacher seat or football players in a huddle.
4. The safest thing that you can do if you are outside and there is lightning is get into a hard-topped all-metal vehicle (assume you have many options).

Answer: False

You should first go inside a completely covered building, then second you should go to a hard-topped all-metal vehicle.
5. If you are in the mountains and lightning begins to strike, you should quickly get below the treeline and get into a grove of small trees.

Answer: True

Make absoulutely sure that you are not standing next to a tall tree when you are in the mountains. If you are standing next to a tall tree, you are more likely to get struck by lightning that you are if you are in a group of small trees.
6. Telephone lines are extremely dangerous during a storm.

Answer: True

Along with phone lines, you should stay away from televisions, electrical outlets, and showers and or baths until the storm has passed.
7. Lightning strike survivors often have difficulty with short-term memory.

Answer: True

The also have problems with coding new information and accessing old information, multitasking, distractibility, irritability and experience personality change.
8. When a person is struck by lightning, the result can be cardiac arrest.

Answer: True

Along with cardiac arrest, they can also experience neurological damage.
9. Lightning can spread out some 60 Ft. upon striking Earth's surface.

Answer: True

This all depends on the soil's characteristics.
10. If there is no shelter, you should crouch on the balls of your feet in the open, keeping twice as far away from a tree as it is tall.

Answer: True

Just avoid being the tallest object. This will decrease your chances of being struck by lightning.
Source: Author ashalia

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 80: 9/10
Feb 01 2023 : Guest 86: 9/10
Jan 22 2023 : Stoaty: 8/10
Jan 22 2023 : glenjue: 10/10
Jan 19 2023 : Guest 174: 1/10
Jan 19 2023 : Guest 99: 8/10
Jan 17 2023 : Guest 174: 6/10
Dec 28 2022 : xxFruitcakexx: 6/10
Dec 20 2022 : Guest 120: 10/10

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us