Quiz about It Wasnt a Dark and Stormy Night
Quiz about It Wasnt a Dark and Stormy Night

It Wasn't a Dark and Stormy Night Quiz


You do not have access to the weather forecast and the sky looks pretty clear but is bad weather incoming? Test your knowledge of non-instrumental weather forecasting.

A multiple-choice quiz by geowhiz. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment
  8. »
  9. Weather

Author
geowhiz
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
379,066
Updated
Jul 14 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
1449
Last 3 plays: BullsGold (6/15), Guest 80 (11/15), stevroll (7/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Wind has a lot to do with a coming storm. On a sunny day, which winds would be most likely to indicate a coming storm front (in the Northern Hemisphere)? Hint

Westerly
Southerly
Northerly
Easterly

2. There are two contrasting types of pressure systems: low and high. Rainy weather is usually caused by which type of pressure system?

Answer: (One Word: low or high)
3. You are out camping and want to know what the weather may be like the next day. Luckily you have made a campfire to cook for the night. What should you look at in the fire to determine what tomorrow's weather may hold? Hint

The way the smoke rises
The color of the fire
The dampness of the logs
The length the fire burns

4. Dew on the ground in the morning seems like it would be a good indicator of coming rain or not. Which of these statements about dew has an element of truth? Hint

Dry grass means the day will be dry
Dew on the ground indicates clear weather
Dew on the grass means that it will rain
It rained overnight

5. You may have heard the phrase "flowers smell best just before the rain," but why is this phrase true? Hint

Flowers know when it will rain and decide to smell better
Humid environments enhance your sense of smell
Flowers release hormones on rainy days
The phrase is not true

6. Clouds are an easy thing to look at to predict the weather. One thing to look at is how high or low a cloud is in the sky. Do high or low clouds signify rainy and stormy weather?

Answer: (One Word: high or low)
7. We have all heard the rhyme "Red sky at night sailors delight, red sky at morning sailors take warning." Do you know what in the air causes the red sky that makes this rhyme an accurate indication of coming weather? Hint

Airplanes
Dust
Humidity
Clouds

8. Swells in the water, contrasted with the local waves can give an indication of weather patterns hundreds of miles from your location. Swells are notoriously hard to read because of their interference with local sea patterns and the knowledge of direction you need to accurately predict the weather from them. Which of these factors does not affect the swell of the water? Hint

Number of fish swimming in the area
Distance over which the wind is blowing (fetch)
Velocity of generating wind
Duration the wind has been blowing

9. The color of the shadow the clouds throw on the ocean surface can tell you about the weather those clouds will hold. Which of these is a true statement? Hint

If there are no clouds to look at the shadows of, it is probably raining
If the ocean surface looks the same color as near you there will be strong winds
If the ocean surface under the cloud is black it is a strong wind
If the ocean surface looks red a waterspout is coming

10. During a clear night, you notice that there is a ring around the moon and it looks as if it is wearing a halo. The size of the diameter of the ring indicates when rain will arrive, with a large ring showing that the rain will come sooner or later?

Answer: (One Word: (sooner or later))
11. A halo forming around the sun and the moon in a clear sky is an indication of coming rain. What causes this optical phenomenon? Hint

Our eyes reaction to microscopic water droplets in the air
Passing weather satellites
Dust in the Universe gathering around the sun or moon
Light refracted by ice crystals in the sky

12. Summer night fog is ironically indicative of coming good weather the next day. This is because fog is formed when the air is cool enough to condense instead of evaporating. For a summer night to be cool enough for fog to form, which of these must be true, indicating good coming weather? Hint

Low pressure forcing heat down to earth
Heat being absorbed by blacktop pavements
Cold air approaching from the poles
Clear skies allowing heat to evaporate into space

13. Humans have lost much of the finer power of the senses throughout history, but many animals still retain these. Many animals can help us predict weather patterns. Birds are one species to look at closely to determine what the weather may bring. Which of these statements is true of bird behavior? Hint

High flying birds are probably escaping incoming bad weather
Lots of birds sitting on power lines can indicate an approaching low pressure system and a storm
Seagulls will gather around the beach when the weather is nice
Before it rains birds tend to chirp loudly

14. The proverb that says "Porpoises in a harbor, expect a storm," is actually incorrect, and porpoise behavior indicates the opposite.

True
False

15. Modern weather technology has proven helpful in understanding weather patterns and predicting the weather. Which of these statements about the use of modern weather-predicting technology is NOT true? Hint

Tracking tools like rain gauges have made it easier to predict future events based on past patterns
Modern technology has made storm tracking easier
Modern technology is always better and more accurate than non-instrument weather predictions
New technology has made it easier to disseminate weather information


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Wind has a lot to do with a coming storm. On a sunny day, which winds would be most likely to indicate a coming storm front (in the Northern Hemisphere)?

Answer: Easterly

Winds from the east have long been associated with coming storms. This is because of the rotation of low pressure systems in the Northern Hemisphere. In the Bible, Moses calls on the East Wind to bring a plague to Egypt, demonstrating that people had the ability to read weather from the environment long before modern instruments.
2. There are two contrasting types of pressure systems: low and high. Rainy weather is usually caused by which type of pressure system?

Answer: low

Low pressure causes the air to move inwards, and then rise. Rising air causes moisture to condense, which eventually forms rain. This is why you will often see the weatherman talk about an incoming low pressure system bringing rain.
3. You are out camping and want to know what the weather may be like the next day. Luckily you have made a campfire to cook for the night. What should you look at in the fire to determine what tomorrow's weather may hold?

Answer: The way the smoke rises

If the smoke does not rise in a steady manner, and instead rises a little, swirls around, and also falls towards the ground, it indicates low pressure in the air, and can signal coming rain. The dampness of the logs can only indicate if it rained recently, not if it will rain again!
4. Dew on the ground in the morning seems like it would be a good indicator of coming rain or not. Which of these statements about dew has an element of truth?

Answer: Dew on the ground indicates clear weather

Although it seems counter-intuitive, if there is dew covered grass in the morning the weather is more likely to be clear as it indicates clear skies overnight have allowed the temperature to drop and caused dew to form. If the grass is dry it is probably because there are a lot of clouds or a strong breeze in the area, signalling stormy weather.
5. You may have heard the phrase "flowers smell best just before the rain," but why is this phrase true?

Answer: Humid environments enhance your sense of smell

Scents are stronger in moist, humid air, like the air that occurs before a rain. This is because water molecules absorb organic compounds that humans and animals smell, and bring them closer to our noses. If you have ever farted while in the shower, you will know stuff smells stronger in a wet environment!
6. Clouds are an easy thing to look at to predict the weather. One thing to look at is how high or low a cloud is in the sky. Do high or low clouds signify rainy and stormy weather?

Answer: low

Low clouds, like the cumulonimbus clouds that are so familiar to everyone as thunderclouds, indicate impending bad weather. High clouds mean that rain will not come that day, although certain types may be forecasting rain within two or three days.
7. We have all heard the rhyme "Red sky at night sailors delight, red sky at morning sailors take warning." Do you know what in the air causes the red sky that makes this rhyme an accurate indication of coming weather?

Answer: Humidity

The red sky is caused by light refracting in the sky in areas of high humidity, similar to what happens in a rainbow. Red skies tend to indicate coming rain. Seeing a red sky at night though, while looking to the west at the setting sun means the weather bringing the humidity has already passed your location, and is moving away. Looking to the east at a red sky when the sun rises, indicates the easterly winds will bring that wet weather to your location.
8. Swells in the water, contrasted with the local waves can give an indication of weather patterns hundreds of miles from your location. Swells are notoriously hard to read because of their interference with local sea patterns and the knowledge of direction you need to accurately predict the weather from them. Which of these factors does not affect the swell of the water?

Answer: Number of fish swimming in the area

The swell of the ocean is the big waves that proceed over a long distance and period of time. These can be different or completely opposite from the local ripples and current. The swell of the ocean is formed by winds persisting over a longer period of time and blowing over a long distance, sometimes hundreds of miles away from you.
9. The color of the shadow the clouds throw on the ocean surface can tell you about the weather those clouds will hold. Which of these is a true statement?

Answer: If the ocean surface under the cloud is black it is a strong wind

A dark shadow under a cloud indicates a strong wind, while the distant shadow having the same color as the ocean near you indicates a lighter wind and clearer weather. If there are no clouds to cast a shadow, there will be no rain!
10. During a clear night, you notice that there is a ring around the moon and it looks as if it is wearing a halo. The size of the diameter of the ring indicates when rain will arrive, with a large ring showing that the rain will come sooner or later?

Answer: Sooner

If the halo forms a tight ring around the moon, then rain is probably still a long way off. If the halo forms a wide ring then rain will be near. Once a cloud moves in and the moon loses its outline, the rain is imminent.
11. A halo forming around the sun and the moon in a clear sky is an indication of coming rain. What causes this optical phenomenon?

Answer: Light refracted by ice crystals in the sky

Moisture laden clouds that may or not be visible in the sky contain ice crystals from condensed water. These crystals refract light that shines through and creates the halo-like effect.
12. Summer night fog is ironically indicative of coming good weather the next day. This is because fog is formed when the air is cool enough to condense instead of evaporating. For a summer night to be cool enough for fog to form, which of these must be true, indicating good coming weather?

Answer: Clear skies allowing heat to evaporate into space

Cloudy skies do not allow heat to escape into space, as heat is absorbed and re-radiated by the cloud. Fog can only form on these summer days when the sky is sufficiently clear to allow heat to escape into space. Fog in the winter, however, gives a much different weather reading!
13. Humans have lost much of the finer power of the senses throughout history, but many animals still retain these. Many animals can help us predict weather patterns. Birds are one species to look at closely to determine what the weather may bring. Which of these statements is true of bird behavior?

Answer: Lots of birds sitting on power lines can indicate an approaching low pressure system and a storm

In contrast to other animals who may make a sound to warn of incoming weather like a tornado, birds tend to be quiet during the lead-up to a storm. When birds fly high, it indicates clear weather. Low flying or landed birds indicate a system of low pressure in the area, which affects birds in flight. Lots of birds on the ground, on wires, and in trees usually indicates a coming storm.
14. The proverb that says "Porpoises in a harbor, expect a storm," is actually incorrect, and porpoise behavior indicates the opposite.

Answer: False

Porpoises and dolphins and other animals that lack gills will often seek calmer water like the water in a harbor during a storm. The choppy seas during a storm may make it hard for the animal to come up and breathe, so they seek shelter in a natural harbor.
15. Modern weather technology has proven helpful in understanding weather patterns and predicting the weather. Which of these statements about the use of modern weather-predicting technology is NOT true?

Answer: Modern technology is always better and more accurate than non-instrument weather predictions

As anyone who has watched the weather on the news should know, even with the vast improvement in weather technology, the weather people are never 100% accurate. In some cases non-instrument weather prediction can be more accurate than instrument based prediction.

In a short time frame, like predicting the weather for tomorrow, someone skilled in using traditional folk methods may be just as accurate as the weatherman!
Source: Author geowhiz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : BullsGold: 6/15
Feb 01 2023 : Guest 80: 11/15
Jan 24 2023 : stevroll: 7/15
Jan 13 2023 : winston1: 10/15
Dec 20 2022 : Guest 120: 9/15

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Hazard a Guess? Average
2. Dust In the Wind Average
3. Quite a Cloudy Day Average
4. Let It Rain Average
5. Weird Weather Average
6. Riders on the Storm Average
7. Sometimes It Snows In April Average
8. Seasonal Weather in the USA Average
9. Lightning Facts Average
10. The Science of Snowflakes Average
11. Marine Weather Average
12. Seasonal Weather in Wichita, Kansas Average

2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us