Quiz about Fun Meteorology Facts
Quiz about Fun Meteorology Facts

Fun Meteorology Facts Trivia Quiz


A quiz about the fascinating world of meteorology. Good luck!

A multiple-choice quiz by Beuferd. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment
  8. »
  9. Weather

Author
Beuferd
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
302,211
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1379
Last 3 plays: Guest 84 (4/10), Guest 80 (6/10), dann_wx (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What type of precipitation is associated with a temperature inversion? Hint

Hail
Sleet
Freezing Rain
Snow

2. What is graupel? Hint

Snow pellets
Sleet
Hail
Supercooled water droplet

3. Where would "ground clutter" most likely be observed? Hint

Cities
Oceans
Mid-western U.S.
Regions frequented by hurricanes

4. A foehn is which type of weather phenomenon? Hint

Ocean current
Snow
Wind
Fog

5. What volcano was the source of the "Year Without a Summer" in 1816? Hint

Mt. Vesuvius
Mt. Krakatoa
Mt. Pelee
Mt. Tambora

6. Which state is not part of Tornado Alley? Hint

Minnesota
Colorado
Kentucky
Mississippi

7. A line of intense, widespread, and fast-moving thunderstorms is known as a what? Hint

Derecho
Squall Line
Haboob
Surge

8. What natural disaster occurred on September 8, 1900 in Texas? Hint

Tornado
Hurricane
Flood
Forest Fire

9. Where are doldrums located? Hint

In valleys
Above the 60th parallel
In deserts
At the equator

10. If I was interested in observing a moonbow where would be a good place to go? Hint

The Alps
Cumberland Falls, KY
Siberia
Underwater


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What type of precipitation is associated with a temperature inversion?

Answer: Freezing Rain

Freezing rain starts out as snow at higher altitudes and melts completely on its way down by passing through a layer of warm air. As it nears the ground, it enters a layer of air below freezing causing it to become supercooled. It immediately freezes when in contact with anything. It is a very dangerous form of precipitation.
2. What is graupel?

Answer: Snow pellets

They are like hail but are made up of ice crystals formed around snow and generally break apart when squeezed together. It is often called soft hail.
3. Where would "ground clutter" most likely be observed?

Answer: Cities

Ground clutter refers to the echoes off of objects such as buildings and hills during a radar image. They often appear as areas of precipitation when it is actually just the result of an echo off of an object on the ground. Weather Underground uses a mathematical algorithm so the user can choose to remove the clutter; however, this does not always work as it may remove real echoes too!
4. A foehn is which type of weather phenomenon?

Answer: Wind

Foehns are winds associated with mountain ranges. They form on the lee, or sheltered, side of the mountains. The Chinook winds of North America are an example.
5. What volcano was the source of the "Year Without a Summer" in 1816?

Answer: Mt. Tambora

The "Year Without a Summer" brought worldwide starvation during the year of 1816 due to a lack of sunlight blocked by the volcano's ashes. There was no crop season and an estimated 92,000 people died as a result of this Indonesian volcano. It is regarded as the deadliest volcanic eruption ever recorded in history.
6. Which state is not part of Tornado Alley?

Answer: Mississippi

I have seen various maps indicating where Tornado Alley is. I used the one that showed the largest area. It included: North Dakota, South Dakota, Wyoming, Colorado, Nebraska, Kansas, Oklahoma, Texas, Minnesota, Iowa, Missouri, Arkansas, Louisiana, Illinois, Indiana, Ohio, Kentucky and Tennessee.
7. A line of intense, widespread, and fast-moving thunderstorms is known as a what?

Answer: Derecho

Haboob: Another name for a sandstorm or duststorm.
Squall Line: A smaller line of thunderstorms.
Surge: An increase in sea water height due to storms.
8. What natural disaster occurred on September 8, 1900 in Texas?

Answer: Hurricane

The hurricane struck Galveston, TX and left over 6,000 of the 37,000 residents dead. Winds were estimated at 140 mph and is considered the deadliest natural disaster in U.S. history.
9. Where are doldrums located?

Answer: At the equator

Doldrums are the result of hot air at the equator rising upwards, then moving north and south due to cooling. The cooled air then falls back down at the horse latitudes (30 degrees) where it returns back to the equator. This causes the area near the equator to have very calm winds that can even disappear altogether.

It is a notorious region for sailors who can be trapped there for weeks. It is also a region that is very unpredictable; ferocious storms can be generated there. It is also the location where hurricanes originate.
10. If I was interested in observing a moonbow where would be a good place to go?

Answer: Cumberland Falls, KY

Moonbows are much fainter and often appear white (if they even appear at all). Long exposure photographs can generate the spectrum of colours the human eye cannot detect. For a moonbow to form, the moon should be full or very near full, low in the sky (except when produced by waterfalls), and the sky must be dark. Rain must also be falling opposite the moon (if not produced by a waterfall).

This combination makes moonbows much rarer than rainbows. Cumberland Falls, near Williamsburg, KY is one of the most famous places to observe this phenomenon. Waimea, HI and Victoria Falls on the border between Zambia and Zimbabwe are widely known for their moonbow occurrences as well.
Source: Author Beuferd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 84: 4/10
Feb 01 2023 : Guest 80: 6/10
Jan 15 2023 : dann_wx: 3/10
Dec 15 2022 : Guest 70: 5/10

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us