Quiz about Advanced Meteorology Concepts
Quiz about Advanced Meteorology Concepts

Advanced Meteorology Concepts Trivia Quiz


This quiz tests your knowledge on advanced meteorology concepts.

A multiple-choice quiz by ksuweatherman. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment
  8. »
  9. Weather

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
182,147
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1521
Last 3 plays: Guest 65 (0/15), Guest 84 (7/15), Guest 80 (9/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The charge distribution of a mature thunderstorm is negative at the top and positive at the base of the cloud.

True
False

2. Which of the following is not favorable for hurricane formation? Hint

strong vertical wind shear
low-level vorticity
warm ocean temperatures
weak trade-wind inversion

3. Which of the following is not favorable for the development of severe thunderstorms? Hint

low-level moisture
backing winds
jet streak aloft
weak temperature inversion

4. The National Weather Service is in which department of the Executive Branch? Hint

Department of Commerce
Department of Treasury
Department of Homeland Security
Department of Geosciences

5. Which of the following is not a jet stream that affects the United States? Hint

All of theses are jet streams that affect the US
Subtropical Jet
Polar Jet
Low-Level Jet

6. Hygroscopic nuclei have an affinity for water vapor

True
False

7. Hurricanes and tropical systems near the equator often achieve a balance between pressure gradient forces and centripetal forces. This balance is called Hint

geostrophic
meridional
ageostrophic
cyclostrophic

8. Which of the following is not frequently associated with radar echoes of a supercell thunderstorm? Hint

bounded weak echo region
bow echo
hook echo
V-notch

9. Which type of thunderstorm is considered to be most dangerous? Hint

Multicell
Supercell
Squall line
Ordinary

10. Which of the following is the scale used to determine the possible damage of a hurricane? Hint

Saffir-Simpson
Richter
Fujita
Beaufort

11. Cold fronts occur in a pressure ridge

True
False

12. The low-level jet: Hint

is strongest during the day
causes warm air and moisture advection in advance of mid-latitude cyclones
is present at 500 mb
has short-wave cyclones imbedded in it

13. Which of the following processes is responsible for the formation of frost? Hint

vaporization
sublimation
deposition
freezing

14. Starting at the surface and moving up, which of the following is the correct order of the first four layers of the atmosphere? Hint

troposphere, mesosphere, thermosphere, stratosphere
troposphere, stratosphere, thermosphere, mesosphere
troposphere, stratosphere, mesosphere, thermosphere
troposphere, thermosphere, stratosphere, mesosphere

15. Where are the sun's rays directly hitting the earth's surface on March 21st? Hint

Tropic of Capicorn
Equator
Tropic of Cancer
Arctic Circle


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The charge distribution of a mature thunderstorm is negative at the top and positive at the base of the cloud.

Answer: false

The charge distribution is responsible for creating the lightning associated with the thunderstorm. The negative charge at the base of the cloud induces a positive charge at the surface. This makes it possible for a conductive channel to develop through which the lightning stroke travels.
2. Which of the following is not favorable for hurricane formation?

Answer: strong vertical wind shear

Strong vertical wind shear disrupts the hurricane's organization. Unlike midlatitude cyclones which are dynamically driven by the jet stream, hurricanes are driven by thermodynamic processes.
3. Which of the following is not favorable for the development of severe thunderstorms?

Answer: backing winds

Veering winds are favorable for the development of severe thunderstorms. Backing winds indicate north winds with westerly flow aloft, which would cause cold air advection into the area.
4. The National Weather Service is in which department of the Executive Branch?

Answer: Department of Commerce

The National Weather Service is a part of the Department of Commerce. Its goals are to protect life and property through the prediction and research of weather.
5. Which of the following is not a jet stream that affects the United States?

Answer: All of theses are jet streams that affect the US

The polar front jet is most influential on the weather in the United States. It drives mid-latitude cyclones which produce most of the nation's precipitation.
6. Hygroscopic nuclei have an affinity for water vapor

Answer: True

Cloud condensation nuclei are vital to precipitation processes. Without these nuclei, precipitation could not occur.
7. Hurricanes and tropical systems near the equator often achieve a balance between pressure gradient forces and centripetal forces. This balance is called

Answer: cyclostrophic

Cyclostrophic balance in hurricanes occurs near the equator because the Coriolis Force is near zero, so the pressure gradient force balances the centripetal force of the hurricane.
8. Which of the following is not frequently associated with radar echoes of a supercell thunderstorm?

Answer: bow echo

Bow echoes are associated with squall lines and produce heavy wind damage.
9. Which type of thunderstorm is considered to be most dangerous?

Answer: Supercell

Supercell thunderstorms produce very large hail, damaging winds and large tornadoes. Supercell thunderstorms form in high wind shear environments with high instability and low-level moisture near a boundary.
10. Which of the following is the scale used to determine the possible damage of a hurricane?

Answer: Saffir-Simpson

The Saffir-Simpson scale uses actual conditions that occurred during the storm to determine its rating. It uses central pressure, wind speed, and storm surge to give the hurricane a rating.
11. Cold fronts occur in a pressure ridge

Answer: False

Cold fronts occur in a pressure trough. This is the reason for kinking the isobars on a cold front. Pressure falls as the cold front approaches and rises as it moves away.
12. The low-level jet:

Answer: causes warm air and moisture advection in advance of mid-latitude cyclones

The low-level jet is very important to Great Plains weather. It provides warm, moist air which provides precipitation for the Great Plains region. It is strongest during the night because the boundary layer is stable and friction caused by the surface is minimized, allowing for faster winds aloft.
13. Which of the following processes is responsible for the formation of frost?

Answer: deposition

Deposition is the process of water vapor going from its vapor state to its frozen state. Frost is not frozen dew.
14. Starting at the surface and moving up, which of the following is the correct order of the first four layers of the atmosphere?

Answer: troposphere, stratosphere, mesosphere, thermosphere

The troposphere is the atmospheric layer in which most of the earth's weather occurs. The stratosphere contains the ozone layer and has a temperature inversion throughout. The mesosphere and thermosphere have no significant influence on the weather. The outermost layer is the exosphere.
15. Where are the sun's rays directly hitting the earth's surface on March 21st?

Answer: Equator

The sun's rays directly strike the earth's surface twice each year. Once on March 21st and again on September 21st.
Source: Author ksuweatherman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 65: 0/15
Feb 01 2023 : Guest 84: 7/15
Feb 01 2023 : Guest 80: 9/15
Dec 16 2022 : Guest 153: 9/15
Dec 15 2022 : Guest 70: 9/15
Dec 14 2022 : Guest 172: 11/15
Dec 09 2022 : Guest 174: 6/15

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us