Quiz about Marine Weather
Quiz about Marine Weather

Marine Weather Trivia Quiz


The world's oceans experience some unique and interesting weather. This quiz covers phenomena observed and procedures followed by ships and coastal communities.

A multiple-choice quiz by wjames. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment
  8. »
  9. Weather

Author
wjames
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
364,091
Updated
Aug 16 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2082
Last 3 plays: Guest 84 (7/10), Guest 80 (8/10), Hando (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which wind scale, developed in the early 1800s, originally categorized wind by the effect it would have on the sails of a frigate? Hint

Saffir
Saffir-Simpson
Simpson
Beaufort

2. Which alliterative phrase describes fog formed when cold wind blows over warm water? Hint

Sea Smoke
Maritime Miasmas
Water Wisps
Ocean Obscurity

3. Which place, where the Labrador Current meets the Gulf Stream, is the foggiest place on Earth? Hint

Sargasso Sea
North Sea
Grand Banks
Doldrums

4. The dangerous semicircle of a cyclone at sea is the right side, where the speed of movement of the storm adds to the wind speed. What is the left half of the cyclone called, where the speed of movement of the storm is subtracted from the wind speed? Hint

Safe Semicircle
Happy Hemisphere
Eye of the Storm
Navigable Semicircle

5. What is a tornado that forms over water called? Hint

Supercell
Tornado
Waterspout
Sea Cyclone

6. Bands of high pressure and calm winds occur at approximately 30 degrees North and South latitude. What is the popular name for these zones? Hint

Doldrums
Horse Latitudes
Sargasso Sea
Intertropical Convergence Zone

7. Sailors rely on one particular weather instrument at sea which has a scale in either inches, millimeters of mercury or millibars. What is this instrument, also known as "the Glass"? Hint

Barometer
Anemometer
Thermometer
Hygrometer

8. Often seen on TV as coastal storms approach, storm warning flags indicate the strength of winds forecast for the area. Which flag(s) indicate the approach of a hurricane? Hint

One square flag, red with a black square center
Two square flags, red with black square centers
Two red triangular pennants
One red triangular pennant

9. Storms at sea outside the tropics that show rapidly falling barometric pressure, of 1 mB per hour or more, are sometimes referred to as what explosive term? Hint

Dynamite
Warheads
Nukes
Bomb

10. "SST" is an important weather forecasting observation made by ships at sea. What is "SST"? Hint

Sea Surface Temperature
Ship's Sailing Time
Seawater Salinity Titration
Standard Sea Turbidity


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which wind scale, developed in the early 1800s, originally categorized wind by the effect it would have on the sails of a frigate?

Answer: Beaufort

The Beaufort Scale originally had 13 categories ranging from "sufficient to give bare steerage" to "that which no sail can withstand". As sail gave way to steam, the scale categories changed to describe how the sea behaves - from "calm" to "huge waves".
2. Which alliterative phrase describes fog formed when cold wind blows over warm water?

Answer: Sea Smoke

Sea smoke is also known as steam fog. If the air is cold enough, sea smoke can cause hoarfrost on ships' structures.
3. Which place, where the Labrador Current meets the Gulf Stream, is the foggiest place on Earth?

Answer: Grand Banks

The Grand Banks of Newfoundland are a convergence of many forces of nature and man: the warm Gulf Stream meets the cold Labrador current, producing dense fog and rich feeding grounds for fish and fishermen.
4. The dangerous semicircle of a cyclone at sea is the right side, where the speed of movement of the storm adds to the wind speed. What is the left half of the cyclone called, where the speed of movement of the storm is subtracted from the wind speed?

Answer: Navigable Semicircle

Ships in the navigable semicircle generally try to make best speed and keep the wind on their starboard quarter, which should get them out of the path of the storm as quickly as possible. Those caught in the dangerous semicircle generally put the wind on their starboard bow, a much rougher and slower ride.
5. What is a tornado that forms over water called?

Answer: Waterspout

A waterspout is a strong columnar vortex of wind and water droplets. Tornadic water spouts are associated with thunderstorms at sea and are relatively rare. The most common form is non-tornadic, spawned from dark, flat-bottomed cumulus clouds.
6. Bands of high pressure and calm winds occur at approximately 30 degrees North and South latitude. What is the popular name for these zones?

Answer: Horse Latitudes

The etymology of "horse latitudes" to describe these warm and calm zones is uncertain. A popular but unproven explanation is that ships became becalmed here and had to jettison their cargoes of horses when water and food ran low.
7. Sailors rely on one particular weather instrument at sea which has a scale in either inches, millimeters of mercury or millibars. What is this instrument, also known as "the Glass"?

Answer: Barometer

The barometer measures atmospheric pressure and gives the best indication of changing weather. Savvy sailors will keep an eye on "the Glass" to detect approaching low-pressure storms and high-pressure calmer areas.
8. Often seen on TV as coastal storms approach, storm warning flags indicate the strength of winds forecast for the area. Which flag(s) indicate the approach of a hurricane?

Answer: Two square flags, red with black square centers

The more flags, the stronger the wind: a hurricane (winds of 64 knots or over) is indicated by two red square flags. A single red pennant indicates a small craft advisory (wind 22-33 knots), two pennants a gale warning (34-47 knots) and one red square flag is a storm (48-63 knots).
9. Storms at sea outside the tropics that show rapidly falling barometric pressure, of 1 mB per hour or more, are sometimes referred to as what explosive term?

Answer: Bomb

"Bombs" are extra-tropical cyclones that rapidly strengthen, as shown by rapidly falling barometric pressure. In December 1986, a "bomb" formed off Iceland that was equivalent to a Category 5 tropical hurricane.
10. "SST" is an important weather forecasting observation made by ships at sea. What is "SST"?

Answer: Sea Surface Temperature

Since oceans cover most of the Earth, the sea surface temperature is an important factor in determining local and global weather. "Surface" usually means the top 20 meters of the ocean, where ships can measure temperature directly.
Source: Author wjames

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 84: 7/10
Feb 01 2023 : Guest 80: 8/10
Jan 22 2023 : Hando: 8/10
Jan 16 2023 : Guest 195: 8/10
Jan 02 2023 : Guest 129: 10/10
Dec 20 2022 : Guest 120: 6/10
Dec 14 2022 : Guest 172: 9/10

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us