Quiz about Facts About Clouds
Quiz about Facts About Clouds

Facts About Clouds Trivia Quiz


Clouds are composed of either small droplets of water or tiny pieces of ice, sometimes both. Clouds are ranked by meteorologists according to how high they are and whether they are fluffy or flat. This quiz may help you to identify some of them.

A multiple-choice quiz by funnytrivianna. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment
  8. »
  9. Weather

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
270,453
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1621
Awards
Top 20% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. We have all heard of many different types of clouds. What is the name of the cloud that is sometimes referred to as the mother-of-pearl cloud? Hint

nacreous
low level cumulous
aurora borealis
mammatus

2. Fog is a cloud which is low-lying and on the ground, no matter the altitude of the ground you are on. Driving in foggy conditions is difficult. What should you NOT do when driving in foggy conditions?
Hint

Turn your high beam headlight on.
Maintain a safe distance behind other cars so you can stop safely.
Avoid driving in the heavy fog altogether.
Find a safe place to pull off of the road away from traffic, until the fog lifts.

3. Some clouds produce a kind of halo effect around the sun or the moon. The halo is a result of refraction of light by the ice crystals in the clouds. Cirrostratus clouds produce this effect. Do you know how to identify the cirrostratus cloud? Hint

mid level and wispy
low level and layered
sheet-like and high level
high level and puffy

4. We all listen to the weather stations on television. We hear the weatherperson mention the jet stream. What exactly is a jet stream? Hint

the trail left by an airplane high in the sky
condensation particles that are starting to form clouds
precipitation caused by extremely high winds in the upper atmosphere
a narrow and shallow stream of wind which is usually westerly, strong and concentrates in the upper troposphere of the sky.

5. A pileus cloud is a small, horizontal cloud, smooth and cap-like in appearance. Do you know what the word pileus means? Hint

shroud
cover
cape
skullcap

6. Mid-level clouds, like the altocumulus cloud, usually appear between 2,000 to 6,000 meters (6,500 to 20,000 feet). Since their altitude is lower they are composed mostly of water droplets, but can also have ice crystals when the temperature is cold enough. When you see these clouds, what sort of weather has the possibility to arise? Hint

hail
high winds
snow
thunderstorms

7. Winds and storms can produce clouds as a precursor to possible tornadoes. Do you know what these clouds are called?

Hint

stratus clouds
funnel clouds
cumulus clouds
rain clouds

8. There are other types of clouds that are both interesting and odd. Do you know what contrails look like?

Hint

spiders
light rays through a cloud
somewhat like the tail of a kite
small puffs of black smoke

9. The earth's topography can force air up and create clouds. An example of the topography that can cause this is mountains. What are these types of clouds called? Hint

Orographic clouds
halo clouds
topographic clouds
sheer clouds

10. There is no need to look to the sky to see a cloud. You can make one yourself. Which item is not necessary in order to create your own cloud? Hint

warm water
match
ice cubes
a one litre plastic bottle


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We have all heard of many different types of clouds. What is the name of the cloud that is sometimes referred to as the mother-of-pearl cloud?

Answer: nacreous

These clouds are very rare and are high in the stratosphere, well above the clouds in the troposphere. They are visible mostly in polar regions in the winter and at high latitudes like Alaska, Northern Canada and Scandinavia. These clouds shine very brightly for up to two hours after sunset and before sunrise. They have unbelievable bright iridescent colors. They are slow moving and cannot be mistaken as any other type of cloud that you have ever seen. They are spectacular to see!
2. Fog is a cloud which is low-lying and on the ground, no matter the altitude of the ground you are on. Driving in foggy conditions is difficult. What should you NOT do when driving in foggy conditions?

Answer: Turn your high beam headlight on.

When in the fog you should always use your low-beam headlights. Having your headlight on high-beam will reflect in the fog right back to the driver causing even more reduced visibility.
3. Some clouds produce a kind of halo effect around the sun or the moon. The halo is a result of refraction of light by the ice crystals in the clouds. Cirrostratus clouds produce this effect. Do you know how to identify the cirrostratus cloud?

Answer: sheet-like and high level

The cirrostratus cloud is a high-level, sheet-like cloud composed of ice crystals. They can cover the entire sky and be thousands of feet thick, but because they are quite transparent, we can easily see the moon or the sun through them.
4. We all listen to the weather stations on television. We hear the weatherperson mention the jet stream. What exactly is a jet stream?

Answer: a narrow and shallow stream of wind which is usually westerly, strong and concentrates in the upper troposphere of the sky.

The jet stream is actually a high speed flow of air in the upper troposphere. It is like having rivers of air several hundred miles wide. This air generally moves from west to east, marking the boundary between two global air masses that have differences of temperature that are significant.
5. A pileus cloud is a small, horizontal cloud, smooth and cap-like in appearance. Do you know what the word pileus means?

Answer: skullcap

Pileus is Latin for skullcap. The pileus cloud is smooth and is found attached to the top of a mountain or as part of a tower of cumulus clouds.
6. Mid-level clouds, like the altocumulus cloud, usually appear between 2,000 to 6,000 meters (6,500 to 20,000 feet). Since their altitude is lower they are composed mostly of water droplets, but can also have ice crystals when the temperature is cold enough. When you see these clouds, what sort of weather has the possibility to arise?

Answer: thunderstorms

Altocumulus clouds may appear as rounded masses or as parallel bands of cloud. A portion of these clouds will appear shaded. These clouds form by convection where there is an unstable layer of air in advance of a cold front. These clouds, being more seasonal, on a humid and warm summer day are sometimes followed by thunderstorms as the day progresses.
7. Winds and storms can produce clouds as a precursor to possible tornadoes. Do you know what these clouds are called?

Answer: funnel clouds

A funnel cloud is a funnel-shaped cloud filled with condensed water droplets. This type of cloud is associated with a rotating column of air which starts at the base of the cloud in the sky. There are usually very large and towering cumulus clouds that spawn funnel clouds. A funnel cloud is a weak tornado that has not reached the ground
8. There are other types of clouds that are both interesting and odd. Do you know what contrails look like?

Answer: somewhat like the tail of a kite

Contrails are a cirrus-like trail of water vapor that is condensed. They are formed at high altitudes where water droplets are frozen in a matter of seconds before they can evaporate. The exhaust fumes from jet engines inject water vapor into the atmosphere forming the contrail.
9. The earth's topography can force air up and create clouds. An example of the topography that can cause this is mountains. What are these types of clouds called?

Answer: Orographic clouds

When air has to steer past a mountain, the air gets lifted over the mountain and is cooled as it rises. If it cools to its saturation point and water vapor condenses, then an orographic cloud is formed.
10. There is no need to look to the sky to see a cloud. You can make one yourself. Which item is not necessary in order to create your own cloud?

Answer: ice cubes

Fill a bottle with enough warm water to cover the bottom of the bottle. Light a match and let it burn a few seconds, blow it out and place the head of the match into the bottle while you hold the match and let the smoke from the match fill the bottle.

After a few seconds the smoke will seem to be gone, so quickly screw the cap onto the bottle, taking care not to squeeze the bottle until the cap is tight. Once the cap is on, squeeze the sides of the bottle hard, about six or seven times, wait a few seconds, then squeeze the bottle again by holding the squeeze, then quickly releasing the squeeze. Watch the formation of your very own cloud in the bottle.
Source: Author funnytrivianna

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 80: 6/10
Dec 07 2022 : Guest 115: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Dust In the Wind Average
2. The Science of Fog Average
3. Lightning Facts Average
4. Hazard a Guess? Average
5. Let It Rain Average
6. My Mind Melted! Average
7. Seasonal Weather in Wichita, Kansas Average
8. Weird Weather Average
9. The Science of Snowflakes Average
10. Red Sky at Night Average
11. Marine Weather Average
12. Riders on the Storm Average

2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us