FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Estonian Cities
Quiz about Estonian Cities

Estonian Cities Trivia Quiz


Estonian Cities Quiz.

A multiple-choice quiz by suomiboy43. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Estonia

Author
suomiboy43
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
219,388
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
624
Last 3 plays: bernie73 (4/10), Guest 80 (10/10), Guest 31 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the capital of Estonia? Hint


Question 2 of 10
2. This city hosts a folk festival annually in late July. Hint


Question 3 of 10
3. Which city's twin city, Ivangorod, lies across the river that is named after the town itself? Hint


Question 4 of 10
4. This city, located on the largest island in Estonia, was the first Estonian town to regain self governing status. Hint


Question 5 of 10
5. Which city, called the cultural capital of Estonia, is located on the Emajogi river? Hint


Question 6 of 10
6. This city is the major summer resort of Estonia and a large health resort. Hint


Question 7 of 10
7. Which city is a seaport located on the Pakri peninsula? Hint


Question 8 of 10
8. Which city's administrative districts are scattered throughout Ida-Viru county? Hint


Question 9 of 10
9. This city is the capital of Ida-Viru county. Hint


Question 10 of 10
10. Friedrich Reinhold Kreutzwald, the writer of the Kalevipoeg lived in this city in south-eastern Estonia. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 17 2024 : bernie73: 4/10
Jun 02 2024 : Guest 80: 10/10
May 24 2024 : Guest 31: 9/10
May 20 2024 : callie_ross: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the capital of Estonia?

Answer: Tallinn

Tallinn has three historic parts: Toompea, the Old Town, and the Estonian town.
2. This city hosts a folk festival annually in late July.

Answer: Viljandi

Viljandi is a town in southern Estonia famous for the Viljandi Folk Festival.
3. Which city's twin city, Ivangorod, lies across the river that is named after the town itself?

Answer: Narva

Ivangorod is sometimes referred to as counter-Narva.
4. This city, located on the largest island in Estonia, was the first Estonian town to regain self governing status.

Answer: Kuressaare

Kuresaare is the twin town of eight other cities including Mariehamn, Finland, Turku, Finland, and Talsi, Latvia.
5. Which city, called the cultural capital of Estonia, is located on the Emajogi river?

Answer: Tartu

Tartu has hosted many state guests of Estonia, including Prince Charles, the Dalai Lama and Patriarch Bartholomew I.
6. This city is the major summer resort of Estonia and a large health resort.

Answer: Parnu

The Parnu Mud Baths treats disorders of the joints and central and peripheral nervous system.
7. Which city is a seaport located on the Pakri peninsula?

Answer: Paldiski

The name "Paldiski" comes from Baltiyskiy Port, the former Russian name for the city.
8. Which city's administrative districts are scattered throughout Ida-Viru county?

Answer: Kohtla-Jarve

Kohtla-Jarve is closely tied to the numerous oil shale deposits around it.
9. This city is the capital of Ida-Viru county.

Answer: Johvi

58% of the population of Johvi is ethnic Russian.
10. Friedrich Reinhold Kreutzwald, the writer of the Kalevipoeg lived in this city in south-eastern Estonia.

Answer: Voru

Voru was founded on the order of Empress Catherine II of Russia.
Source: Author suomiboy43

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us